Porvoo

Idyllinen Porvoo hurmaa ympäri vuoden! 50 000 asukkaan Porvoo on suosittu päiväretkikohde etenkin kesäisin, mutta se tarjoaa nähtävää ja koettavaa kaikkina vuodenaikoina ja useammaksikin päiväksi. Vanhan Porvoon ihastuttavilla kujilla ikiaikaisen tunnelman voi helposti aistia: mukulakivet, rustiikkiset puurakennukset ja puodit täynnä paikallisten käsityöläisten taidonnäytteitä viehättävät.

Pikkukaupungissa on myös herkullisia, skandinaavisia ravintoloita ja kutsuvia kahviloita sekä joen rannassa että kauniilla sisäpihoilla. Moni ravintola käyttää luomutuotteita ja tarjoaa mielenkiintoista lähiruokaa, ja vegaaneillekin on vaihtoehtoja. Jälkiruuaksi muista paikallinen suklaatehtaan puoti Brunberg!

Eniten saat irti Porvoon-päiväretkestäsi lataamalla ilmaisen DayTripster-sovelluksen. Vierailuvinkkiemme lisäksi saat reittiohjeet kohteisiin sekä monia muitakin kotimaan ja ulkomaan päiväretkivinkkejä ja audio-opastuksia.

iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Porvoon nähtävyydet

© Visit Porvoo
© Visit Porvoo

Porvoon tärkein nähtävyys on Vanha Porvoo, joka hurmaa tunnelmallisilla mukulakivikujillaan, söpöillä kahviloillaan, persoonaliisilla putiikeillaan ja värikkäillä puutaloillaan.

Porvoon tunnetuin nähtävyys on Vanhassa Porvoossa sijaitseva tuomiokirkko, jonka historia juontaa kauas 1200-luvulle saakka.

Brunbergin makeistehtaan myymälä sijaitsee kaupungin ulkopuolella Tarmolassa, mutta Vanhasta Porvoosta löytyy pieni puoti, jossa voi maistella ja ostaa suklaita, lakuja ja muita herkkuja.

Runebergin kotimuseo © Tuulia Kolehmainen
Runebergin kotimuseo © Tuulia Kolehmainen

Runebergin kotimuseossa, joka on muuten Suomen vanhin kotimuseo, pääset tutustumaan kansallisrunoilijamme Johan Ludvig Runebergin ja hänen vaimonsa Frederikan elämään 1800-luvulla.

Käyskentely Porvoonjoen varrella tarjoaa upeat näkymät joko postikorttimaiseen Vanhaan Porvooseen tai Länsirannan puolelle uudempaan osaan Porvoon keskustaa, riippuen kummalla puolella jokea käyskentelee, sekä mahdollisuuden istahtaa kahvikupposelle tai virvokkeelle johonkin joenrannan lukuisista terassikahviloista.

Porvoon parhaat ravintolat, kahvilat ja baarit

© SicaPelle, Porvoo
© SicaPelle, Porvoo

Porvoo on tunnettu erinomaisesta ravintolatarjonnastaan! Vanhasta Porvoosta ja myös sen ulkopuolelta löytyy lukuisia huippuravintoloita, kotoisia bistroja ja viehättävä kahviloita, joissa riittää maisteltavaa useammallekin reissulle. Tässä on muutama herkullinen ravintolavinkki, katso lisää Tripsterin sovelluksesta. Lataa DayTripsterin ilmainen Päivä Porvoossa -kierros, niin pysyt kartalla.

SicaPelle on Porvoon ykkösravintola! Tunnelmallisen ravintolan kuukausittain vaihtuvasta menusta vastaa keittiömestari Simona Milazzo, jonka juuret ovat Sisiliassa. Siksi mauissa on paljon Italiaa. Keittiö ottaa hyvin huomioon erityisruokavaliot. Viini on bionydaamista, ja myös pienpanimo-oluita löytyy. Yläkerrassa on boutiquehotelli Onni.
SicaPelle, Kirkkotori 3

Meat District on nimensä mukaisesti keskittynyt erityisesti lihaan ja vieläpä ekologisesti tuotettuun lihaan. Toinen teema on yllättäen kasvisruoka, ja valikoimissa on runsaasti myös vegaanisia vaihtoehtoja. Kaikki valmistetaan itse alusta loppuun leipiä myöten. Myös herkullista gluteenitonta leipää. Rennossa ravintolassa suurin osa annoksista on tarkoitettu jaettavaksi ystävien kanssa.
Meat District, Gabriel Hagertin kuja

Petri’s Chocolate Room on pieni perheyritys, jonka tiloissa voi lumoutua suklaan tuoksusta ja näyttävistä tuotteista. Vitriinissä komeilee muun muassa ”Vuoden Maitosuklaa 2018” – tittelin voittanut maanmainio vadelma-maitosuklaa. Kotimaiseen käsityöhön uskovan kahilapuodin suosituin tuote ovat erilaiset suklaapraliinit, joita on laaja makukirjo.
Petri’s Chocolate Room, Jokikatu 16

Porvoo lasten kanssa

© Porvoon Nukke- ja lelumuseo
© Porvoon Nukke- ja lelumuseo

Porvoo tarjoaa hauskaa tekemistä koko perheelle. Kaupungista ja pienen ajomatkan päästä löytyy niin liikuntaa, kulttuuria, leikkipuistoja kuin luontoaktiviteettejakin.

Tähän on poimittu muutama tärppi lapsiperheille, lisää löydät Tripsterin sovelluksesta. Lataa DayTripsterin ilmainen Perheen kesäpuuhaa Porvoossa -kierros ja poimi parhaat vinkit.

Vanhan Porvoon viehättävä nukke- ja lelumuseo sopii historian ystäville ja lelufaneille. Vanhimmat lelut ovat 1800-luvulta saakka, ja kaikilla museon leluilla on aikoinaan oikeasti leikitty.

Porvoon Eestinmäen Angry Birds -teemainen leikkipuisto on hauska temmellyspaikka monen ikäisille ja koko perheelle mainio retkikohde.

Teatteri Soittorasia on aktiivinen lastenteatteri, jossa voi nähdä vaikkapa rakastetun parivaljakon Viirun ja Pesosen. Teatteri sijaitsee idyllisen Suomenkylän entisessä kyläkoulussa. Puutalon tiloissa järjestetään myös vauvateatteria, teatterimuskareita ja kirjailijavierailuja.

Porvoon parhaat hotellit

© Hotelli Helmen Budoaari, Porvoo
© Hotelli Helmen Budoaari, Porvoo

Tripsteri testasi Porvoon parhaat hotellit. Millaista on yöpyä Remun vanhassa kodissa, kylpylässä, boutique-hotellissa ja 1700–1800-luvun kaupunkitalossa?

Lue lisää: Porvoon parhaat hotellit

Liikkuminen Porvoossa

Porvooseen pääsee päivittäin useilla bussivuoroilla. Kesäisin Porvooseen pääsee Helsingistä myös höyrylaiva M/S J. L. Runebergilla, joka liikennöi toukokuusta syyskuulle lähes päivittäin.

Porvoon keskustassa etäisyydet ovat pienet eli kävellen pääsee lähes joka paikkaan.

Päivä Porvoossa

Porvoo © Visit Porvoo
Porvoo © Visit Porvoo

Koko Vanha Porvoo on itsessään jo nähtävyys, mutta tässä muutama täsmäsuositus, minne mennä, mitä tehdä ja missä syödä. Kohteet on ripoteltu ympäri Porvoon keskustaa, mutta suurin osa niistä on vanhassa kaupungissa. Kulje koko reitti ja tutustu Porvooseen paikallisen tavoin, herkutellen ja shoppaillen!

Lataa DayTripsterin ilmainen Päivä Porvoossa -kierros, niin pysyt kartalla.

Perheen kesäpuuhaa Porvoossa

Porvoossa ja pienen automatkan päässä on runsain mitoin mukavaa tekemistä pikkuväelle ja isommillekin. Hauskalla kierroksella tutustut niin luontokohteisiin kuin kaupungin kivoimpiin puistoihin ja jäätelökioskeihinkin.

Lataa DayTripsterin ilmainen Perheen kesäpuuhaa Porvoossa -kierros ja poimi parhaat vinkit.

Porvoon parhaat kesäkahvilat

Porvoo on kesäkaupunki parhaimmasta päästä. Kierros esittelee joukon kesäajan viehättävimpiä kahvila- ja ruokapaikkoja, joissa katsella ihmisvilinää tai joen liplatusta.

Lataa DayTripsterin ilmainen Porvoon parhaat kesäkahvilat -kierros.

Jouluinen kierros Porvoossa

Joulu Porvoossa © Visit Porvoo
Joulu Porvoossa © Visit Porvoo

Porvoo on yksi Suomen kauneimmista kaupungeista, ja jouluna seutu suorastaan hehkuu tunnelmaa ja joulumieltä. Paikallisten silmin kootulla kierroksella muun muassa vierailemme Porvoon joulumarkkinoilla, aterioimme ravintola SicaPellessä ja ihastelemme vanhaa Porvoota. Ostosmahdollisuudet myös joulupukin lahjasäkkiin ovat erinomaiset.

Lataa DayTripsterin ilmainen Jouluinen kierros Porvoossa ja koe joulun taika!

Arna Grym

Vastuulliseen matkailuun erikoistunut toimittaja, viestintäyrittäjä ja matkabloggaaja, joka viihtyy synnyinkaupungissaan Helsingissä, mutta haikailee kaukomaille.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *