Málagan nähtävyydet

Málaga on ennen kaikkea ulkoilmakaupunki. Kaupunki hurmaa rantakaduillaan, puistoillaan ja näköalapaikoillaan. Moni Málagan suosituimmista vierailukohteista, kuten Palmeral de las Sorpresas -rantabulevardi, Muelle Uno -satama, Alcazaban linna, roomalainen teatteri tai Gibralfaro-vuoren linnoitus, sijaitsevat taivasalla.

Málagassa on myös monta ihanan tunnelmallista aukiota, kuten pääaukio Plaza de la Contitucíon, Plaza de Obispo -kirkkoaukio ja suuri Plaza de Merced, jolla Picasson patsas ja kotitalomuseo sijaitsevat.

Kaupungilla kävellessä historian eri kerrokset näkyvät – tai melkeinpä hyppivät silmille. Vanhassakaupungissa tallusteleva pöllähtää yhtäkkiä ajanlaskun alusta asti paikoillaan seisseen roomalaisteatterin laidalle tai valtavan 1500–1800-luvuilla rakennetun Málagan katedraalin eteen.

“Málagan historian eri kerrokset näkyvät – tai melkeinpä hyppivät silmille.”

Málagan katedraali tunnetaan lempinimellä “La Manquita”, koska se jäi käsipuoleksi eli yksitorniseksi. Jos haluat tutustua tarkemmin jokaisen kulman takaa näkyvään katedraaliin, voit puikahtaa sisään mahtipontiseen kirkkosaliin tai kivuta sen katolle.

Malaga katedraali
Málagan mahtipontinen katedraali © Eeva-Maria Hooli

Arabien Málaga

Kun kaupungin historia on noin 2700 vuotta pitkä, se on läsnä joka puolella kaupunkia. Näin on ainakin Málagassa, jossa historian säilyttämiseen ja entisöintiin on panostettu. Historiallisia nähtävyyksiä on paljon.

Foinikialaisten kerrotaan perustaneen kaupungin, jonka jälkeen se oli muun muassa roomalaisvallan alla. Etenkin Málagan pitkästä muslimien valtakaudesta näkee edelleen paljon merkkejä. Voit bongata paloja sen aikaisen kaupungin muureista. Esimerkiksi Atarazanas-kauppahallin ovena toimii arabiaikainen kaariholvi, joka on yhdistetty 1800-luvun arkkitehtuuriin.

Arabihistorian kauneinta antia ovat vanhankaupungin ytimessä sijaitsevat 1000-luvulta peräisin oleva Alcazaba-palatsi-linnoitus ja sen puutarhat. Arabitunnelmaan voi kirjaimellisesti sukeltaa Hammam Al Ándalus -kylpylässä, joka tarjoaa upeat puitteet rentotutumiselle esimerkiksi historian ja nähtävyyksien täyteisen päivän jälkeen.

alcazaba-linna-malaga
Málagan Alcazabassa saa ihailla patioden ja puistojen kauneutta © Eeva-Maria Hooli

Voit osallistua myös monipuoliselle historiakierrokselle, jossa syvennytään arabien lisäksi roomalais- ja juutalaisvaikutteisiin. Viiden tunnin kierroksella pääset tutustumaan muun muassa Alcazabaan, roomalaisteatteriin, kauppahalliin, Málagan makumaailmaan ja pulahtamaan Hammam Al Andalus -kylpylään.

Málagan museot

Málaga on museoiden kaupunki. Lähes 40 museon joukosta löytyy jokaiselle jotain.

Kuvataidemuseoista esitellään niin modernia kuin klassista taidetta sekä kansainvälisiltä että paikallisilta taiteilijoilta. Kuuluisammat ovat Museo Picasso sekä Picasson kotitalomuseo.

Picasso-museon lisäksi museokermaan kuuluvat nykytaidemuseo CAC ja Museo de Carmen Thyssen, joka esittelee espanjalaisia taideaarteita sekä vaihtuvia kansainvälisiä näyttelyjä.

Málagalla on myös ollut vuodesta 2015 lähtien kunnia isännöidä ainoaa Ranskan ulkopuolella sijaitsevaa Pompidou-taidekeskusta sekä Venäjän valtion taidekokoelmia esittelevää Museo Rusoa.

malaga pompidou
Málagan Centre Pompidou seisoo Muelle Uno -satama-laiturilla © Eeva-Maria Hooli

Suosittuihin museoihin kuuluu lisäksi Museo de Málaga, jossa voi tutustua sekä Málagan provinssin arkeologiaan ja historian että malagalaisen kuvataiteen vaiheisiin.

Málagan museoissa voi kurkistaa myös autojen historiaan ja muotiin (Museo Automovilístico y Moda), alueen viineihin (Museo del Vino Málaga), perinteisiin (Museo de Artes y Costumbres Populares) ja soittimiin (Museo interactivo de la música).

Palatsien Málaga

Málagan vanhankaupungin kujilla seisoo lukuisia menneiden vuosisatojen palatseja, joista moni on viime aikoina entisöity entiseen loistoonsa. Museovierailjat saavat kaksi kärpästä yhdellä iskulla, sillä useat kaupungin vanhat palatsit on valjastettu museoiden käyttöön.

Kaupungin arkeologia- ja taidemuseo Museo de Málaga avattiin vuonna 2017 entisöityyn Palacio de la Aduanaan. Thyssenin taidemuseo sijaitsee Palacio de Villalónin renessanssipalatsissa. Picasso-museolla on puolestaan upeat puitteet toisessa 1500-luvun renessanssipalatsissa, Palacio de Buenavistassa.

aduana palatsi
Museo de Málaga sijaitsee Aduana-palatsissa © Eeva-Maria Hooli

Yksi 1900-luvun alun art nouveau -suuntausta edustava palatsi löytyy Paseo de Redingin varrelta, Malaguetalta itään. Miramarin palatsin parvekkeilta tiirailevat Välimerelle nykyään viiden tähden luksushotellin asiakkaat.

Tuolla Paseo de Reding -kadulla käyskennellessä tai bussilla tai pyörällä kohti itäisiä kaupunginosia ajellessa voi muutenkin ihailla ihania menneiden vuosisatojen pikkupalatseista ja huviloista.

Eeva-Maria Hooli

Vuodesta 2013 Málagassa asunut toimittaja ja bloggaaja. www.eevagamunda.com.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *