Päivä jolloin Irlanti pukeutuu vihreään

Irlantilaiset rakastavat hauskanpitoa, eli irlantilaisittain craicia. Näin ollen festivaalit ja juhlat ovat iso osa kulttuuria. Irlantilaiset todellakin osaavat juhlimisen taidon. Maan isoimman festivaalin, St. Patrick’s Dayn, juhlimiseen ei riitä yksi päivä, vaan sitä juhlitaan vuosittain kokonaiset neljä päivää (vuonna 2017 16.-19.3.).

Mikä St. Patrick’s Day?

Maailmanlaajuisesti juhlittu St. Patrick’s Day on Irlannin kansallispäivä, jolloin irkut juhlistavat ylpeinä irlantilaisuuttaan. Alun perin uskonnollista, mutta nykyään kulttuurillista juhlaa vietetään Irlannin suojelupyhimyksen, Pyhän Patrickin, kuolinpäivänä 17. maaliskuuta. Festivaalin aikaan kaikki värjätään vihreäksi: ruoka, juoma ja juhlijoiden naamat. Myös Dublinin kuuluisat rakennukset saavat hämärän tultua vihreän valaistuksen yllensä. Mutta miksi vihreä? Irlannin kansallisväri ei nimittäin alun perin ollut vihreä, vaan sininen.

Ehkä kaikista yksinkertaisin syy vihreän värin yleistymiseen on se, että Irlanti nyt vain sattuu olemaan hyvin vihreä. Maa tunnetaan myös nimellä Emerald Isle eli smaragdinvihreä saari. Irlannin maaseutu onkin tunnetusti hyvin vihreää. Vihreä on kevään väri ja Pyhä Patrick kuoli kevään korvilla 17. maaliskuuta. Irlannin symboli, apila, on sekin vihreä. Legenda kertoo, että apilan avulla Patrick opetti irlantilaisille kolminaisuusoppia. Samainen heppu myös karkotti käärmeet Irlannista. (Lue lisää Irlannin historiasta.) Vihreä on siis ottanut vallan niin St. Patrick’s Dayn kuin yleisesti koko Irlannin symbolina.

Festivaalitunnelmissa

St. Patrick’s Dayn festivaalin aikaan Dublinissa on tunnelman lisäksi tungosta. Festivaalin kohokohta on 17. päivänä Dublinin keskustassa nähtävä massiivinen paraati, St. Patrick’s Day Parade, jota sadattuhannet ihmiset kerääntyvät katsomaan. Ohjelmaa ja festivaalitunnelmaa löytyy ympäri kaupunkia runsaasti koko neljän päivän ajan. Legendaarisesta Pyhästä Patrickista voi oppia lisää osallistumalla festivaalin aikana järjestettävälle kävelykierrokselle.

Jos Irlantiin asti ei pääse festivaalia juhlimaan, voi tunnelmaan päästä myös Suomessa. Gruborpub-sivusto listasi TOP 21 pubia (artikkeli v.2016), joissa on parhaat St. Patrick’s Dayn bileet maailmassa. Neljännelle sijalle on päässyt Helsingin Molly Malone’s. Päivää juhlistavat muutkin Suomen irkkupubit, joten tapahtumat kannattaa tarkastaa pubi- ja paikkakuntakohtaisesti.
Dublinin St. Patrick’s Dayn festivaalin tunnelmaan voi virittäytyä seuraavan videon avulla:

Video: Jan Odvárko

Happy St. Patrick’s Day! Lá fhéile Pádraig sona dhaoibh!

© Moona Laakso

Moona Laakso

Puoli sydäntä Irlantiin jättänyt vapaa toimittaja-kirjoittaja ja luovan kirjoittamisen ja kirjallisuuden opiskelija, joka oppi juomaan Guinnessia vasta palattuaan takaisin Suomeen neljä vuotta Dublinissa asuttuaan.

Kommentit:

Pikku Myy 07.03.2016 12:25

St. Patrick's Day at Molly Malone's three years ago <3

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *