Málaga

Málaga on yksi Euroopan eteläisimpiä ja aurinkorikkaimpia kaupunkeja. Etelä-Espanjan taivaalla kellistelevä mollukka ei kuitenkaan ole Costa del Solin pääkaupungin ainut houkutin. Málagan viehätysvoima syntyy myös Välimeren rannoista, tunnelmallisesta vanhastakaupungista, 2700-vuotisesta historiasta, kiehtovista museoista ja andalusialaisesta kulttuurista. 

600 000 asukkaan rantakaupunkiin tullaan ennen kaikkea nautiskelemaan ja tunnelmoimaan. Voit upottaa varpaasi Välimeren hiekkaan, nautiskella viini- ja tapastarjoilusta vanhassakaupungissa tai kulkea Málagassa syntyneen Picasson jalanjäljissä. Málagalla on tarjottavaa myös shoppailijalle ja aktiviinälkäiselle.

Vaikka Málaga on historiallinen kaupunki, se on kaikkea muuta kuin pölyttynyt tai paikalleen pysähtynyt. Vilkasta on etenkin vanhankaupungin kujien ihmisvirta, ravintola- ja yöelämä ja kulttuuritarjonta.

“Vilkasta on etenkin vanhankaupungin kujien ihmisvirta, ravintola- ja yöelämä ja kulttuuritarjonta.”

Nopeaa on myös kaupungin kehitys. Vuosikymmeniä sitten Málagassa käynyt ei ehkä edes tunnista sitä samaksi. Hieman homssuisesta andalusialaiskaupungista on kuoriutunut eurooppalainen kaupunkikohde, jonka silmäteriä ovat viihtyisät rantakadut sekä monet uudet museot.

Málagan nähtävyydet ja museot

Malaga keskusta
Málagan kattomeri © Eeva-Maria Hooli

Málaga hellii historian- ja kulttuurinnälkäistä. Kompaktin keskustan alueella voi vierailla 2000 vuotta vanhalla roomalaisteatterilla, muslimien rakentamalla Alcazaban palatsialueella ja Gibralfaro-vuoren laella seisovalla linnoituksella. Kaksi viimeistä tarjoavat historian lisäksi upeita maisemia. Niitä voi ihailla myös kaupungin katseenvangitsijan eli Málagan katedraalin katolta.

Málagan 40 museosta suosituimpiin kuuluvat Pompidou-taidekeskus, Carmen Thyssenin taidemuseo ja Picasso-museo.

Jos et viihdy museoissa ja elävämmät nähtävyydet ovat sinun juttusi, kannattaa suunnata arabimenneisyyden omaavan Atarazanasin kauppahallin vilskeeseen tai palmujen ja meren reunustamalle Palmeral de las Sorpresas rantabulevardille.

Huvivenesatama-alueella, jota kutsutaan usein Muelle Unoksi, tiivistyy Málagan elementit. Välimeri kimmeltää, kansainvälinen ihmisvirta kulkee hymyillen ja ravintolatarjonta on runsasta. Sataman Pompidou-keskus edustaa modernia kulttuuritarjontaa, 200-vuotias majakka kertoo vilkkaasta laiva- ja risteilyliikenteestä ja läheisellä vuoren rinteellä kiemurtelevat linnamuurit kuiskivat pitkästä historiasta.

Málagan kaupunginosat

Malaga Plaza del Sigo
Plaza del Siglo on yksi vanhankaupungin kauneimpia aukioita © Eeva-Maria Hooli

Málagan keskusta on oikeastaan sama alue kuin vanhakaupunki eli centro histórico. Sitä reunustaviin keskeisiin kaupunginosiin kuuluvat nosteessa oleva Soho, perinteikäs Perchel ja katutaiteen omalaatuinen keidas Lagunillas. Myös merellinen Malagueta hiekkarantoineen sijaitsee alle parin kilometrin päässä ydinkeskustasta.

Muita tutustumisen arvoisia alueita Málagassa ovat historialliset kalastajakaupunginosat Pedregalejo ja El Palo sekä Huelin.

Málagan hotellit

Málagan keskustassa on runsaasti niin hotelleja, huoneistohotelleja kuin hostellejakin. Siellä voi yöpyä niin äveriäissä luksushotelleissa, sympaattisissa pikkuhotelleissa, värikkäissä hostellidormeissa kuin erikoisuuksilla erottuvia boutique-hoteleissa. Vanhakaupungin lisäksi kannattaa katsastaa lähikaupunginosien, kuten Sohon, Paseo de Redingin alueen ja Perchelin majapaikat. Etäisyydet ovat lyhyitä.

Jos haluat ennen kaikkea nauttia ilmastosta ja Välimerestä, hakeudu keskustan ulkopuolelle. Málagan keskustan itä- ja länsipuolelta löytyy palmureunusteiset rantakadut ja hiekkarantoja, joiden lähistöillä hotellit ovat useimmiten keskustan hotelleja edullisempia.

Málagan ravintolat

Malagan perinteinen ravintola El Pimpi
Viini- ja ruokaravintola El Pimpi huokuu menneiden vuosien tunnelmaa © Eeva-Maria Hooli

Málaga on ravintoloiden, kuppiloiden, viinikellareiden, kalaravintoloiden ja tapasbaarien kaupunki. Paikallisten kaduille keskittyvä elämäntyyli ja matkailijoiden palveleminen takaavat sen, että joka kulmalla seisoo ravintola.

Tunnelmallisemmat ja perinteisimmät kuin myös kaikkein trendikkäimmät ravintolat löydät vanhastakaupungista. Elämyksellistä voi olla myös lounas Malaguetan, Huelinin tai Pedregalejon rantaravintolassa tai illallinen Muelle Unolla eli huvivenesatamassa.

Málagan kahvilat

Malagan kahvilat
Málagassa nautitaan terassikahveista © Eeva-Maria Hooli

Málagan kahvilakulttuuri on hyvin eläväistä ja runsasta. Kadun kulmaukset ovat täynnä perinteisiä, andalusialaisin kaakelein vuorattuja kahviloita, joiden sisustus tai menu eivät ole muuttuneet vuosikymmeniin. Kahvila-pubeissa on tarjolla kahvia, viiniä, olutta, väkeviä, leipiä, tapaksia ja jotain makeaa.

Perinteisistä kahviloissa ei kannata odottaa löytyvän suuria leivos- tai kakkuvalikoimia. Perinteiset leivokset notkuvat Málagan leipomo-konditorioiden tiskeissä.

Andalusialainen nauttii usein aamiaisen ulkona. Se koostuu useimmiten vain kahvista, tuoreesta appelsiinimehusta sekä vaaleasta leivästä, jonka päälle lotrataan oliiviöljyä tai tomaattisosetta. Tällaisen setin saa lähes jokaisesta malagalaisista kulmakahvilasta muutamalla eurolla.

Vaikka buffettyylistä aamiaisia tarjoaa oikeastaan vain hotellit, Málagan keskustassa on useita brunsseiluun sopivia paikkoja. Aamiaislistoilta saa tilattua makeita herkkuja, hedelmä- tai myslikulhoja, munakkaita, avokadoleipiä tai muita trendiruokia.

Málagan yöelämä

Kun ilta pimenee, rytmi Málagassa kiihtyy. Yössä kaikuvat niin pehmeät latinotahdit, konemusiikin jytke, liverokki kuin flamenco-korkojen pauke.

Illan voi viettää terassiravintoloissa ihmisvilinää seuraten, tynnyreiden katveessa viinituvassa, sporttibaarin kansainvälisessä tunnelmassa tai diskopallojen alla tanssien. Keikoista ja livemusiikista pääsee nauttimaan pienissä baareissa ja konemusiikista hipsteriluolissa.

“Kun ilta pimenee, rytmi Málagassa kiihtyy.

Yöelämä keskittyy etenkin vanhankaupungin kujille, kuten Plaza Mitjanan (viralliselta nimeltä Plaza del Marqués del Vado) aukion ympäristöön.

Lasten kanssa Málagassa

Malagueta ranta Malaga
Málagan keskustaa lähin ranta on La Malagueta © Eeva-Maria Hooli

Málagassa on helppo matkustaa lasten kanssa, sillä virikkeistä, puistoista ja rannoista ei ole pulaa.

Lasten kanssa ravintoloissa ja kahviloissa asioiminen on Málagassa sujuvaa, sillä perheen pienimmät ovat poikkeuksetta tervetulleita. Lapset ovat osa perhekeskeistä ravintolakulttuuria. Erityisiä lasten leikkipaikkoja ravintoloissa on kuitenkin vähän, keskustan Pizzería La Mafia on poikkeus.

Ympäri kaupunkia – jopa ydinkeskustan aukioilta – löytyy pieniä leikkipuistoja. Suurimmat puistot ovat Málagan keskustan länsipuolella sijaitsevat Parque Huelin ja Parque del Oeste.

Málagan ulkopuolelta, alle puolen tunnin matkan päästä löytyy useampia lapsiperheitä kiinnostavia kohteita. Benalmádenassa voi viilettää Tivoli World -huvipuiston laitteissa tai Teleférico-hissin kyydissä ylös Calamorro-vuoren huipulle.

  • Varaa liput Teleféricoon tästä.

Torremolinosista löytyy muun muassa Parque de la Batería -puisto sekä kesä-syyskuussa vesihirmuja viihdyttävä Aqualand.

Shoppailu Málagassa

Malaga ostoskadut
Málagan vanhankaupungin kapeiden kujien puoteja © Eeva-Maria Hooli

Málagan keskustan pääostoskatu on ketju- ja merkkiliikkeiden valtaama Calle Larios (koko nimeltään Calle Marqués de Larios). Vaateliikkeitä löytyy myös samansuuntaiselta Calle Nuevalta.

Ostoshaukan parhaat apajat piilevät hieman ydinkeskustan ulkopuolella, Centro Larios -ostoskeskuksessa. Myös päärautatieaseman yhteydessä sijaitsevassa Centro Comercial Vialiassa on laaja tarjonta espanjalaisia ja kansainvälisiä vaateliikkeitä. Merkkivaatteita löytyy myös Espanjan suurimmasta tavarataloketjusta El Corte Inglésistä, joka sijaitsee keskustan läpi kulkevan Guadalmedina-joenuoman vierustalla.

“Pienyrittäjien puoteja löytyy etenkin vanhankaupungin sokkeloista”

Pienyrittäjien puoteja löytyy runsaasti etenkin vanhankaupungin sokkeloista, kuten kaduilta Calle Martirés ja Calle Andrés Pérez.

Paikallista yrittäjyyttä voi tukea myös tekemällä ostoksia Málagan Muelle Unossa eli huvisatama-alueen markkinakojuissa. Sunnuntaisin pystytettävissä kojuissa on tarjolla etenkin käsitöitä, asusteita ja vaatteita. Kesä-syyskuussa kojut valtaavat satamakadun useammin.

Jos haluat kotiinviemiseksi jotain perinteistä ja paikallista, osta makeaa malagaviiniä (vino de Málaga) tai andalusialaista oliiviöljyä. Tulijaiskassiin sopii myös keramiikka.

Matkusta Málagaan

Nopeimmin ja edullisimmin Suomesta pääsee Málagaan suorilla lennoilla, joita nousee Helsinki-Vantaalta useita kertoja päivässä. Niin Finnair kuin Norwegian operoivat reitillä. Yhdensuuntaisen lennon hinnat vaihtelevat 60 euron ja 300 euron välillä.

Málagaan voi matkustaa myös maata pitkin, vaikkakin matkustustunteja ja -kilometrejä kertyy huimasti. Vastakkaisessa Euroopan kolkassa sijaitsevaan kaupunkiin pääsee laiva-junayhdistelmällä joko Ruotsin tai Saksan kautta. Nopein niistä on Tukholma-Brysseli-Barcelona-reitti. Myös Euroopan läpi kiitävät bussit ovat vaihtoehto.

Liikkuminen Málagassa

Málagan kaupungin julkinen liikenne perustuu linja-autoverkostoon ja vielä keskeneräiseen metrolinjastoon. Lippujärjestelmä ei ole yhtenäinen, joten varaudu ostamaan erikseen liput paikallisbussiin, metroon, kaupunkien välisiin linja-autoihin ja paikallisjunaan.

Naapurikaupunkeihin, kuten Torremolinosiin, Benalmádenaan ja Fuengirolaan pääsee parhaiten rannikon C1-paikallisjunalla. Esimerkiksi Rincón de la Victoriaan, Nerjaan, Mijasiin, Marbellaan tai Esteponaan matkustaessa ainoa vaihtoehto on linja-auto.

Vastuullisesti Málagassa

Malaga rantakatu
Málagan sataman palmupuisto Palmera de las Sorpresas © Eeva-Maria Hooli

Málagan keskusta on sen verran pieni, että siellä voi liikkua kävellen. Saasteettomin kulkupeli eli jalat ovat paras tapa myös sataman ja Malaguetan alueelle kulkiessa. Muualle kaupungissa vie linja-autot. Myös polkupyörän vuokraus on hyvä vaihtoehto, etenkin rantakatujen pyöräkaistoilla kelpaa painella satulan selässä.

“Etenkin rantakatujen pyöräkaistoilla kelpaa painella satulan selässä.”

Voit kierrättää roskasi helposti, kunhan tunnet paikalliset värikoodit. Sininen pönttö on paperille ja pahville, keltainen kaikille muovi-, alumiini-, metalli- ja nestekartonkipakkauksille. Vihreisiin pönttöihin voi heittää lasit ja harmaisiin kaiken muun eli seka- ja biojätteen. Joudut ehkä kantamaan roskaa jonkin aikaa mukanasi, kunnes kierrätysroskakorit löytyvät.

Veden ja sähkön käyttöä on suositeltavaa kontrolloida, niin ympäristön kuin majoittajan vuoksi. Kuivassa ja vähäsateisessa Andalusiassa on jatkuvasti vesipula. Sähkö taas on Espanjassa Suomeen ja etenkin paikalliseen palkkatasoon suhteutettuna hyvin kallista.

Paikallisia tuottajia voi tukea ostamalla tuotteita esimerkiksi kauppahallista tai torilta. Málagassa on myös useampia kasvis- ja lähiruokaa tarjoavia ravintoloita. Lähiruokaa tarjoavat puodit ja ravintolat on merkitty Sabor a Málaga -leimalla.

Majoitusvaihtoehtoja miettiessä on hyvä tietää, että Málagan keskustan asukkaat ovat viime vuosina protestoineet turistiasuntoja vastaa. Niiden koetaan vievän paikallisilta mahdollisuuden asua keskustassa ja vanhassakaupungissa ja nostavan vuokrien hinnat pilviin.

Tripsteri Costa del Sol -matkaopas

Tripsteri Costa del Sol

Osta Costa del Sol -matkaopas!

Tripsteri Costa del Sol -matkaopas johdattaa elämysmatkalle Välimeren rannoille,
flamencorytmien täyttämiin viinikellareihin ja arabikylien kapeille kukkakujille. Kirja vie
myös matkailijoiden rakastaman rannikon vuoristopoluille, trendikahviloihin, museoihin ja tapaskeitaisiin.

Rannikkoa esitellään kaupunkien ja kylien kautta. Niihin kuuluvat muun muassa historiallinen Málaga, eloisat rantakaupungit Fuengirola ja Marbella sekä Espanjan kauniimpiin kyliin lukeutuvat Mijas ja Frigiliana.

Kirja palvelee niin kulttuurimatkaajaa, reppureissaajaa, perhelomailijaa kuin pidemmäksi ajaksi rannikolle asettuvaa. Tutustut paikallisten arkeen ja juhlaan – ja andalusialaiseen juhlahumuun onkin helppo kietoutua mukaan.

Eeva-Maria Hooli

Vuodesta 2013 Málagassa asunut toimittaja ja bloggaaja. www.eevagamunda.com.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *