Kööpenhaminan nähtävyydet ja museot

Tanskan kolmella suosituimmalla matkakohteella on yksi yhteinen nimittäjä: leikki. Bilundissa sijaitseva Legoland on monelle lapsuutensa legojen kanssa viettäneelle unelmakohde, mutta pääkaupungin kaksi huvipuistoa, Tivoli ja Bakken ovat yhtä suosittuja. Kööpenhaminaan matkustavan kannattaakin ehdottomasti varata osa matkasta leikille, lasten kera tai ilman. Sen lisäksi on syytä tarkastaa kaupungin erinomaiset museot ja muut nähtävyydet.

Tivoli

Huvipuisto ei kuulosta kaikkien kaupunkimatkaajien ykköskohteelta. Kehotan kuitenkin unohtamaan rannekkeet ja hattarat ja vierailemaan Tivolissa jo siksi, että sen tunnelma on ainutlaatuinen. Vuonna 1843 keskellä Kööpenhaminaa ovensa avanneessa huvipuistossa on paitsi lukuisia huvipuistolaitteita myös teatteria, konsertteja, ravintoloita ja kaunis puutarha. Huvipuisto on upea mihin vuodenaikaan tahansa. Itse en osaa valita, onko se parhaimmillaan vihreänä keitaana keskikesällä vai tuhansien keijuvalojen valaisemana joulun aikaan.

Toinen kaupungin huvipuistoista, Bakken, on perinteisempi huvipuistoelämys lyhyen matkan päässä kantakaupungista.

Missä: Tivoli: Vesterbrogade 3, Bakken: Dyrehavevej 62, Klampenborg

Louisiana

Käy Lousianassa. En voi korostaa tätä tarpeeksi. Tanskan nykytaiteen museo on lempipaikkojani maailmassa enkä keksi yhtään hyvää syytä jättää sitä välistä Kööpenhaminaan matkustaessa. Lousianassa yhdistyy taide, arkkitehtuuri ja maisema. Se kätkee sisäänsä maailmanluokan näyttelyitä ja kokoelmia. Kaikki on paketoitu arkkitehtuurisesti kiinnostaviin puitteisiin höystettynä valtavalla puutarhalla, josta voi katsella meren yli Ruotsin rannikkoa.

Lousiana sijaitsee Humlebækissä, jonne pääsee kätevästi Kööpenhaminan keskustasta junalla reilussa puolessa tunnissa. Museossa on erinomainen kahvila ja kauppa.

Missä: Louisiana, Gammel Strandvej 13, Humlebæk

Christiania

Vapaakaupunki Christiania on tunnettu kannabiskojuistaan ja valtion sääntöjen ulkopuolella elämisestä. Sitä se ei kuitenkaan enää nykypäivänä ole, vaan lukuisten yhteentörmäysten jälkeen valtio ja vapaakaupunki perustivat rahaston, joka omistaa alueen ja hallinnoi sen asuntoja myöntämällä asumislupia vain onnekkaille. Tänä päivänä alueella asuu noin tuhat ihmistä.

Vuonna 1971 hippien perustamalla alueella kannattaa käydä kävelemässä. Yleisölle avoin luonnonkaunis autoton Christiania on täynnä kekseliäitä itse rakennettuja taloja, taidetta, kasvisravintoloita ja kahviloita.

Missä: Christiania sijaitsee Christianshavnissa, pääsisäänkäynti Prinsessegadella.

Kuninkaalliset

Kuninkaalliset ovat tärkeä osa Kööpenhaminan katukuvaa ja mahtipontiset kuninkaalliset rakennukset levittyvät eri puolelle keskustaa.

Suosittelen vierailemaan kuninkaallisten asuman Amalieborgin edustalla aamupäivällä. Kuninkaallinen kaarti marssii klo 11.30 joka päivä Rosenborgin linnasta Bredgadea pitkin Amalienborgiin, jossa tapahtuu vahdinvaihto puolenpäivän aikaan. Kuninkaallisiin rakennuksiin lukeutuu myös Christiansborgin palatsi, jossa on kuninkaallisia edustustiloja. Ennen kaikkea se on kuitenkin paikka, jossa kokoontuu Tanskan eduskunta Folketinget. Rosenborgissa puolestaan voi tutustua kuninkaallisiin kruununjalokiviin. Kuninkaallisiin hurahtaneiden kannattaa myös vierailla Helsingørissä, missä sijaitsee Shakespearen Hamletista tuttu Kronborgin linna.

Statens Museum for Kunst

Nørreportin aseman läheisyydessä sijaitsevassa taidemuseossa on vaikuttava kokoelma taidetta sekä Tanskasta että sen ulkopuolelta seitsemän vuosisadan ajalta. Museo on ykköskohde taidehistoriasta ja Matissesta kiinnostuneelle.

Missä: SMK, Sølvgade 48-50

Glyptoteket

Glyptoteket on erityinen paikka. Carlsbergin panimon omistaja Carl Jacobsenin perustama museo on tunnettu erityisesti antiikin ajan veistoksistaan. Museon huoneilla on omat värimaailmansa ja kaiken keskellä sijaitsee valoa tulviva talvipuutarha, jonka suojissa toimii myös hyvä kahvila.

Missä: Glyptoteket, Dantes Plads 7

Rundetårn

1600-luvulla Tycho Brahen työtä jatkamaan rakennetusta havaintoasemasta näkee Kööpenhaminan kaupunkikuvan yläilmoista. Ylös torniin kävellään spiraalimaisesti, joten kipuamista 36 metriä korkealle tornille tulee reilut 200 metriä.

Missä: Rundetårn, Købmagergade 52A

Muita vierailun arvoisia nähtävyyksiä ja museoita

  • Botanisk Have on hurmaava kasvitieteellinen puutarha kaupungin keskellä.
  • Kansallismuseo on ykkösmuseo perheellisille, sillä lastenosasto on oivaltava.
  • Ordrupdgaard ja erityisesti sen yhteydessä sijaitseva muotoilija Finn Juhlin talo on muotoilun ja arkkitehtuurin ystävän unelmakohde.
  • Pieni merenneito yllättää pienuudellaan.
  • Nyhavnissa voi napata klassisen postikorttikuvan värikkäistä taloista, mutta kannattaa varoa jäämästä turistimassojen jalkoihin.
  • Den Blå Planet on kaupungin uusi ja uljas akvaario.
  • Copenhagen Zoo on oikeasti kiva.
  • Frilandsmuseet on hyvä kohde koko perheen kesäretkelle.
  • Carlsbergin alueella kannattaa käydä, jos on kiinnostunut arkkitehtuurista tai oluesta. Vielä parempi jos molemmista.

© Karoliina Kinnunen Mohr

Karoliina Kinnunen Mohr

Karoliina Kinnunen Mohr on Kööpenhaminassa perheensä kanssa asuva viestinnän ammattilainen. Hän on ylpeä, ettei maininnut oppaassaan kertaakaan sanaa ”hygge”.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *