Thaimaa-opas

Thaimaa on syystäkin maailman suosituimpia matkakohteita. Thaimaasta löytyy kaikki, mitä lomaltaan voi toivoa: upeita rantoja, erinomaisia hotelleja, herkullista ruokaa, hemmottelua kylpylöissä, ystävällisiä ihmisiä, eksoottista kulttuuria, huikeita luonnonpuistoja, kauniita roadtrip-reittejä ja tunnelmallisia rauniokaupunkeja.

Ja kaikenlisäksi Thaimaassa on helppoa ja edullista matkustaa. Voiko matkakohteelta enempää toivoa?

Vaikka Thaimaa on äärimmäisen suosittu, löytyy Thaimaasta edelleen myös aitoa ja alkuperäistä tunnelmaa ja rauhallisia paratiisirantoja.

Tripsterin Thaimaa-oppaan on kirjoittanut matkailutoimittaja Antti Helin, joka on työskennellyt Thaimaan parissa kymmenen vuoden ajan, joista neljä hän asunut maassa. Antti on kiertänyt Thaimaata ristiin rastiin selässään niin reppu kuin vauvan kantoliinakin.

Thaimaan parhaat rannat ja saaret

Mistä löytyvät Thaimaan parhaat rannat? Thaimaassa on valtavasti erilaisia rantakohteita ja vastaus riippuukin paljon siitä, mitä rantalomaltaan etsii.

Jos etsii rauhallista rantakohdetta läheltä Bangkokia, ovat Cha-Am ja Rayong leppoisan mukavia rantakohteita. Ko Samet on puolestaan Bangkokin lähin paratiisisaari.

Golfin pelaajille loistavia kohteita ovat sekä Hua Hin että Pattaya, joissa molemmissa on lukuisia maailmanluokan golfkenttiä lyhyehkön matkan päässä rannalta.

Supersuosittu Phuket on pakettimatkaajalle monipuolinen kohde, jossa on komeita rantoja ja monipuolisesti tekemistä. Koh Samui on puolestaan erinomainen saari luksus- ja hemmottelulomailusta pitäville.

Thaimaan hienoimmat maisemat löytyvät Krabista. Krabi sopii hyvin aktiiviselle lomailijalle: Krabin upeissa maisemissa voi tehdä saariretkiä, meloa ja kalliokiipeillä.

Khao Lak on täydellinen rantakohde niille, jotka etsivät luonnonläheistä pakettimatkakohdetta.

Rauhaa ja aidon Thaimaan tunnelmaa löytää ihanasta Khanomista.

Rantabileiden ystäville hyviä saaria ovat Koh Phi Phi, Koh Phangan ja Koh Tao, jotka molemmat ovat myös erinomaisia paikkoja opetella sukeltamaan. Reppureissaajien suosikkisaaria ovat edellisten lisäksi myös Koh Chang, Koh Phangan, Koh Lipe ja Koh Lanta (monen suosikkisaari Thaimaassa) sekä tuntemattomampi Koh Phayam.

Pieniä, rauhaisia ja uskomattoman kauniita paratiisisaaria löytyy Trangin saaristosta Koh Mookilta, Koh Ngailta ja Koh Kradanilta.

Thaimaan rantakohdetta valitessa kannattaa ottaa huomioon myös vuodenaika, sillä sadekausi ajoittuu eri aikoihin Andamaanienmeren ja Siaminlahden puolella.

Thaimaan nähtävyydet

Jos suurin osa Thaimaan-matkailijoista suuntaakin Thaimaan-lomalla Etelä-Thaimaan saarille ja rantakohteisiin, löytyy Thaimaasta paljon muutakin nähtävää ja koettavaa.

Thaimaan pääkaupunki Bangkok on maailman kiehtovimpia metropoleja, jossa riittää mielenkiintoisia nähtävyyksiä, herkullisia ravintoloita ja ihania hotelleja.

Jos Bangkok tuntuu liian suurelta metropolilta, thaimaalaiseen kaupunkielämään voi tutustua pienemmässä mittakaavassa Pohjois-Thaimaan keskuksessa Chiang Maissa, joka on suosittu paikka opetella thaimaalaisen ruuan tai hieronnan saloja. Tai vain hengailla kaikessa rauhassa.

Thaimaan historiaan tutustuu parhaiten Ayutthayan rauniokaupungissa lähellä Bangkokia ja upeassa Sukhothaissa, joka sijaitsee Keski-Thaimaassa.

Kulttuurinähtävyyksien lisäksi Thaimaassa on upeita luonnonpuistoja, joista matkailijan kannalta parhaita ovat Khao Yain viidakko kolmen tunnin matkan päässä Bangkokista ja huikean kaunis Khao Sokin sademetsä lähellä Etelä-Thaimaan rantakohteita.

Pohjois-Thaimaan vuoristosta löytyy upeita maisemateitä roadtripeille, joita voi tehdä niin autolla, moottoripyörällä kuin skootterillakin. Pohjois-Thaimaassa voi myös vaeltaa eksoottisten vuoristokansojen (englanniksi hill tribes) mailla. Ja mikä parasta: Pohjois-Thaimaassa hintataso on paljon rantakohteita edullisempi.

Sukeltaminen ja snorklaaminen Thaimaassa

Sukeltamaan ja snorklaamaan pääsee isosta osasta Thaimaan rantakohteita (poikkeuksen tekevät vain Hua Hin ja Cha-Am joissa ei ole minkäänlaista sukeltamista). Sukelluskurssin voi suorittaa melkein missä tahansa Thaimaan rantakohteessa. Suosituin saari sukelluskursseille on Koh Tao.

Kokeneille sukeltajille upeimmat sukellusmaastot ovat Similansaarilla ja Richelieu Rockilla lähellä Khao Lakia. Parhaimmillaan näistä sukelluskohteista nauttii muutaman päivän liveaboard-retkillä mutta myös päiväretket onnistuvat.

Hyvänä kakkosena tulevat Hin Daeng ja Hin Muang, joille pääsee sukeltamaan Koh Lantalta. Myös Phuketista käsin voi tehdä hienoja päiväsukelluksia.

Kolmas huippuluokan sukelluskohde on Sail Rock, jolle voi sukeltaa niin Koh Taolta, Koh Phanganilta kuin Koh Samuiltakin.

Thaimaan parhaat hotellit

Jos on hyvien hotellien ystävä, Thaimaa on täydellinen matkakohde. Thaimaan parhaat hotellit ovat ikimuistoisia elämyksiä itsessään, ja Thaimaan-matkakohteen voikin valita myös sen mukaan, mistä hotellista löytää hyvän tarjouksen.

Omia suosikkejamme Thaimaan hotelleista ovat esimerkiksi Hua Hinissa sijaitseva Hyatt Regency ja Khanomin Aava Resort.

Thaimaan-matkat

Thaimaan pääkaupunkiin Bangkokiin lentää Helsingistä suoraan Finnairilla. Vaihdollisia lentoja löytää eri lentoyhtiöiltä. Helsingistä lokakuussa lennot aloittaneella Qatar Airwaysilla on ollut hyviä lentotarjouksia Bangkokiin.

Thaimaan-pakettimatkoja myyvät lähes kaikki suomalaiset matkatoimistot sekä suuremmat että pienemmät, jotka ovat erikoistuneet lyhyen aikaa myynneissä oleviin matkatarjouksiin. Jälkimmäisiltä Thaimaan-matkapaketin lentoineen ja hotelleineen voi saada jopa reilulla tuhannella eurolla.

Matkalukemista Thaimaahan

Thaimaasta on julkaistu suomeksi hyvin kirjallisuutta. Mondo Matkaopas Thaimaan painokset on myyty loppuun, mutta Suomalainen Matkaopas -kustantamon Thaimaa-oppaita on hyvin saatavilla. Tripsterin Thaimaa-opas on julkaistuista opaskirjoista tuorein.

Thaimaan vinkit ja kokemukset

Thaimaan turistikohteet ovat alati muutoksessa, ja koska maa on valtava, on kaikkia tämän oppaan lukuja mahdoton pitää jatkuvasti päivitettyinä yhden ihmisen voimin. Voitkin auttaa Tripsteriä! Kerro omat kommenttisi, vinkkisi ja päivityksesi sivujen lopusta löytyvissä kommenttisosuuksissa – samalla autat muita matkailijoita suunnittelemaan täydellisen Thaimaan-loman.

Ikimuistoista Thaimaan-matkaa!

Antti Helin

Matkailutoimittaja, joka tunnetaan parhaiten Suomen epävirallisena Thaimaan-matkailun maskottina. Mutta aivan ensimmäisen opaskirjansa hän kirjoitti Prahasta, ja nyt Antin ja Euroopan maagisimman kaupungin yhteinen taival jatkuu Tripsterin kautta.