Belfast

Pohjois-Irlannin pääkaupunki Belfast on aivan omanlaisensa – kiehtova vastakohtien kaupunki.
Belfastin kaduilla on edelleen aistittavissa tietynlainen synkkyys, vaikka kaupunki onkin muuttunut vuosien varrella hurjasti ja on nykyään moderni, sykkivä ja täynnä kulttuuria. Kuitenkin Belfastin historia ja vuosien takaiset väkivaltaisuudet luovat omanlaisensa tunnelman. Belfast on aivan erilainen kuin Dublin. Rosoinen, kovakuorinen, synkkämielinen ja samaan aikaan hilpeä ja kutsuva – Belfastissa on asennetta.

Kerran Belfastissa ollessani jäämme ystäväni kanssa juttusille hyväntekeväisyyskahvilan henkilökunnan kanssa. Kysymme vinkkejä, mitä kaupungissa kannattaa sadepäivänä tehdä. Eläkeläisnainen Mary on juuri tekemässä lähtöä ja haluaa tarjota meille kyydin Ulster-museoon. Sataa kaatamalla, ja Mary ei ota vastusteluja kuuleviin korviinsa. Matkalla hän kertoo siitä, miten Belfast on vuosien varrella muuttunut. Hänen ollessaan nuori ja tullessaan Belfastiin opiskelemaan, oli arkipäivää, että pommeja räjähteli ympäri kaupunkia eikä pubeihin ollut asiaa. Maryn nuoruutta varjosti pelko ja epävarmuus. Viha ja katkeruus velloivat Belfastin kaduilla. Maryn pysäyttäessä auton museon eteen, hän sujauttaa käteeni kahdenkymmenen punnan setelin. Vastustelen, mutta Mary inttää: ”Menkää tytöt oluelle”.

Belfast Titanic museo. Kuva: Moona Laakso

BELFAST – NÄHTÄVYYDET

Belfastissa riittää nähtävää. Aika kuluu rattoisasti myös shoppaillen.
Belfast tunnetaan vuosien takaisten pommitusten ja kahakoiden lisäksi Titanicista. Belfastin satamassa komeilevat Titanicin rakennuttaneen Harland and Wolff (H&W) telakan keltaiset pukkinosturit hallitsevat kaupungin horisonttia, muistuttaen laivan surullisenkuuluisasta kohtalosta. Vuonna 2012 avattu Titanic Belfast museo on yksi Belfastin suosituimmista nähtävyyksistä. Titanic-museon pääsylippuun voi yhdistää myös 48h Hop-on Hop-off bussin.

Titanicin lisäksi suosittuja vierailukohteita Belfastissa ovat muraalit ja ”rauhanmuurit”. Ympäri Belfastia löytyvät muraalit eli seinämaalaukset kertovat kaupungin levottomasta menneisyydestä. Kaikki juontaa juurensa aikaan, jolloin kansan kaksijakoisuuden aiheuttamat levottomuudet (The Troubles) alkoivat. Kansa jakautui unionisteihin (eli protestantteihin), jotka kannattivat Pohjois-Irlannin kuulumista Iso-Britanniaan, kun taas nationalistit (katolilaiset) halusivat Pohjois-Irlannin liittyvän Irlannin tasavaltaan. Väkivallan vuosina yli 3600 ihmistä menetti henkensä. Kolmisenkymmentä vuotta kestänyt poliittinen konflikti on jättänyt jälkensä. Parhaillaan meneillään on joidenkin seinämaalausten uusiminen. Puolisotilaallisia maalauksia korvataan uusilla, rauhallista yhteiskuntaa kuvastavilla maalauksilla. Saadakseen pikakatsauksen Belfastin historiaan kannattaa osallistua muraalikierrokselle mustassa taksissa.

Lue lisää taksikierroksesta ja Belfastin muraaleista ja muureista.

Lue lisää Belfastin nähtävyyksistä.

Lue myös: Belfast TOP 5 nähtävyydet

Cathedral quarter, Belfast. Kuva: Moona Laakso

BELFAST – RAVINTOLAT, BAARIT JA KAHVILAT

Dublinin tapaan myös Belfastista löytyy paljon pubeja. Vaikka Belfastin pubikulttuuri ei ole ihan niin vilkasta kuin Dublinissa, löytyy hyviä paikkoja livemusiikin kuunteluun ja paikallisten juomien maisteluun. Jos ehdit Belfastin matkan aikana vain yhteen pubiin, suuntaa Crown Liquor Salooniin, joka on upea Viktoriaaninen pubi.


Belfastista löytyy myös erinomaisia kahviloita ja ravintoloita. Jos haluaa aamupalaksi paikallista, valinta on tuhti Ulster fry, joka on brittiversio irlantilaisesta aamiaisesta. Se sisältää mm. makkaraa, pekonia, munaa, papuja ja sieniä.

Pohjois-Irlannin rannikkomaisemia. Kuva: Moona Laakso

BELFAST – RETKET

Belfastista käsin tutustuu helposti muualle Pohjois-Irlantiin. Suosituimpia nähtävyyksiä ovat mm. Carrickareden saarelle kulkeva riippusilta sekä Unescon maailmanperintökohde Giant’s Causeway, yli 50 miljoonaa vuotta vanha kalliomuodostelma. Suosittuja ovat myös Game of Thrones –retket, jotka vievät sarjan kuvauspaikoille. Game of Thrones -retkeen voi yhdistää myös Titanic-museon ja 2 vuorokauden Hop-on Hop-off bussilipun.

TULOSSA: Lue lisää Belfastin retkistä.
Lue myös matkustamisesta Irlannissa.

BELFAST – HOTELLIT

Miltä kuulostaisi yöpyä maailman pommitetuimmassa hotellissa? Tai istua lasillisella hotellin baarissa, jonka tiloissa laivainsinöörit aikoinaan suunnittelivat Titanicin? Näiden lisäksi yöpymisvaihtoehtoja Belfastista löytyy niin budjettimatkaajalle kuin luksusta janoavalle.

Lue hotellisuositukset Belfastiin.

MATKUSTA BELFASTIIN

Belfastiin ei ole suoria lentoja Suomesta. Kannattaakin lentää ensin Dubliniin, josta pääsee kätevästi Belfastiin bussilla, junalla tai omalla autolla parissa tunnissa. Belfastin matkalle kannattaa yhdistää Dublinin kaupunkiloma. Näin koet kaksi hyvin erilaista pääkaupunkia Irlannin sisällä.

Suoria lentoja Helsingistä Dubliniin järjestää Finnair . Lentoaika on noin kolme tuntia.

Bussilla Belfastiin
Useat eri bussifirmat tarjoavat yhteyksiä Dublinista Belfastiin. Bussin voi ottaa Dublinin lentokentältä tai keskustasta. Matka on suurimmaksi osaksi moottoritietä ja kestää parisen tuntia. Kannattaa ottaa huomioon, että joidenkin yhtiöiden bussikuskit ottavat vastaan vain puntia. Lipun voi hankkia ennakkoon netistä tai Dublinin lentokentältä (ja maksaa euroilla).

Aircoach Route 705 X: Belfast – Dublin Airport – Dublin City Express

Expressway Route X1, Dublin – Belfast

Junalla Belfastiin
Junamatka Belfastiin kestää n. kaksi tuntia. Katso hinnat ja varaa lippu:
www.irishrail.ie

Vuokraa auto
Kun haluat Irlannin lomasta enemmän irti, kätevintä on vuokrata auto.

TULOSSA: Lue lisää Pohjois-Irlannin kohokohdista.

LUE TRIPSTERIN IRLANTI-OPASKIRJA

Tripsterin 2019 julkaistusta Irlanti-opaskirjasta saat parhaat vinkit Irlannin-matkalle.

Kirja esittelee maailman pisimmän yhtenäisen rannikkotien roadtripin, paljastaa mistä löytyvät tunnettuja Cliffs of Moherin rantakallioita korkeammat kalliot ja vie Pentti Saarikosken pubikierrokselle Dubliniin ja Titanicin syntypaikoille Belfastiin.

Kaiken tämän voit lukea Irlannissa neljä vuotta asuneen Moona Laakson kirjoittamasta ja kuvaamasta Tripsteri Irlanti -opaskirjasta, jonka voit tilata Suomalaisesta tai Adlibriksestä! Suomen ulkopuolelle kirjan voi tilata Bookystä. Kirjan on kustantanut ReadMe (Bonnier) ja se on painettu Suomessa.

Belfast-vinkit löydät Tripsterin Irlanti -oppaasta.
Belfast-vinkit löydät Tripsterin Irlanti -oppaasta.

Moona Laakso

Puoli sydäntä Irlantiin jättänyt vapaa toimittaja-kirjoittaja ja luovan kirjoittamisen ja kirjallisuuden opiskelija, joka oppi juomaan Guinnessia vasta palattuaan takaisin Suomeen neljä vuotta Dublinissa asuttuaan.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *