Kööpenhamina

Kööpenhaminaan tullaan viihtymään. Kaupungissa on rentoutta, rosoa ja välittömyyttä, johon on helppo sukeltaa. Se on tiilten välistä villinä rehottavia ruusupuskia, pyörän selässä hulmuavia hiuksia ja kanaalin rannalla aamuyöllä juotuja oluita.

Kööpenhaminassa arkiset asiat ovat harvinaisen miellyttäviä oli sitten kyse palveluiden sujuvuudesta, arkkitehtuurista tai muotoilusta. Hautausmaat suunnitellaan niin viihtyisiksi, että niihin voi mennä sunnuntai-piknikille, ja leikkipuistoissa päivystää kahvivaunu, josta voi ostaa kännykällä erikoiskahvia lasten leikkiessä. Pääasia, että viihdytään. Se on saanut minutkin palaamaan ja jäämään kaupunkiin yhä uudelleen.

Kööpenhamina kutsuu pyöräilemään

Kaupungin tunnelmasta pääsee parhaiten osaksi polkupyörän satulasta käsin. Kööpenhamina on pyöräilykaupunki ja pyöräily tanskalaisten elämäntapa. Matkailijan kannattaa ensitöikseen vuokrata pyörä alleen ja viilettää erinomaisia pyöräteitä pitkin ympäri kaupunkia. Kööpenhamina jakautuu omaleimaisiin kaupunginosiin, jotka on helposti saavutettavissa ja lähellä keskustaa.

“Kööpenhaminassa arkisetkin asiat ovat harvinaisen miellyttäviä oli sitten kyse palveluiden sujuvuudesta, arkkitehtuurista tai muotoilusta.”

Kööpenhaminan nähtävyydet

Kööpenhamina ei ole kaupunki, jonne kannattaa matkustaa pitkän to do -listan kanssa ruksimaan suoritettuja nähtävyyksiä pois listalta. Kööpenhaminassa ei ole ”välttämättömiä” nähtävyyksiä, joita näkemättä lentokentälle joutuisi palaamaan häpeän puna poskillaan. Ei sillä, ettei nähtävää olisi.

Lyhyeenkin reissuun kannattaa sisällyttää risteily Kööpenhaminan kanaaleissa. Mereltä käsin upea sekoitus uutta ja vanhaa arkkitehtuuria avautuu kaikkein komeimpana. Laivasta voi myös napata kuvan H. C. Andersenin Pieni merenneito -patsaasta, jos onnistuu näkemään vilauksen valtavien turistiryhmien seasta.

Lisäksi kannattaa vierailla Tivolissa, vapaakaupunki Christianiassa, ihailla kuninkaallisia rakennuksia tai hypätä junaan ja käydä Lousianassa, yhdessä maailman kauneimmista nykytaiteen museoista.

Kööpenhaminan ravintolat

Yhtä hyvä vaihtoehto nähtävyyksille on istua yhdessä kaupungin lukuisista puistoista ja hakea nakkikioskilta hodari tai aloittaa aamu paikallisessa puurobaarissa. Kööpenhamina on trendikäs piste kulinaarisella maailmankartalla. Ravintolatarjonnasta löytyy jokaiselle jotain halusipa sitten illallistaa Michelin-tähtien alla tai napata pikalounaan kebab-kojusta.

Tanskalaiset itse syövät valtavasti leipää. Voileipäkulttuuri on hätkähdyttävän vahva osa tanskalaista ruokakulttuuria ja jokaisen Kööpenhaminaan matkaavan kannattaa maistaa tanskalaista kansallisruokaa smørrebrødiä.

Ei ole myöskään syytä unohtaa yöelämää, joka ei väsähdä ennen juhlijaa. Baarit ja pubit ovat rentoja ja varsinkin kuumina kesäiltoina kemut jatkuvat kaduilla ja rannoilla. Itse olen löytänyt itseni ihailemasta alla avautuvaa kaupunkia hylätyn toimistorakennuksen kattoterassille perustetusta baarista. Lämmin yö, joka ei unohdu koskaan.

Kööpenhaminan putiikit ja hotellit

Kööpenhaminassa on tyylikästä ja kaunista menipä melkein minne tahansa. Ei ole sattumaa, että Tanska on maailmalla tunnettu muotoilusta ja muodista. Kaupunki on kiinnostava sekoitus kokeilevaa ja vaalittua.

Kööpenhamina on täynnä pieniä putiikkeja, isoja tunnettuja merkkejä sekä kirpputoreja ja tavarataloja. Mahdollisuudet shoppailuun ovat rajattomat ja ostoksille kannattaa suunnata muuallekin kuin kuuluisalle kävelykadulle Strøgetille.

Myös hotelleja on lukuisia tunnetuista design-hotelleista halpoihin hostelleihin. Hotellit eivät ole halvimmasta päästä, joten kannattaa varata aikaa sopivan hotellin etsimiseen, jottei päädy uhraamaan matkabudjetistaan valtaosaa yöpymiseen.

© Karoliina Kinnunen Mohr

Tripsteri Kööpenhamina -matkaopas

Saatavilla kaikista hyvin varustetuista kirjakaupoista.

Kuuntele Tripsterin Kööpenhamina-podcast

Karoliina Kinnunen Mohr

Karoliina Kinnunen Mohr on Kööpenhaminassa perheensä kanssa asuva viestinnän ammattilainen. Hän on ylpeä, ettei maininnut oppaassaan kertaakaan sanaa ”hygge”.

Kommentit (1):

Sanna 11.08.2018 02:41

Hei, ajatuksena olisi tulla lentokoneella Köpenhaminaan ja sieltä junalla eteenpäin saman päivän aikana. Minne voisi jättää rinkat, vai olisiko selkeämpi yöpyä jossain?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *