Singapore

Singapore on pieni piste, jossa maailmat kohtaavat. Suurkaupunki vailla vertaa, jossa rikas historia kohtaa utopian.

Pienestä koostaan huolimatta Singaporessa riittää upeita nähtävyyksiä – voisi melkein sanoa, että tämä kaupunki on ahdettu tupaten täyteen näkemistä ja tekemistä: upeaa futuristista arkkitehtuuria, hiekkarantoja, sademetsää ja laadukkaita lasten huvikeitaita.

Singaporessa syöt myös hyvin – ja todennäköisesti liikaa. Tarjontaa on kaikille budjeteille, yksinkertaisista hawker-ruokatoreista Aasian hienoimpiin fine dining ravintoloihin.

Tämä opas on oodi yhdelle maailman monipuolisimmista kaupungeista – Singaporelle, jota ei voi selittää, se pitää nähdä omin silmin. Tunnelma on kuin olisit tulevaisuuteen matkustanut.

Singapore pähkinänkuoressa

Singapore on kaupunkivaltio ja saari Malesian niemimaan eteläkärjessä. Siellä asuu noin 5,6 miljoonaa asukasta erilaisista etnisistä taustoista: Kiinasta, Malesiasta, Intiasta ja länsimaista: Amerikasta ja Euroopan eri maista. Singaporessa on jopa neljä virallista kieltä, mutta lähes kaikki puhuvat jonkintasoista englantia – ainakin Singaporen englantia eli ”singlishiä”. Singaporen perusti Sir Stamford Raffles vuonna 1819. Sittemmin se on ollut Englannin siirtomaa ja osa Malesian sulttaanikuntaa, josta se erkani vuonna 1965 ideologisten erimielisyyksien takia. Singaporen ensimmäinen pääministeri Lee Kuan Yew rakensi köyhästä Singaporesta vauraan talousjätin.

  • Kuuntele audiotarina Sir Stamford Rafllesistä DayTripsterin Singapore-oppaasta
Sir Stamford Raffles on Singaporen perustaja.
Sir Stamford Raffles on Singaporen perustaja.

Singaporen kaupunginosat

Singaporessa kohtaavat uusi ja vanha; perinteinen ja moderni, edullinen ja ylellinen. Jokaisella kaupunginosalla on omat kasvonsa. Keskustaa koristavat pilvenpiirtäjät ja siirtomaa-aikaiset historialliset hallintorakennukset, kiinalaiskaupunginosassa Chinatownissa voi herkutella katukeittiössä tai nauttia maistelu-menun hienossa Michelin-ravintolassa, Little Indiassa on eksoottinen tunnelma, hindulaistemppeleitä ja sarikauppoja, Bugisissa kaupungin oudoimmat ja edullisimmat muotimarkkinat ja Marina Bayn alue on kuin tiede-elokuvasta: teräksestä rakennetut superpuut, kupujen peittämät kasvitieteelliset puutarhat, maailman suurin durian-hedelmä eli kulttuurikeskus Esplanade ja rikkinäisen kananmunan näköinen ArtScience-museum.

Lisäksi Singaporen erikoisuuksiin kuuluu huvittelusaari Sentosa. Tekemistä riittää kaiken ikäisille. Lekottele trooppisella rannalla, surffaa tekoaalloilla tai hurjastele mäkiautoilla. Lapsille ja lapsenmielisille on Universal-studios, vesipuisto Adventure Cove ja lasten kaupunki Kidzania.

Värikäs Haji Lane Singaporen Arabikortteleissa. Kuva: Soile Vauhkonen
Värikäs Haji Lane Singaporen Arabikortteleissa. Kuva: Soile Vauhkonen

Tekemistä Singaporessa

Singaporessa riittää upeita nähtävyyksiä. Suurkaupungiksi Singaporen Unescon maailmanperintökohde on historiallinen kasvitieteellinen puutarha Botanic Gardens, jossa voi ihailla niin sademetsäluontoa kuin orkideoiden loistoa.

Toinen upea kasvitieteellinen puutarha on Gardens by the Bay, jolle keinotekoiset superpuut ja kasvihuoneiden jättimäiset lasikuvut luovat futuristisen tunnelman. Kasvihuoneista toisen sisään on luotu huikea pilvisademetsä vesiputouksineen. Singaporessa voi myös käydä patikoimassaa aidossa sademetsässä.

Maailmankuuluja nähtävyyksiä ovat myös Singaporen eläintarhat, joita on peräti kolme kappaletta vieretysten: perinteinen Singapore Zoo, yöllä auki oleva Night Safari sekä jokien eläimistöä esittelevä River Safari. Sentosan saaren vetonaulana on Kaakkois-Aasiann ainoa Universal Studios -huvipuisto. Myös Signaporen useat museot kuuluvat maanosan parhaimmistoon.

Ostosmahdollisuudet ovat Singaporessa lähes rajattomat. Kuuluisin ostosalue on Orhard Road, mutta komeita ostoskeskuksia löytyy ympäri kaupunkia.

Singaporessa on toki paljon muutakin nähtävää ja koettavaa. Singaporen nähtävyyksistä kerrotaan kattavasti Tripsterin Singapore Appissa.

Gardens by the Bay upea valoshow. Kuva: Pixabay
Gardens by the Bay upea valoshow. Kuva: Pixabay

Syö ja juo Singaporessa

Singaporessa syöt hyvin – ja todennaköisesti liikaa! Paikallisessa ruokakulttuurissa näkyy saarivaltion etninen rikkaus ja merenläheisyys: kiinalainen, intialainen ja malesialainen keittiö ovat hyvin edustettuina. Kalaa ja äyriäisiä on tarjolla monessa muodossa. Hawker centre ruokatoreilla syöt edullisesti ja hyvin. Singaporen Michelin-opas on palkinnut useamman hawker-kojun tähdellä tai bib gourmanden -maininnalla. Kokeile ainakin paikallista herkkua kanariisiä ja Bak ku Teh -keittoa eli possunluuteetä. Myös Yakitori-vartaat ja paikallinen Tiger-olut takaavat autenttisen Singaporelaisen ruokakokemuksen. Singaporessa on myös monta hienoa Michelin-tähdin palkittua ravintolaa. Nämä ovat kalliita, mutta unohtumattomia ruokakokemuksia.

Kokeile myös perinteistä Singaporelaista aamiasta, makeaa kaya-paahtoleipää keitettyjen munien ja vahvan siirappimaisen kahvin kera. Paikallisia kahviloita kutsutaan kopi tiameiksi.

Singaporen yöelämä kuuluu Aasian parhaisiin. On korkeita kattoterasseja ja salaisia coctail-baareja. Olutta voi kumota lämpimässä ulkoilmassa niin modernilla Clarke Quaylla tai etnisellä Arab Streetillä. Club Street kuuluu myös Singaporen yöelämän helmiin. Alkoholijuomat ovat Singaporessa kalliita, mutta drinkit taidollatehtyjä.

Yakitori-vartaita Lau Pa Sat hawker -ruokatorilla. Kuva: Soile Vauhkonen
Yakitori-vartaita Lau Pa Sat hawker -ruokatorilla. Kuva: Soile Vauhkonen

Singaporen hotellit

Singaporessa on todella monipuolinen valikoima hotelleja. Koe kaikkien luksushotellien äiti, historiallinen Raffles Hotel, jonka Long Barissa syntyi legendaarinen cocktail Singapore Sling (hotellia kannattaa käydä ihailemassa vaikka siellä ei asuisikaan), tai majoitu boheemissa Vagabond Clubissa jonka sisustukseen muun muassa kuuluu suuri kultainen sarvikuono. Singaporessa on myös paljon edullisia pikkuhotelleja jotka ovat halvan hintansa lisäksi mielenkiintoisia. Singaporen julkinen liikenne on hyvin kattava, joten hotellin voi ottaa pienen etäisyydenkin päästä.

Hinnat vaihtelevat sesongista riippuen, joulunajan ja kiinalaisen uuden vuoden ollessa kalliita. Tällöin voi olla vaikeaa löytää hotellimajoitusta alle 100 eurolla yö.

  • Lue lisää: Singaporen edulliset hotellit
  • Lue lisää: Singaporen designhotellit
  • Lue lisää: Singaporen luksushotellit
Kaikkien luksushotellien äiti Raffles Hotel. Kuva: Bady QP (Unsplash)
Kaikkien luksushotellien äiti Raffles Hotel Singapore. Kuva: Bady QP (Unsplash)

Liikkuminen Singaporessa

Singaporessa liikkuminen on älyttömän helppoa. Julkisen liikenteen verkosto on laaja. Sama matkakortti käy bussiin, MRThen eli Singaporen metroon ja jopa kioskeilla maksuvälineenä. Matkakortin voi ostaa muun muassa MRT asemien info-tiskeiltä. Kaikilla MRT asemilla on on otettu esteettömyys huomioon.

Vaikka julkinen liikenne on kattava, Singaporessa on alueita minne on hankala päästä. Auto kannattaa tilata Grab-applikaatiolla (vastaava kuin Uber). Tällöin ei tarvitse jännittää tuliko osoite lausuttua oikein. Grabin hinnat vaihtelevat ”markkinatilanteen” mukaan, eli ne ovat matalat silloin kuin matkustajia on vähän ja korkeammat ruuhka aikoina. Taksin voi myös huoletta viittoa kadun kulmasta. Hinnoissa on eroja, mutta ne ovat suhteessa pieniä.

  • Lue lisää: Liikkuminen Singaporessa
Liikkuminen SIngaporessa on yksinkertaista metrolla eli MRTllä
Liikkuminen SIngaporessa on yksinkertaista metrolla eli MRTllä

Miten varautua Singaporen matkaan?

Singapore on moderni suurkaupunki, jossa on helppoa ja turvallista liikkua. Matkaan ei tarvitse pahemmin varustautua etukäteen. Kannattaa toki tarkistaa, että matkavakuutus on voimassa. Jos jotain ikävää tapahtuisikin, on Singaporen terveydenhuolto maailman huippuluokkaa. Moni saapuukin Singaporeen varta vasten terveysturistina.

Lataa DayTripster-matkasovelluksen Singapore -opas, niin näet tuoreimmat suosituksemme kartalla sijaintisi mukaan. Saat myös reittiohjeet, aukioloajat ja parhaat kaupunkikierrokset!

Vastuullisuus Singaporessa

Singapore on saarivaltio, jossa on hyvin vähän omaa tuotantoa ja maataloutta. Suurin osa ruokatarvikkeista tuodaan muualta, länsimainen ruoka hyvin kaukaa, joten suosi paikallisia herkkuja kuten tuoreita hedelmiä ja mereneläviä. Katukeittiöiden ja paikallisten käsityöläisten suosiminen tukee myös paikallisia pienyrittäjiä.

Singapore on pinta-alaltaan pieni, joten julkisilla liikennevälineillä pääsee lähes kaikkialle. Myös lentokentälle. Metro on nopein ja mukavin tapa liikkua kaupungissa. DayTripster-mobiilisovellus tarjoaa myös parhaat vinkit Singaporen vegaani-ravintoloihin.

Omakohtaisia kokemuksia Singaporesta

“Pidän Singaporessa erityisesti siitä, kuinka futuristisiin maisemiin yhdistyvät vanhat korttelit, jotka on suojeltu. Yhtä paljon kaunista vanhaa arkkitehtuuria löytää harvasta Aasian suurkaupungista”, oppaan kirjoittaja Antti kertoo. “Olen asunut jo vuosikaudet Aasiassa, ja Singaporessa on välillä kiva käydä nauttimassa myös kaupungin siisteydestä ja järjestelmällisyydestä. Singapore sopiikin hyvin myös ensimmäiseksi Aasian-kohteeksi: eksotiikkaa riittää, mutta se ei hypi (kirjaimellisesti) silmille.”

”Palaan Singaporeen kerta toisensa jälkeen. Lämmin ilmasto, rikas ruokakulttuuri ja tekemisen paljous houkuttelevat perheemme Singaporeen lomalle vähintään kerran vuodessa – todennäköisesti kaksi. Haaveilen itseasiassa muutavani sinne joku päivä”, oppaan kirjoittaja Soile kertoo.

Singapore-podcast

© Antti Helin & Soile Vauhkonen

Soile Vauhkonen

Tukholmassa asuva, sopivasti ruotsalaistunut yrittäjä ja sunnuntai-bloggaaja.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *