Lissabon

Lissabonia ei kannata suorittaa läpi kiireessä. Kaupunki on tunnettu kauniiden kaakelitalojen ja huikeiden näköalapaikkojen lisäksi myös kiireettömästä tunnelmastaan. Ota siis rennosti, eksy suloisille pikkukujille, tiiraile elämänmenoa puistokahviloissa istuen ja syö illallista pitkän kaavan mukaan. 
 
Lissabonissa on paljon historiallisia nähtävyyksiä ja upeita lähirantoja. Myös Portugalin ylpeys, kaihoisa fado-musiikki on iso osa portugalilaista identiteettiä. Kaupungissa on myös hyviä shoppailumahdollisuuksia, muun muassa vanhaan palatsiin tehdyssä ostoskeskuksessa. 

Oma lukunsa on Lissabonin yöelämä. Tässä kaupungissa juhlitaan lähes viikon jokaisena iltana. 

Lissabonin hotellit

Lissabonin keskustassa on runsaasti niin hotelleja kuin hostellejakin. Ydinkeskustasta käsin on helppo liikkua ympäri kaupunkia ja lähteä päiväretkillekin. Kannattaa myös katsastaa metroasemien lähellä sijaitsevat majapaikat. Etäisyydet ovat lyhyitä ja metrolla liikkuminen helppoa. Ja jos ilta venyy pitkäksi, taksilla kulkeminenkin on edullista.

Lissabonin kaupunginosat

Lissabon on suhteellisen pieni kaupunki ja lähes kaikki oleellisimmat kaupunginosat sijaitsevat kävelyetäisyyden päässä keskustasta. Vanhimmissa kaupunginosissa kuten Alfamassa ja Mourariassa on vielä kylämäistä tunnelmaa, ydinkeskusta taas tuntuu modernilta. Trendikkäimpiä alueita ovat Principe Real ja São Bento. Bilealueista tärkeimmät ovat Bairro Alto ja Cais do Sodré.  

Lissabonin nähtävyydet

Lissabon on täynnä historiallisia nähtävyyksiä, kiinnostavia museoita ja huikeita näköalapaikkoja, joita kutustaan nimellä miradouro.

Yksi lissabonilaisimmista asioista ovat myös kauniit kaakelitalot, pastellisävyiset pikkukujat ja ihmeellisen kaunis valo. Lissabonin kuuluisimmat nähtävyydet sijaitsevat Alfamassa, ydinkeskustassa ja Belémissä.

Lissabonin ravintolat ja kahvilat

Turismibuumin myötä kaupungin ruokatarjonta on monipuolistunut ja kansainvälistynyt. Erityisen tervetullut asia tämä on kasvisruokavaliota suosiville. Klassinen portugalilainen keittiö kun on hyvin liha- ja kalapainotteinen sekä monen ulkomaalaisen makuun turhankin simppeli. Esimerkiksi kala tuodaan yleensä pöytään kokonaisena grillattuna versiona, jonka ainoat mausteet ovat suola ja oliiviöljy sekä lisukkeena keitetty peruna ja parsakaalin pala. 

Lissabon on myös kahvin ystävän paratiisi. Tässä maassa juodaan paljon hyvää ja halpaa espressoa!

Lissabonin yöelämä

Lissabon on oiva kohde jos haluat juhlia lomallasi! Varsinkin kesäisin kaupungissa on yöelämää takuulla viikon jokaisena päivänä. Paikalliseen tapaan bile-illat ovat pitkiä: ne alkavat kello yhdeksän illallisella ja päättyvät vasta aamuyön tunteina.
Bilealueista tunnetuimmat ovat Bairro Alto, Bica ja Cais do Sodré. Myös Alfaman alueella on kivoja pieniä baareja.

Retket Lissabonista

Lissabonista on helppo tehdä päiväretkiä. Julkisella liikenteellä pääsee helposti vaikkapa Sintraan katsastamaan huikeita linnoja, rannalle Cascaisin pikkukaupunkiin tai surffaamaan Ericeiran kalastajakylään. 

Sintraan pääsee Lissabonin keskustasta junalla 45 minuutissa. Junia menee tiheään tahtiin, päiväsaikaan jopa kaksi tunnissa ja lipun saa muutamalla eurolla. Junat lähtevät Rossion asemalta. 
Sintrassa kannattaa valita muutama nähtävyys johon tutustuu ja jättää aikaa myös suloisen Sintran kaupungin katsastamiseen. Suurin osa linnoista sijaitsee korkeiden kukkuloiden päällä, jonne kiipeämiseen sijaan kannattaa ottaa kyyti ja säästää jalkojaan itse kohteessa vaelteluun. Suosituimpia Sintran nähtävyyksistä ovat värikäs Pena palatsi (Palácio Nacional da Pena) sekä mystinen Regaleiran palatsi (Quinta da Regaleira). Sintrassa on myös kauniita metsiä, joissa kävely rauhoittaa mielen. 

Lissabonissa on monia kivoja lähirantoja mutta jos haluaa viettää kokonaisen rantapäivän, kannattaa suunnata läheiseen Cascaisin pikkukaupunkiin. Juna Cascaisiin lähtee Cais do Sodrén asemalta ja matka Cascaisiin kestää noin 40 minuuttia. Junareitin varrella on monia muitakin kivoja pikkurantoja, jos ei jaksakaan istua kyydissä perille asti. Cascaisissa voi rannalla löhöilyn ja uimisen lisäksi käydä vaikkapa museossa ja sen lisäksi kaupungista löytyy monia ravintoloita ja kahviloita. Cascaisissa siajitsee myös huikea Boca do Infernon kalliomuodostelma. 

Bussilla Lissabonista pääsee myös Ericeiran kalastajakylään, joka on surffarien suosiossa. Ericeira sijaitsee noin viidenkymmenen kilometrin päässä Lissabonista ja se on äänestetty Euroopan parhaaksi surffikohteeksi. Bussit Ericeiraan lähtevät Lissabonissa Campo Granden bussiasemalta. Ericeirassa on surffauksen ohella mahdollisuus harrastaan paljon muitakin lajeja. Kaupungissa on paljon hyvinvointiin keskittyneitä yrityksiä ja sieltä löytää vaikkapa joogaretriittejä. 

Saara Helkala

Aurinkoisessa Lissabonissa neljä vuotta asunut graafikko ja kirjoittaja, joka ihastelee edelleen päivittäin kauniita kaakelikuvioita ja pastellivärejä.

Kommentit (1):

Marja Pulkkinen 26.11.2017 10:06

Hei! Majoituksen löytyminen Lissabonista on vaikeaa. Minulla on erittäin paha homealtistuma, joka on valitettavasti edennyt niin pitkälle, että tällä hetkellä tietynlainen kuitupöly ja uudet lastulevyt aiheuttavat poskiontelukipuja.
Tarvitsen asunnon tai hotellihuoneen, joka vastaisi ihan normaalin kerrostalohuoneiston tasoa: painovoimainen ilmastointi, tuuletusikkuna, puulattiat (ei missään tapauksessa kokolattiamattoja!), ei vanhoja homeisia huonekaluja, eikä ihan uusia lastulevykaappeja. Ja mikä vaikeinta tietää etukäteen - ei vesivahinkoja. Olen kysynyt tietenkin hotelleista ja vuokranantajilta näitä asioita etukäteen, saamatta kunnon vastauksia.

Kiitos vinkeistä!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Anna Pöysä 27.11.2017 12:41

Hei! Ensimmäiseksi tuli mieleen Inspira Santa Marta -hotelli. Se on uusi, ja ensimmäinen hotelli koko kaupungissa, jossa on huomioitu allergioista kärsivät asiakkaat. Olettaisin, että osaisivat ainakin vastata kunnolla tiedusteluihin. Ymmärrän hyvin, että Lissabonista ei ole ihan helppoa löytää tällaista majapaikkaa, mutta toivottavasti sopiva löytyy!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *