Dublin

Dublin tuo monelle ensimmäisenä mieleen sateisen kaupungin, jossa litkitään tummissa pubeissa litrakaupalla Guinnessia. Tumman juoman suosiota ei voi kiistää, sillä Dublinissa noin puolet myydyistä tuopeista sisältävät Guinnessia. Ennen aikaan irlantilaiset lääkärit suosittelivat sitä raskaana oleville naisille sen rautapitoisuuden vuoksi. ”Guinness is good for you”, vakuuttaa mainoslause. Mutta on Dublin paljon muutakin kuin mustaa olutta ja pubeja. Eikä siellä suinkaan aina sada. Minäpä kerron Dublinin taiasta, joka saa minut ja monet muut palamaan kaupunkiin aina vain uudelleen.

RUOHO ON VIHREÄMPÄÄ IRLANNISSA, VAI ONKO?

Päädyin Dubliniin vuonna 2005, jolloin maa eli kukoistuskauttaan. Irlannissa puhutaan Celtic Tigerista eli kelttitiikeristä, joka kuvastaa 1990-luvun puolivälissä alkanutta maan huimaa ekonomista kasvua. Kun vuonna 2009 lähdin pois, maa oli alkanut syöksyä lamaan.

Vuonna 2016 Dublinissa muisteltiin vuoden 1916 pääsiäiskapinaa suurin elkein. Luodinreiät pääpostin seinissä ja pylväissä muistuttavat verisestä taistelusta englantilaisjoukkoja vastaan. Irlannin historia on pitkä, kiehtova ja monivaiheinen. Nykyään monikulttuurisessa kaupungissa yhdistyy vanha ja moderni. (Lue lisää Dublinin historiasta).

Jos Irlantia kuvaisi värillä, se olisi vihreä. Jos taas Dublinia kuvaisi värillä, se olisi harmaa. Dublin ei hienostele. Ja juuri siksi se kiehtoo. Dublin on kuin suuri kylä, se toivottaa kaikki tervetulleeksi ja kaupungin syleilyssä tuntee olonsa kotoisaksi.

Kuuntele Tripsterin Irlanti-podcast

Entäs ilmasto sitten? Ei se Irlantia imartele. Kimmastuipa kerran paikallinen pubissa esiintyvä laulaja kappaletoiveita vastaanottaessaan, kun pahaa-aavistamaton jenkki huusi ”Have you ever seen the rain”, johon laulaja huusi takaisin, että totta hitossa hän on sateen nähnyt: jos ei juuri nyt sada, on joko juuri satanut tai alkamassa sataa – eikä muuten John Fogertyn kappaletta soittanut. Mutta Irlannissa sade ei usein kestä kauan. Ennen kuin huomaakaan, aurinko pilkottelee pilven takaa. Sanonta neljä vuodenaikaa yhden päivän sisällä pitää todellakin paikkansa.

DUBLINILAISET

Minua eivät sateet haittaa, vahvemmin kaupungissa vaikuttavat vieraanvaraiset irlantilaiset, nuo vitsailevat veijarit, joilla on aina pilke silmäkulmassa. Juuri ihmiset ovat osa Irlannin taikaa.

Dublin tunnetaan yhtenä Euroopan ystävällisimmistä kaupungeista ja vieraanvaraiset irkut ovat kehittäneet aivan oman ohjelman, jota kautta tutusuminen paikalliseen on helppoa. City of a Thousand Welcomes on Little Museum of Dublinin kehittämä vapaaehtoisohjelma, jota kautta turisti voi tavata paikallisen kanssa. Dublinilainen tarjoaa turistille kahvin tai vaikka Guinnessin ja jakaa vinkkinsä kotikaupungistaan. Ja kaikki tämä ilmaiseksi!

DUBLIN – KULTTUURI JA YÖELMÄ

Osa taikaa on myös irlantilainen pubikulttuuri. Jotainhan siinä täytyy olla, että menee sitä mihin tahansa maailmankolkkaan, on aika varmaa, että ennen pitkää törmää irkkupubiin jos toiseen. Mutta vain Irlannissa pubit ovat aidoimmillaan. Kyllä niiden takia kannattaa matkustaa Irlantiin asti, usko pois.

“Pubien tunnelmaa kuvastaa hyvin paikallisten käyttämä sana craic, joka tarkoittaa hauskanpitoa – yleensä tuopillisen, seuran ja musiikin parissa.”

Dublinin yli 700 pubissa Guinness virtaa ja useissa myös livemusiikki raikaa vuoden jokaisena päivänä. Vuonna 2018 ensimmäistä kertaa 90 vuoden tauon jälkeen myös pitkäperjantaina pubit pysyttelevät auki. Joulupäivä on ainut päivä jolloin pubit pysyttelevät kiinni. Tutustuminen Dublinin pubikulttuuriin on helppo aloittaa kuuluisalta Temple Bar -alueelta, mutta halvemmat tuopit ja paikalliset löytyvät sen ulkopuolelta. Pubien tunnelmaa kuvastaa hyvin paikallisten käyttämä sana craic, joka tarkoittaa hauskanpitoa – yleensä tuopillisen, seuran ja musiikin parissa. Craic kuvastaa hyvin myös perinteistä irlantilaista musiikkia, joka on menevää ja mukaansatempaavaa. Ja paras paikka kuunnella musiikkia on tietysti pubissa.

Irlantilainen tanssi on myös olennainen osa kulttuuria. Esimerkiksi Arlington hotellissa perinteisen irlantilaisen tanssin show pyörii viikon jokaisena päivänä.

Musiikin ja tanssin ohella irlantilaiset ovat kuuluisia kirjallisuudestaan. Tutustumisen arvoinen paikka on Dublinin yliopisto Trinity College ja sen kirjasto, joka on Irlannin isoin ja jossa on nähtävillä historiallinen Book of Kells. Guinnessin ja kirjallisuuden voi yhdistää osallistumalla opastetulle pubikierrokselle (Dublin Literary Pub Crawl), jossa oppii samalla paikallisesta kirjallisuudesta.

DUBLIN – NÄHTÄVYYDET

Liffey-joki jakaa Dublinin etelä– ja pohjoispuoleen. Etelä on kaupungin hienompi puoli. Siellä sijaitsee mm. Grafton Street -ostoskatu ja sen päässä St. Stephen’s Green puisto. Myös kuuluisa Temple Barin alue on eteläpuolella. Pohjoispuolella visiitin arvoinen paikka on Phoenix Park, joka on yksi Euroopan isoimmista kaupunkipuistoista.

Guinness Storehouse -tehdas on turistien ykköskohde. Vaihtoehtoisesti voi piipahtaa Jamesonin viskitehtaalla. Dublinissa aika kuluu rattoisasti myös shoppaillen.

Kätevä tapa tutustua kaupunkiin on hypätä Hop On Hop Off bussiin tai ottaa Dublin Pass, jolla pääsee sisään yli kolmeenkymmeneen museoon ja nähtävyyteen.

DUBLIN – RAVINTOLAT JA KAHVILAT

Ensimmäisenä Dublinista ei välttämättä tule mieleen sen ruokakulttuuri. Kaupunki on kuitenkin nyt jo hetken ollut suuressa muutoksen tilassa mitä ruokailuun tulee. Nuoret, jotka pakenivat muutaman vuoden takaista lamaa ulkomaille palaavat nyt kotiseuduilleen ja perustavat pääkaupunkiin ulkomaisista trendeistä mallia ottavia ruokapaikkoja. Kaupunkiin onkin viime aikoina avattu paljon uusia kahviloita ja ravintoloita, ja toinen toistaan trendikkäämpiä paikkoja putkahtelee jatkuvasti lisää. Myös terveelliseen ruokaan sekä kasvisruokaan keskittyviä ruokapaikkoja on ilmestynyt rutkasti katukuvaan. Dublin ei enää ole pelkkiä rasvaisia pubilounaita, Guinnessiä ja Irish stewtä.

DUBLIN – RETKET

Dublin on näppärä viikonloppukohde, mutta myös pidemmäksi aikaa riittää tekemistä. Keskusta on pieni, joten lyhyelläkin matkalla ehtii tutustua kaupungin lähiympäristöön. Ei tarvitse kuin hypätä DART -junaan ja hetkessä maisemat vaihtuvat vihreiksi. Hurmaavat satamakaupungit, upeat rannat (kyllä vain, Dublinista löytyy rantoja), ja kalliomaisemat odottavat. Jos on aikaa, kannattaa lähteä pidemmälle. Jo päivässä ehtii nähdä kuuluisat Cliffs of Moherin rantakalliot tai tutustua Pohjois-Irlannin helmiin.

Irlanti on pieni maa. On hyvin mahdollista, että ihastut Dubliniin, mutta rakastut Irlantiin.

MATKUSTA DUBLINIIN

Suoria lentoja Helsingistä Dubliniin järjestää Finnair . Lentoaika on noin kolme tuntia.
Etsi halpoja lentoja Dubliniin Momondosta.

DUBLIN – HOTELLIT

Dublinissa voi majoittua tyylikkäästi Liffey-joen eteläpuolella tai sitten voi valita yöpaikaksi halvemman hostellin tai bed&breakfast -majoituksen. Suhteellisen edullisesti voi majoittua myös aivan ytimessä, Temple  Barissa, jos melu ei haittaa. Keskustasta löytyy myös keskihintaisia hotelleja.

Lue lisää hotellisuosituksia:

Löydä hotelli Dublinista:

Booking.com

Ota tuoppi Guinnessia, naura mukana vaikket ymmärtäisikään baarimikon paksulla aksentilla höystettyä vitsailua ja nauti musiikista, joka soi päässäsi vielä pitkään vierailusi jälkeen. Dublin on vanha, mutta nuori. Se on kotoisa ja vähän kauhtunut niin kuin vanha torkkupeitto.

LUE TRIPSTERIN IRLANTI-OPASKIRJA

Tripsterin 2019 julkaistusta Irlanti-opaskirjasta saat parhaat vinkit Irlannin-matkalle.

Tripsteri Irlanti -matkaopas

Kirja esittelee maailman pisimmän yhtenäisen rannikkotien roadtripin, paljastaa mistä löytyvät tunnettuja Cliffs of Moherin rantakallioita korkeammat kalliot ja vie Pentti Saarikosken pubikierrokselle Dubliniin ja Titanicin syntypaikoille Belfastiin.

Kaiken tämän voit lukea Irlannissa neljä vuotta asuneen Moona Laakson kirjoittamasta ja kuvaamasta Tripsteri Irlanti -opaskirjasta, jonka voit tilata Suomalaisesta tai Adlibriksestä! Suomen ulkopuolelle kirjan voi tilata Bookystä. Kirjan on kustantanut ReadMe (Bonnier) ja se on painettu Suomessa.

DayTripster Dublin

Lataa ilmainen DayTripster AppStoresta tai GooglePlaystä ja tutustu Dublin-sovellukseemme!

© Moona Laakso

Moona Laakso

Puoli sydäntä Irlantiin jättänyt vapaa toimittaja-kirjoittaja ja luovan kirjoittamisen ja kirjallisuuden opiskelija, joka oppi juomaan Guinnessia vasta palattuaan takaisin Suomeen neljä vuotta Dublinissa asuttuaan.

Kommentit (4):

Aulikki Mitchell 04.04.2019 23:04

"Junkie" on narkkari. "Knacker" ei ole huumeidenkayttaja vaan se on haukkumanimi irlantilaisista mustalaisista. Niiden oikea nimitys on Travellers. (Irlannin mustalaiset eivat ole romaanimustalaisia.) Osa mustalaisista on lopettanut kiertamisen ja ovat asettuneet aloilleen ja heita kutsutaan nimelta Settled Travellers. He ostivat ja moivat aikoinaan hevosia, ja vielakin tekevat jonkin verran hevoskauppoja. Vanhat hevoset joutuivat liimatehtaalle = knacker's yard. Siita kai mustalaisten haukkumanimi on saanut alkunsa.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Moona Laakso 07.04.2019 12:13

Kiitos huomiosta Aulikki, olen poistanut sanan kokonaan, tietämättömyyttäni käytin sitä väärin !

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Johnny 19.02.2016 13:35

Tuo kuva dun laoghairesta ei ole lahimainkaan sielta. Kannattaa varmaan vaihtaa :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Moona Laakso 19.02.2016 14:07

Kiitos huomiosta, kuvateksti on nyt vaihdettu! :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Siobhan 15.02.2016 22:51

"Temple Bar -alueen lukuisissa pubeissa Guinness virtaa ja livemusiikki raikaa vuoden jokaisena päivänä." Pitkäperjantaina ei kaiketi edelleenkään tasavallan puolella saa myydä alkoholia? Pubit ja alkoholiliikkeet siis kiinni ja ainoa tapa ostaa alkoholia ko. päivänä on matkustaa junalla Pohjoisen puolelle.

"Ei tarvitse kuin hypätä LUAS -junaan ja hetkessä maisemat vaihtuvat vihreiksi. Hurmaavat satamakaupungit, upeat rannat (kyllä vain, Dublinista löytyy rantoja), ja kalliomaisemat odottavat." LUAS on raitiovaunu, joka kulkee pääsääntöisesti Dublinin keskustan ja ympäröivien lähiöiden alueella. Jos mielii retkille satamakaupunkeihin (esim. Dun Laoghaire) ja rannoille, on oikea kulkuväline lähijuna DART.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Moona Laakso 15.02.2016 23:09

Kiitos Siobhan hyvistä huomioista, olen nyt tehnyt korjaukset. Hassua miten sitä itse omalle tekstillensä sokeutuu ja LUAS oli tosiaan tässä etusivulla päässyt livahtamaan DARTin tilalle, hyvä että huomasit!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Siobhan 15.02.2016 23:44

Niinhän siinä usein saattaa käydä! Hyvä teksti muuten ja Dublin on ihana kaupunki!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Pikku Myy 14.02.2016 23:30

I lived in Dublin for several years and Moona Laakso has described it in such a manner that it takes me back to the grey days, Temple Bar and craic. You can just feel the love the writer has for Ireland. Very well written!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Moona Laakso 15.02.2016 11:41

Thank you for your lovely comment, Ireland really is special.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Pikku Myy 15.02.2016 17:25

Ireland is grand. You have described it perfectly. Keep up the great work! :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *