Lissabon – ravintolat

Klassinen portugalilainen keittiö  on hyvin liha- ja kalapainotteinen. Se on myös monen ulkomaalaisen makuun turhankin simppeli: esimerkiksi kala tuodaan yleensä pöytään kokonaisena grillattuna versiona, jonka ainoat mausteet ovat suola ja oliiviöljy sekä lisukkeena keitetty peruna ja parsakaalin pala. Turismibuumin myötä Lissabonin ruokatarjonta on kuitenkin monipuolistunut ja kansainvälistynyt. Erityisen tervetullut asia tämä on kasvisruokavaliota suosiville.

Perinteinen portugalilaisaamupala on yksinkertainen: se sisältää espresson, tuorepuristetun appelsiinimehun sekä leivän tai croissantin. Tällaisia aamupalakokonaisuuksia saa monesta perinteisestä kahvilasta alle viiden euron. Brunssikulttuuriin Lissabon on vasta heräilemässä ja uuden aallon trendikahvilat pitävätkin huolen siitä, että loma-aamuihin sopivia hitaita brunsseja voi nykyisin nauttia viikon jokaisena päivänä. Lissabonin ruokarytmiin kuuluu se, että lounasta syödään puolenpäivän ja kello kahden välillä. Joistain paikoissa lounasta tarjoillaan kolmeenkin asti. Huomioi kuitenkin että monessa ravintolassa ei ole varsinaista edullisempaa lounaslistaa. 

Portugalissa ei vietetä Espanjan tapaan siestaa, mutta moni ravintola on kiinni lounaan ja illallisen välisen ajan. Muista että Portugalissa ei myöskään syödä tapaksia, kuten Espanjassa. Vastaava pieni naposteltava kulkee tässä maassa nimellä petiscos. 

Portugalilaiset pitävät kiinni kello yhdeksän illallisajasta hyvin tiukasti. Ulkona syödään usein arkenakin, varsinkin edullisemmat kansankuppilat eli tascat täyttyvät iltaisin paikallisista. Näissä paikoissa ruoka on edelleen edullista, mutta kannattaa olla tarkkana pöytään tilaamatta tuotujen alkupalojen – ne nimittäin ovat aina maksullisia. 

Lissabonin kivoimmat ravintolat

Portugalilaista ruokaa:

Frei Contente

Princípe Realin trendikkäässä kaupunginosassa sijaitseva Frei Contente tarjoilee portugalilaista ruokaa hieman uudella twistillä. Testaamisen arvoisia ovat vaikkapa mustekala tai maistuva katkarapurisotto. Paikan hinta-laatusuhde on erinomainen ja palvelu ystävällistä. Frei Contentessa on usein isoja seurueita syömässä, tee siis pöytävaraus etukäteen. 

Osoite: Rua de São Marçal 94
Metro: Rato

Atalho Real

Talho eli portugaliksi teurastaja. Tämä paikka onkin nimensä mukaisesti laadukas liharavintola. Kasvissyöjälle löytyy yksi annos, vegeburgeri, jonka lisukkeeksi kannattaa tilata kermaisat uuniperunat. Tee pöytävaraus, tämä tyylikäs paikka on hyvin suosittu!

Osoite: Calçada da Patriarcal 40
Metro: Rato tai Baixa-Chiado

Pão de Canela

Suloinen kortteliravintola sijaitsee kauniin Praça das Floresin puiston laidalla. Pão de Canelasta saa ruokaa aamusta iltaan ja viikonloppuisin sen katettu terassi täyttyy brunssista nautiskelevista ihmisistä. Alle neljävuotiaat saavat brunssinsa ilmaiseksi ja ravintolan vierestä löytyy myös pieni leikkipuisto. 

Osoite: Praça das Flores-puisto
Metro: Rato

Kasvissyöjälle:

Naked

Terveellistä kasvisruokaa tarjoileva Nakedin listalla on aamupalaa, brunssia ja kevyitä lounaita. Tästä kauniisti sisustetusta paikasta saa myös mukaan take-awayta, jota voi nauttia vaikkapa läheisessä Praça do Príncipe Real -puistossa. 

Osoite: Rua da Escola Politécnica 85–87
Metro: Rato tai Baixa-Chiado

Àgua no Bico

Boheemi Àgua no Bicon listalta löytää syömistä niin vege, vegaani kuin gluteenia vältteleväkin. Yksi Lissabonin söpöimmistä sisäpihaterasseista!

Osoite: Rua das Gaivotas 8
Metro: Cais do Sodré 

Farés

Lähi-Idän makuihin keskittynyt Farés on uusi tulokas Lissabonin ruokaskenessä. Kauniisti sisustetun ravintolan listalla on niin pientä syötävää kuin isojakin annoksia, sekä kasvis- että liharuoan ystävälle. Testaa vaikkapa kokonaisena grillattua kukkakaalia ja itse tehtyä falafelia. Osa annoksista on vegaanisia. 

Osoite: Rua de São Paulo 200
Metro: Cais do Sodré

Damas

Alfaman ja Graçan välimaastossa sijaitseva Damas on oikea Lissabon-klassikko. Paikka on suosittu ravintolan, baarin ja keikkapaikan yhdistelmä, jossa on alkuillasta hyvää ja kohtuuhintaista ruokaa, loppuillasta livemusiikkia tai hyvä dj. Tässä on yksi Lissabonin hipstereiden kohtaamispaikka, joten listalla on myös paljon kasvissyöjälle ja vegaanille sopivaa ruokaa. 

Osoite: Rua da Voz do Operário 60
Metro: Santa Apolónia tai Martim Moniz

Kiinnostavimmat:

Queimado

Värikkäästi sisustettu uutuusravintola tarjoilee hiiligrillissä valmistettuja herkkuja. Raaka-aineet ja ideat tulevat portugalilaisesta keittiöstä, ne on vain mietitty täysin uusiksi. Queimado tarjoilee ruoan seuraksi myös kekseliäitä cocktaileja, joita kannattaa testata paikan anteliaalla happy hourilla. Usein myös dj ja aina rento meno. 

Osoite: Rua Luz Soriano 44
Metro: Baixa-Chiado

Boi Cavalo

Pieni ja tyylikäs Boi Cavalo on Lissabonissa hyvin tunnetun kokin Hugo Briton luotsaama paikka. Testaa noin 40 € maksavaa kattava menu:ta, joka antaa hyvän kuvan ravintolan tyylistä. 

Osoite: Rua do Vigário 70
Metro: Santa Apolónia tai Martim Moniz

Refeitório do Senhor Abel

Senhor Abelin teemana on kuuluisa portugalilaisrunoilija Fernando Pessoa. Tässä Marvilan kaupunginosassa sijaitsevassa upeasti sisustetussa paikassa on sekä ravintola että erillinen baari. Listalta löytyy italialaisia herkkuja alkupaloista pizzoihin ja tarjolla on laaja valikoima italialaisia juomia.

Osoite: Praça David Leandro da Silva 4–6

© Saara Helkala

Saara Helkala

Aurinkoisessa Lissabonissa neljä vuotta asunut graafikko ja kirjoittaja, joka ihastelee edelleen päivittäin kauniita kaakelikuvioita ja pastellivärejä.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *