Fiskars

Fiskars on lumoava ruukkikylä Uudellamaalla, Fiskarsin joen ympäristössä. Vanhan ruukin rakennuksissa toimii ihania puoteja, käsityöläisten myymälöitä, taiteilijoiden kauppoja ja näyttelytiloja, museoita, luomuravintoloita ja kahviloita.

Idyllisissä maisemissa pääsee käyskentelemään luontopoluille, seikkailemaan leikki- tai skeittipuistossa tai majoittumaan idyllisissä maisemissa. Kylän oma panimo ja tislaamo järjestävät tutustumis- ja maistelukierroksia.

Fiskars on palkittu eurooppalaisena kestävän kehityksen matkakohteena sekä valittu kahdesti vuoden kotimaiseksi matkakohteeksi.

Fiskarsin nähtävyydet

Fiskars © Tuulia Kolehmainen
Fiskars © Tuulia Kolehmainen

Fiskarsin ruukkikylä itsessään on nähtävyys, joka tarjoaa kurkistuksen alueen historiaan ja maistiaisia kylän rikkaasta käsityöperinteestä.

Fiskarsin museo esttelee ruukkikulttuuria 1600-luvulta tähän päivään saakka sekä herättää entisajan eloon tarinoiden, näyttelyjen ja pajojen muodossa. Fiskarsin yläruukissa sijaitsevaan museoalueeseen kuuluvat museon päärakennus, jossa näyttelyt ja museokauppa sijaitsevat, sekä Slaggbyggnaden, jossa pidetään kesäkahvilaa.

Fiskarsin parhaat ravintolat, kahvilat ja baarit

Kuparipaja © Fiskars Village
Kuparipaja © Fiskars Village

Fiskarsin ravintoloissa on hyvin edustettuna pohjoismainen keittiö, lähi- ja luomuruoka, satokauden antimet sekä paikalliset panimo- ja tislaamotuotteet. Erikoiruokavaliot on huomioitu hyvin.

Ravintola Kuparipaja on Fiskarsin joen varrella, vanhassa Kuparipajassa sijaitseva ravintola, joka tarjoilee maukasta lounasta ja á la carte ruokaa kauden parhaista raaka-aineista. Skandinaavisen ruuan kanssa maistuvat Fiskarsissa valmistetut alkuviinit tai siideri.

Café Antique suosii luomua, lähiruokaa sekä “slow food” -ideologiaa. Kahvilan suosituin valinta ovat itse leivotut korvapuustit kahvilla. Keittolounaat ovat maidottomia ja gluteenittomia.

Lataa DayTripsterin ilmainen Päivä Fiskarsissa -kierros ja löydä lisää ravintolatärppejä.

Ostokset Fiskarsissa

© Paateron keramiikkaverstas, Fiskars
© Paateron keramiikkaverstas, Fiskars

Fiskarsin ruukki on tunnettu pitkästä käsityöperinteestään ja siellä toimii yli 30 putiikkia ja pajaa, joissa valmistetaan tuotteita ja palveluja perinteitä kunnioittaen ja ekologisten ja vastuullisten arvojen mukaisesti. Fiskarsista voi shoppailla laadukkaita ja uniikkeja tuliaisia hyvällä omallatunnolla.

Takopajalla työskentelee Fiskarsin seppämestari Upi Anttila ja joskus myös hänen kisällinsä. Täällä valmistuu käyttöesineitä kuten puukkoja, kynttelikköjä, ovikolkuttimia ja koukkuja, joissa otetaan myös tilaajan toiveet huomioon.

Fiskars lasten kanssa

Fiskars © Tuulia Kolehmainen
Skeittipuisto, Fiskars © Tuulia Kolehmainen

Sadunomaisessa Fiskarsissa viihtyy koko perhe!

Fiskarsin museossa riittää tekemistä myös lapsille. Siellä voi tutustua entisajan elämään ja kokeilla vaikka vanhanajan käsitöitä.

Fiskarsin leikkipuistoa hallitsee jännittävä seikkailulaiva, jonne pienet ja isommatkin lapset pääsevät kiipeämään ja tähystämään puiston ympäristön elämää.

Ruukin kupeesta alkava puulajipolku on upea luontoelämys niin isoille kuin pienillekin. Polun varrella on jopa 23 eri puulajia, joista yksi on ruukin kanssa samanikäinen tammi. Kahden kilometrin mittainen puulajipolku sopii kierrettäväksi kävellen tai vaikka pyörällä.

Fiskarsin parhaat hotellit

Hotel Tegel © Fiskars Village
Hotel Tegel © Fiskars Village

Hotel Tegel sijaitsee joen varrella keskellä kaunista ruukkia. Huoneet sijaitsevat kahdessa rakennuksessa, vanhassa hienotaepajassa sekä kadun toisella puolella Fiskars Wärdshusin lisärakennuksessa. Hotellin ikkunoista on kauniit näkymät ruukkiin, ja vieressä virtaa Fiskarsinjoki. Aamiaisella saa nauttia itsetehdyistä ja tuoreista herkuista.

Fiskars Wärdshusin eli Wärssyn neljä tasokasta hotellihuonetta palvelevat yövieraita, ja hyvin nukutun yön kruunaa maukas aamiaisbuffet. Wärssyn ravintola tarjoaa kauden antimia ja lähiruokaa ranskalaisella otteella.

Liikkuminen Fiskarsiin

Fiskars on parhaiten saavutettavissa omalla autolla, mutta kyllä julkisillakin pääsee. Karjaan juna-asemalta kulkee bussi Fiskarsiin arkisin, ja noin 15 kilometrin matka taittuu myös pyörällä.

Päiväretki maagiseen Fiskarsiin

Fiskars © Tuulia Kolehmainen
Fiskars © Tuulia Kolehmainen

Fiskarsissa ei ole kiire mihinkään. Tunnelmallinen ruukkimiljöö tarjoaa nähtävää, koettavaa, maisteltavaa ja shoppailtavaa koko päiväksi – tai vaikka kahdeksi. Poimi DayTripster-sovelluksesta parhaat vinkit ja vietä leppoisa päivä ruukin lähi- ja käsityöläistarjonnasta nauttien.

Lataa DayTripsterin ilmainen Päivä Fiskarsissa -kierros, niin pysyt kartalla.

Arna Grym

Vastuulliseen matkailuun erikoistunut toimittaja, viestintäyrittäjä ja matkabloggaaja, joka viihtyy synnyinkaupungissaan Helsingissä, mutta haikailee kaukomaille.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *