Costa Brava

Costa Brava on Katalonian puhdasvetisin kaistale ja Espanjan pohjoisin Välimeren rannikkoalue, joka alkaa Blanesista, 60 kilometriä Barcelonasta pohjoiseen, ja päättyy Portbouhun, Ranskan etelärajalle. Costa Brava tarkoittaa vapaasti suomennettuna ylvästä, karua tai rohkeaa rannikkoa. Nimi viittaa alueen jylhiin rantakallioihin.

Ravintolat, ruoka ja viinitilat

La Calèndula -ravintolan taidonnäyte. Regencósin kylässä sijaitseva ravintola on Tripsterin suosikki. © Tuulia Kolehmainen
La Calèndula -ravintolan taidonnäyte. Regencósin kylässä sijaitseva ravintola on Tripsterin suosikki. © Tuulia Kolehmainen

Costa Bravan ravintolat ovat keskimäärin erittäin korkeatasoisia – tänne voi mainiosti tulla vaikka vain herkuttelulomalle. Vuonna 2019 ravintoloita on lähemmäs 2000 ja kuudellatoista niistä on yksi tai useampi Michelin-tähti. Vaatimattomammatkin perinteistä kotiruokaa tarjoavat paikat ylpeilevät tuoreilla sesongin aineksillaan.

Costa Bravan ruokakulttuurin kulmakiviä ovat sesongin tuoreet raaka-aineet: paella, kalat ja äyriäiset, grillattu liha ja vihannekset. Tyypillisintä on yhdistellä meren ja metsän antimiamar i muntanya – kuten seepiaa ja lihapullia tai jänistä ja sardiineja.

Costa Bravalta tulee kaksi moneen kertaan maailman parhaaksi valittua ravintolaa, vuonna 2011 suljettu elBulli ja edelleen toimiva El Celler de Can Roca. Keittiömestaripioneerien väsymätön työ huippuannosten kehittäjänä ei voi olla vaikuttamatta koko alueen ravintoloiden tasoon.

Ruokajuomien aatelia ovat luonnollisesti lähellä tuotetut DO Empordàn puna-, valko- ja roséviinit ja kuohuva sekä paikalliset artesaanioluet. Costa Brava on yksi maailman vanhimpia viininviljelysalueita. Tunnetuimpia viinitiloja ovat Peralada, Mas Oller, Espelt ja Cosmic Vinyaters.

Matkustaminen Costa Bravalla

Cap de Creus, Costa Brava, Catalunya © Tuulia Kolehmainen
Cap de Creus, Costa Brava, Catalunya © Tuulia Kolehmainen

Costa Bravalle pääsee Suomesta lentäen ottamalla vaihtolennon Gironaan. Ympäristöystävällisempää ja nopeampaa on varata suorat lennot Barcelonaan ja jatkaa matkaa junalla, bussilla tai vuokra-autolla. Barcelonan lentokentältä pääsee Costa Bravalle linja-autolla, junalla ja vuokra-autolla. Matka-aika vaihtelee noin tunnista kolmeen tuntiin.

Maata pitkin Costa Bravalle pääsee Suomesta noin kahdessa vuorokaudessa ja yhdensuuntainen matka maksaa junalla alkaen 180 euroa.

Costa Bravalla pääsee liikkumaan esimerkiksi autolla, bussilla, junalla ja turistijunalla.

Hotellit

La Indiana de begur, Petit Hotel Boutique Costa Bravassa.
La Indiana de begur, Petit Hotel Boutique

Costa Bravalla pääsee yöpymään mitä elämyksellisemmissä kohteissa: viinitilalla, maalaistalossa, majakassa, keskiaikaisessa linnassa tai aivan Välimeren syleilyssä tunnelmallisissa rantakylissä.

Lue lisää Costa Bravan parhaista elämys- ja boutique-hotelleista sekä ranta-, kaupunki- ja edullisista hotelleista.

Dalí-kohteet

Dalin teatterimuseo © Tuulia Kolehmainen
Dalin teatterimuseo © Tuulia Kolehmainen

Salvador Dalí on maailman kuuluisin costabravalainen. Dalín surrealistinen Teatterimuseo sijaitsee taiteilijan synnyinkaupungissa Figueresissa, Kotimuseo inspiroivassa ateljékodissa Portlligatissa, Cadaquésin kupeessa ja Gala-museo Dalín vaimolleen ostamassa keskiaikaisessa linnassa Púbolissa. Nämä muodostavat Dalín kolmiona tunnetun kokonaisuuden, joka kannattaa kokea! Lisäksi Cadaquésissa sijaitsee Dalín grafiikkaa esittelevä taidemuseo ja Dalín muotokuvapatsas.

Kaikkiin Dalí-museoihin tulee ostaa pääsyliput etukäteen. Tällä pääsylipulla pääset tunnetuimpaan Dalí-kohteeseen, Teatterimuseoon jonon ohi 17 eurolla. Dalín kotimuseoon pääset ostamalla tämän mobiililipun 13 eurolla ja Galan linnassa sijaitsevaan museoon pääset tällä lipulla 8 eurolla.

Kuuntele Costa Brava -podcast

Paula Kultanen Ribasin toinen koti on Costa Bravalla. Tässä podcast-jaksossa hän kertoo tästä Espanjan salaisimmasta helmestä: Costa Bravan ihanimmista uimapaikoista ja merenpoukamista, Dalí-kohteista, viinitiloista ja ravintoloista. Jaksossa paljastuu myös, mikä on Costa Bravan eksoottisin ruokalaji.

Rannat ja vesiurheilu

Tossa de Mar © Tuulia Kolehmainen
Tossa de Mar © Tuulia Kolehmainen

Costa Bravan uimarannat ovat Espanjan parhaiten säilytetty salaisuus. Karkeahiekkaisten rantojen bonus on, ettei hiekka tartu mukaan yhtä itsepintaisesti kuin hienohiekkaisilla rannoilla. Valinnanvaraa on paljon sen mukaan, pidätkö eniten pitkistä hiekkarannoista, nopeasti vai hitaasti syvenevistä vesistä, kalliorannoista vai koskemattomista merenpoukamista.

Täydellisimmät rannat auringonpalvontaan, pulahduksiin ja ravintolapalveluihin ovat keskirannikolla sijaitsevat Platja d’Aron, Calella de Palafrugellin, Llafrancin ja Tamariun päärannat. Hurmaavimpia rantoja ovat kaikki Begurin rannat keskirannikolla, etenkin Sa Tuna. Myös lähes kaikki cala-alkuiset rantojen nimet viittaavat pieneen poukamaan. Lapsiystävällisimpiärantoja ovat muun muassa S’Agarón Platja de Sant Pol ja Blanesin ranta Platja de Sant Francesc.

Costa Brava on mainio paikka kokeilla vesiurheilulajeja ensi kertaa: meri on kristallinkirkasta ja lämmintä – varsinkin loppukesästä. Myös maisemat ovat vertaansa vailla. Suosituimpia lajeja ovat snorklaus, sukellus ja melonta kajakilla.

Patikointi ja luontokohteet

Cap de Creus, Costa Brava, Catalunya © Tuulia Kolehmainen
Cap de Creus © Tuulia Kolehmainen

Patikointi on ehdottomasti ihanteellisin tapa liikkua ulkona ja nähdä samalla Costa Bravan uskomattoman upeita maisemia: kallioisia rantoja, aloe veran kukittamia rinteitä ja salaisia uintipoukamia.

Kuuluisa patikointipolku Camí de Ronda kulkee koko Costa Bravan 200 kilometrisen rannikon halki. Reitin varrella on salaisia pikku uimapoukamia ja ihania meriravintoloita. Huikaisevia maisemia pääset bongailemaan esimerkiksi etapilla Calella de Palafrugellista Llafranciin selä Platja d’Arosta S’Agaróon päin.

Rantareittien lisäksi patikoida voi toki myös monissa luonnonpuistoissa. Erityisen suosittuja ovat Cap de Creusin luonnonpuiston vuoristoreitit Iberian niemimaan itäisimmässä kärjessä, lähellä Cadaquésia. Upeimpia kasvitieteellisiä puutarhoja ovat etelärannikolla sijaitsevat Jardins de Marimurtra ja Jardins de Santa Clotilde sekä keskirannikolla sijaitseva Jardins de Cap Roig.

Lasten kanssa

Leikkipuisto Platja d'Arossa © Pau Ribas
Leikkipuisto Platja d’Arossa © Pau Ribas

Costa Brava on täydellinen kohde lapsiperheille, vaikka ei tekisi muuta kuin kävisi rannalla, ravintoloissa ja jäätelökioskilla. Ihmiset ovat todella lapsirakkaita ja suurilla rannoilla on kiipeilytelineitä, vesiliukuja ja paljon muuta viihdykettä lapsille.

Kaiken kukkuraksi Costa Bravalla on useita huvi-, vesi- ja seikkailupuistoja – etenkin Platja d’Arossa ja Lloret de Marissa – sekä monia lelumuseoita: Figueresissa, Sant Feliu de Guíxolsissa ja Castell d’Arossa.

Lapsiperheet nauttivat niin ikään alueen hurmaavista kasvitieteellisistä puutarhoista, leikkipuistoista ja meriajeluista, joita voi tehdä muun muassa L’Estartitista käsin ja Empuriabravalla oman perheen kanssa kanavaa pitkin ajellen.

Vastuullisen matkailijan Costa Brava

Vastuullinen matkailu on Costa Bravalla melko helppoa. Kylät ja kaupungit ovat mukavia kävelykohteita, monikansallisia ketjuja on aika vähän ja pienyrittäjien puoteja paljon.

Ruoka on useimmiten lähituotantoa ja kohteessa valmistettuja käsityötuotteita myydään runsaasti. Ruokakaupoissa lähellä tuotetut elintarvikkeet on merkitty km 0 -tarralla. Luomu- ja kasvisruokaa on tarjolla koko ajan enemmän. Etsi kaupasta ja pyydä ravintolassa myös paikallista DO Empordàn viiniä.

Jätteenkeräyksessä muoviroskat laitetaan keltaiseen, biojäte ruskeaan, lasi vihreään ja pahvi ja paperi siniseen roskasäiliöön. Käytä vettä ja sähköä säästeliäästi – varsinkin sähkö on Espanjassa huomattavasti kalliimpaa kuin Suomessa, eikä vettä ole tuhlattavaksi asti.

Lue Tripsteri Costa Brava -opaskirja

Tripsteri Costa Brava -matkaopas
Tripsteri Costa Brava -matkaopas

Tripsteri Costa Brava -matkaopas auttaa suunnittelemaan täydellisen matkan Costa Bravalle. Espanjan pohjoisin Välimeren rantakaistale tulvii elämää: puhtaita uimarantoja, historiaa, kulttuuria ja ruokaelämyksiä.
Costa Bravalla on kosolti maailmalla palkittuja huippuravintoloita. Tämä opas vinkkaa parhaat ravintolat eri budjeteille – ja vie kierrokselle alueen parhaille viinitiloille.

Opas johdattaa kreikkalaisille ja roomalaisille raunioille, kiinnostaviin museoihin ja tietysti surrealistisiin Salvador Dalí -kohteisiin. Costa Bravan pääkaupungissa Gironassa pääset muun muassa seikkailemaan Game of Thronesin kulisseissa. 

Ihanien rantakohteiden ja historiallisten kaupunkien lisäksi opas kertoo rannikon parhaista festivaaleista ja aktiviteeteista: patikointireiteistä, huvipuistoista ja vesiurheilumahdollisuuksista.

Oppaan on kirjoittanut toimittaja Paula Kultanen Ribas, joka asuu perheineen osan vuodesta Costa Bravalla.

Paula Kultanen Ribas

Barcelonassa kahdeksan vuotta asunut toimittaja, kirjailija ja muusikko seilaa tällä hetkellä synnyinkaupunkinsa Helsingin ja toisen kotipaikkansa Katalonian väliä.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *