Lissabon – nähtävyydet

Lissabon on täynnä historiallisia nähtävyyksiä, museoita ja kuuluisia näköalapaikkoja. Yksi lissabonilaisimmista asioista ovat myös kauniit kaakelitalot, pastellisävyiset pikkukujat ja ihmeellisen kaunis valo. Lissabonin kuuluisimmat nähtävyydet sijaitsevat Alfamassa, ydinkeskustassa ja Belémissä.

Feira da Ladra

Tiistaisin ja lauantaisin järjestettävällä ulkokirpputorilla käyminen on yksi kivoimmista tavoista viettää aamupäivää Lissabonin matkalla. Aamuyhdeksältä aukeavalta Feira da Ladran kirppari sijaitsee Alfamassa ja sieltä löytyy ihan mitä tahansa aina vaatteista huonekaluihin, koruihin ja astioihin.

Arco da Rua Augusta

Riemukaarta muistuttava Arco da Rua Augusta on upea näky Praça do Comércio -aukiolta tai keskustasta päin kävellessä. Moni ei tiedä, että itse kaareen pääsee myös ihastelemaan huikeaa näköalaa. Arco da Rua Augustan näköalapaikka avattiin yleisölle vuonna 2013 ja sinne on muutaman euron pääsymaksu.

Santa Justa Elevador

Yksi Lissabonin kuuluisimmista nähtävyyksistä on Santa Justa Elevador. Tämä rautarakenteinen näköalahissi, joka vie ylös korkeuksiin ja sieltä on luonnollisestikin huikea näköala. Hissi rakennettiin vuonna 1900 liittämään Baixan ja Chiadon alueet toisiinsa. Hissin suunnittelija Raul Mesnier de Ponsard sai inspiraation tähän työhön Eiffel-tornista.

Miradouro de São Pedro de Alcântara

Yksi Lissabonin kauneimmista näköalapaikoista, josta näkee samaan aikaan niin kuuluisan São Jorgen linnan kuin Tejo-joenkin. Romanttisessa Miradouro de São Pedro de Alcântaran näköalapaikassa on aina erityisen lissabonilainen kaunis valo, jonka vuoksi tänne kannattaa tulla vaikkapa reissun ensimmäisenä päivänä aamukahville.

Elevador da Glória

Seitsemän kukkulan päälle rakennetussa Lissabonissa on useita hissejä, elevador, jotka on alunperin rakennettu helpottamaan paikallisten liikkumista mäkisessä kaupungissa. Vuonna 1885 avattu Elevador da Glória on yksi vanhimmista ja se yhdistää Baixan ja Bairro Alton alueet toisiinsa. Nykyisin siitä on tullut maksullinen turistinähtävyys. Elevadorilla kulkeminen on kiva kokemus kauniilla näköalalla.

Belémin torni (Torre do Belém)

1500-luvulla rakennetun tornin alkuperäinen idea oli puolustaa kaupunkia mereltä tulevia hyökkäyksiä vastaan. Se on toiminut myös vankilana ja majakkana. Belémin torni kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin.

Löytöretkien monumentti (Padrão dos Descobrimentos)

Tämä löytöretkien aikaa ylistävä kaunis monumentti pystytettiin vuonna 1960. Muistomerkki esittää laivaa, jonka keulassa tähystää 30 löytöretkien ajan sankaria. Monumentin sisätiloissa esitellään Portugalin historiaa, ylemmistä osista pääsee katselemaan hienoja näkymiä joelle ja Belémin suuntaan.

Hieronymuksen luostari, Mosteiro dos Jerónimos

Hieronymuksen luostari rakennettiin 1500-luvulla, Vasco da Gaman luoman meritien ja mausterahojen avulla. Suuri ja vaikuttavan näköinen rakennus on saanut vaikutteita niin gotiikasta kuin renessanssiarkkitehtuurista ja sen tyylisuuntaus on manuelismi. Luostarin upea sisäpiha on myös näkemisen arvoinen. Hieronymuksen luostari kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin ja sinne on haudattu useita Portugalin suurmiehiä, muun muassa Vasco da Gama ja runoilija Luís de Camões.

MAAT

MAAT on arkkitehtuuriin, taiteeseen ja teknologiaan keskittynyt museo. Itse museorakennus on myös näkemisen arvoinen ja sen katolta on hienot näköalat. Museossa on sekä pysyvä kokoelma että vaihtuvia näyttelyitä.

Castelo de São Jorge

Mourarian yläpuolella sijaitseva Castelo de São Jorge eli Pyhän Yrjänän linna on yksi Lissabonin kuuluisimmista nähtävyyksistä. Linnasta aukeavat koko Lissabonin parhaat näkymät yli punakattoisen kaupungin. Linnan alue on puutarhamainen ja siellä on kiva kävellä aurinkoisena päivänä. Paikassa on myös kahvila ja pieni viinikioski sekä riikinkukkoja.

Saara Helkala

Aurinkoisessa Lissabonissa neljä vuotta asunut graafikko ja kirjoittaja, joka ihastelee edelleen päivittäin kauniita kaakelikuvioita ja pastellivärejä.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *