Vastuullisen matkailijan opas Lissaboniin

Yleiset reilun matkailun perusteet pätevät myös Lissabonissa. Noudata ainakin näitä:

  • Majoitu mahdollisuuksien mukaan hotellissa. Airbnb, Alojamento Local (AL) ja muut asuntoja turistimajoitukseksi muuttavat palvelut nostavat vuokratasoa ja vievät asuntoja paikallisilta. Lissabonin vuokrataso on kohonnut viime vuosina turismin takia niin korkeaksi, että jopa keskipalkkaisilla on hankaluuksia löytää kaupungista vuokra-asuntoa.
  • Käytä julkisia kulkuvälineitä tai kävele. Pahimpaan turistiaikaan tosin raitiovaunu 28:n käyttäminen on lähes mahdotonta. 
  • Kierrätä roskat. Älä osta turhaan pullotettua vettä, hanavesi on täysin juomakelpoista. Älä ota muovipilliä juomaasi. 
  • Matkusta mahdollisuuksien mukaan sesonkiaikojen ulkopuolella.
  • Muista yleiset käytöstavat. Vaikka kaupungin hintataso saattaa edelleen tuntua sinusta edulliselta, ei ole kohteliasta päivitellä sitä isoon ääneen. Portugalin minimipalkka (600 € vuonna 2019) on Euroopan mittakaavassa todella pieni ja sillä eläminen on Lissabonissa jo lähes mahdotonta. Moni turistikohde on hyvin valokuvauksellinen. Älä vaan kuvaa paikkaa, muista tukea paikallisia yrityksiä ja taiteilijoita ostamalla heidän tuotteitaan. Näin kaupunki pysyy elinvoimaisena. 
  • Paikallisiin käytöstapoihin kuuluu se, että vanhukset ja raskaana olevat saavat etuilla lähes missä tahansa jonoissa, yleensä sen enempää kyselemättä. 

Saara Helkala

Aurinkoisessa Lissabonissa neljä vuotta asunut graafikko ja kirjoittaja, joka ihastelee edelleen päivittäin kauniita kaakelikuvioita ja pastellivärejä.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *