Glühweiniä ja shoppailua: Berliinin parhaat joulumarkkinat

Virallinen joulutorisesonki alkaa Berliinissä marraskuun viimeisellä viikolla, minkä jälkeen isot joulumarkkinat ovat auki päivittäin. Pienemmissä tapahtumissa tunnelmoidaan esimerkiksi kattoterassilla sekä entisessä kylmävarastossa.

Berliinissä järjestetään vuosittain noin 90 joulutoria. Perinteiset joulumarkkinat pysyvät vuodesta toiseen samoina, seuraan liittyy aina myös uusia ja erikoisiakin tapahtumia. Isot markkinat ovat auki päivittäin, pienemmät järjestetään vain yhden päivän tai yhden viikonlopun ajan.

Lisäksi isojen katujen sekä turistien suosimien alueiden tuntumiin – esimerkiksi Alexanderplatzille, museosaarekkeelle, Potsdamer Platzille sekä Breitscheidplatzille – versoo jouluisia myyntikojuryppäitä. Potsdamer Platzin Winterwelt-“talvimarkkinat” avataan yleensä jo marraskuun alkupuolella. Mukavin joulufiilis löytyy kuitenkin pienemmiltä toreilta!

Saksalaisilla joulumarkkinoilla lämmitellään makealla Glühwein-glögillä. Punaviiniin lisätään mausteita, appelsiinia sekä paljon sokeria. Glögin saa myös ”mit Schuss” eli lorauksella esimerkiksi Amaretto-likööriä tai rommia. Markkinavierailun kruunaavat kuumat, paahdetut kastanjat tai lämpimät, sokerikuorrutetut mantelit.

Naposteltavien lisäksi joulutoreilta ostetaan joulukoristeita sekä erilaisia käsitöitä. Erikoiset sinapit tai maustetut alkoholijuomat ovat kivoja tuliaisia tai joululahjoja. Muista varata mukaan käteistä!

Turvallisuus joulumarkkinoilla

Breitscheidplatzin joulumarkkinoilla vuonna 2016 tapahtuneen kuorma-autohyökkäyksen seurauksena turvajärjestelyihin kiinnitetään erityistä huomiota. Suljetulla alueella pidettävät Gendarmenmarktin joulumarkkinat ovat esimerkiksi kieltäneet selkäreput sekä matkalaukut turvallisuussyistä.

Alttiit alueet on suojattu betoniporsailla ja joissakin tapauksissa jopa aseistetuin poliisein. Breitscheidplatzille on pystytetty aita sekä suojapylväät.

Myös taskuvarkaudet vaivaavat isoja, täpötäysiä joulumarkkinoita – niitä kannattaa muutenkin varoa kaupungin vilkkaimmissa kohteissa.

Tripsteri App -Berliini banneri

Tripsterin suosikki-joulumarkkinat Berliinissä:

Prameat klassikko-joulumarkkinat: Weihnachtszauber Gendarmenmarkt

Berliinin ehkä tunnelmallisin joulutori sijaitsee yleensä komealla Gendarmenmarkt-aukiolla, jota reunustaa kaksi tuomiokirkkoa sekä Schinkelin piirtämä konserttitalo. Vuosina 2022-2024 markkinat ovat rakennustöiden takia kulman takana Bebelplatzilla. “Jouluntaikamarkkinoiden” myyntikojuista saa design-esineitä, käsitöitä, glögiä, bratwurstia sekä sokeroituja manteleita, ruokakojuista sekä ravintoloista kaikkea paistetuista herkkusienistä ranskanperunoihin sekä schnitzeleihin. Isolla esiintymislavalla on konsertteja ja ohjelmaa.

Missä: Weihnachtszauber Gendarmenmarkt, Mitte. U2: Hausvogteiplatz, U5/U6: Unter den Linden

Kulturbrauerei-sisäpihalla pidettävät Lucia-joulumarkkinat.
Lucia-joulumarkkinat. ©Thomas Ernst

Pohjoismaalaista joulufiilistä: Lucia Weihnachtsmarkt

Entisen olutpanimon mukulakivisellä, tunnelmallisella sisäpihalla pysyy suojassa Berliinin talviselta viimalta. Joulumarkkinoiden teema on väljästi pohjoismaisuus sekä Lucia-juhla. Suomalaista ja ruotsalaisista myyntikojuista saakin parempaa glögiä kuin saksalaisilta! Muilta myyjiltä löytyy käsitöitä, jouluvaloja sekä friteerattuja herkkuja. Pro-vinkki: Vessaan voi livahtaa viereiseen elokuvateatteriin.

Missä: Kulturbrauerei, Knaackstr. 97 / Sredzkistr. 1, Prenzlauer Berg. U2: Eberswalder Strasse

Jouluisat linnanjuhlat: Weihnachtsmarkt am Schloss Charlottenburg

Valoinstallaatiolla koristellun barokkilinnan edustalla pidettävät joulumarkkinat kuuluvat berliiniläisten suosikkeihin. Yli 200 myyjää tarjoaa käsitöitä, glögiä, jouluisia makeisia ja naposteltavia. Lisäksi lapsille löytyy karuselli ja valtavan teltan suojiin on pystytetty perinteinen saksalaisravintola.

Missä:  Weihnachtsmarkt am Schloss Charlottenburg. Spandauer Damm 20-24, Charlottenburg. U7: Richard-Wagner-Platz, S-Bahn: Westend

Merry Markthalle -joulumarkkinat suositussa kauppahallissa.
Merry Markthalle -joulumarkkinat järjestetään suositussa kauppahallissa. © Erica Löfman

Kauppahallin artesaanijoulu: Merry Markthalle

Markthalle Neun -kauppahallissa järjestetään suosittuja ruokatapahtumia ja joulumarkkinoillekin kannattaa saapua tyhjin vatsoin! Syömisten lisäksi myynnissä on tuliaisiksi sopivia pientuottajien valmistamia keittiötarvikkeita, saippuoita, liköörejä, koruja sekä maukkaita viinejä.

Missä: Markthalle Neun, Eisenbahnstr. 42-43, Kreuzberg. U1: Görlitzer Bahnhof

Viihtyisästi jokirannassa: Heissa Holzmarkt

Spree-jokirannassa sijaitsevan hauskan Holzmarkt-alueen markkinakojuista saa saippuaa, koruja, irtokarkkeja sekä asusteita. Tunnelmaa luovat joulukuuset sekä iso diskopallo, lasten karuselli ja tulta syöksevä installaatio. Glühweinin kaveriksi järjestyy Käsespätzle-pastaa, vegehampurilaisia tai Apfelkrapfen-omenamunkkeja.

Missä: Holzmarktstr. 25, Friedrichshain. U8: Jannowitzbrücke, S-Bahn: Ostbahnhof

Juhlamieltä shoppailuun: Weihnachtsrodeo

“Joulurodeosta” on muodostunut jokavuotinen klassikko. Valtavat myyjäiset ovat auki kolmena viikonloppuna. Entisen kylmävaraston viidessä kerroksessa yli 200 myyjää esittelevät kosmetiikkaa, herkkuja, design-tuotteita sekä lahjatavaroita. Ostosten välissä voi maistella monipuolista katuruokaa tai viedä lapset maalaamaan.

Missä: Kühlhaus Berlin, Luckenwalder Str. 3, Kreuzberg. U1, U2: Gleisdreieck

Neuköllnin joulumarkkinat: Alt-Rixdorfer Weihnachtsmarkt

Keskiaikaisen Rixdorf-naapuruston vanhat talot palvelevat tunnelmallisten joulumarkkinoiden taustana. Aukiota ympäröivistä myyntikojuista löytyy itsetehtyä glühweiniä, punssia, leivonnaisia sekä mielenkiintoisia lahjatavaroita ja käsitöitä. Koska markkinat järjestetään vain yhden viikonlopun ajan kannattaa varautua väenpaljouteen.

Missä: Alt-Rixdorfer Weihnachtsmarkt. Richardplatz, Neukölln. U7, S-Bahn: Neukölln

© Erica Löfman

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *