Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää Dublinin-matkalla

Käytännön vinkkejä - kaikki mitä sinun tarvitsee tietää Dublinin-matkalla!

AIKAERO

Irlannissa kello on kaksi tuntia vähemmän kuin Suomessa.

ALKOHOLI IRLANNISSA

Alkoholia voi ostaa kaupasta tai alkoholiliikkeestä (off licence), jotka ovat avoinna 10.30–22 maanantaista lauantaihin ja 12.30–22 sunnuntaisin. Pohjois-Irlannissa alkoholiliikkeiden aukioloajat vaihtelevat, sillä ne ovat liikekohtaisia.
Pubit ovat yleisesti ottaen auki aamupäivästä puoleenyöhön. Jotkut pubit, etenkin Pohjois-Irlannissa, ovat kiinni sunnuntaisin.

Niin Irlannissa kuin Pohjois-Irlannissa 18-vuotias saa laillisesti ostaa alkoholia, tupakkaa ja käydä baareissa. Molemmissa maissa alle 18-vuotiaat voivat olla vanhempiensa seurassa pubissa klo 21 asti (Irlannissa toukokuusta syyskuuhun klo 22).

DUBLININ APTEEKIT, LÄÄKÄRIT JA HÄTÄTILANTEET

Yleinen hätänumero Irlannissa on sama kuin koko EU:ssa eli 112. Yleinen hätänumero Pohjois-Irlannissa on 999.

Eurooppalaista sairaanhoitokorttia vastaan Irlannissa tilapäisesti oleskelevilla EU- ja ETA-maiden kansalaisilla on oikeus maksuttomaan hoitoon hätätapauksissa.

Dublinissa ei ole yhtään 24 h auki olevaa apteekkia. Usea apteekki on kuitenkin auki iltaan klo 21-22 saakka. Osa keskustan apteekeista on auki myös sunnuntaisin ja pyhäpäivinä. Tyypillisesti Irlannin apteekeissa myydään myös kosmetiikkaa, hygieniatuotteita ja lasten tarvikkeita. Boots on ketju, jonka liikkeitä on ympäri saarta, ja josta löytyy apteekkituotteiden lisäksi laaja valikoima kosmetiikkaa.

DUBLININ HINTATASO

Dublinin hintataso on Suomen luokkaa. Esimerkiksi kahvikuppi maksaa 2,50-3 euroa ja Guinness-tuoppi keskimäärin 5 euroa. Hotelliyö n.70 eurosta ylöspäin. Vaatteet ovat Suomen hinnoissa, poikkeuksena vaatekauppaketju Penneys, joka on halpa!

HUUMEET DUBLINISSA

Dublinissa käytetään suhteellisen paljon huumeita, ja erityisesti se on nähtävillä kodittomien keskuudessa. Kannabis on yleisin huume niin Irlannissa kuin Pohjois-Irlannissa. Irlannissa toiseksi yleisin on ekstaasi. Pohjois-Irlannissa ekstaasin lisäksi myös kokaiinin käyttö on ollut kasvussa.

IRLANNIN JUHLA- JA LOMAPÄIVÄT

Uudenvuodenpäivä: Useimmat kaupat ja pubit ovat kiinni. Julkinen liikenne toimii, mutta rajoitetusti.

St. Patrick’s Day (17. maaliskuuta): Kaupat voivat sulkeutua aikaisemmin, mutta pubit pysyvät auki (ja ovat tupaten täyteen). Paraatin takia liikenteessä voi olla poikkeuksia.

Pääsiäinen: Pitkäperjantai ei ole virallinen vapaapäivä, mutta koulut ja osa liikkeistä ja palveluista on silloin kiinni. Vuonna 2018 lähes vuosisadan mittaiseen kieltolakiin myydä ja ostaa alkoholia pitkäperjantaina tuli muutos ja nykyään pubit ovat auki! Tosin Pohjois-Irlannissa pubit saavat myydä alkoholia vain klo 17–23. Pääsiäismaanantaina pubit ja kaupat saattavat sulkeutua normaalia aikaisemmin tai pysytellä kiinni kokonaan, varsinkin pienemmillä paikkakunnilla. Julkinen liikenne toimii rajoitetusti tai sunnuntaiaikataululla.

The Twelfth / Orangemen’s Day: Vain Pohjois-Irlannissa vapaapäivä 12. heinäkuuta, jolloin suurin osa paikoista on kiinni, vaikka isommissa kaupungeissa yhä useampi paikka pysyttelee auki.

Bank holidays: Irlannissa on vapaapäiviä toukokuussa, kesäkuussa ja elokuussa sekä lokakuun lopussa (Halloween), jolloin pankit ovat kiinni, mutta pubit ja kaupat voivat olla auki, vaikka jotkut paikat saattavat mennä kiinni normaalia aikaisemmin. Julkinen liikenne toimii rajoitetusti tai sunnuntaiaikataululla. Pohjois-Irlannissa on toukokuussa kaksi ja elokuussa yksi bank holiday.

Joulu: Joulupäivänä 25. joulukuuta useimmat paikat ovat kiinni eikä julkinen liikenne kulje. Taksi voi kuitenkin olla mahdollista saada. 26. joulukuuta (St. Stephen’s Day Irlannissa ja Boxing Day Pohjois-Irlannissa) useimmat pubit ovat auki ja julkinen liikenne toimii rajoitetusti.

JULKINEN LIIKENNE DUBLINISSA

Dublin on suhteellisen pieni kaupunki ja keskustassa on helppo liikkua jalan, sillä välimatkat ovat lyhyet. Jotkut nähtävyydet sijaitsevat kuitenkin keskustan ulkopuolella, jolloin bussi on kätevä kulkuneuvo. Bussin lisäksi Dublinissa toimii Luas –raitiovaunulinja. Dublinin merenrantakaupunkeihin taas matkustaa kätevimmin DART-junalla.

Matkustaminen Irlannissa on helppoa ja yleensä nopeaakin, sillä pienen kokonsa vuoksi välimatkat saarella eivät ole pitkiä. Esimerkiksi Pohjois-Irlannin pääkaupunkiin Belfastiin pääsee Dublinista parissa tunnissa.

Eri bussiyhtiöitä kannattaa vertailla. Esimerkiksi bussilla Galwayihin pääsee noin 3–4 tunnissa ja menopaluulippu maksaa noin 20–30 €. Hieman alennusta lipun hinnasta voi saada kun sen tilaa ennakkoon verkosta. Junallakin pääsee, mutta rajoitetummin kuin bussilla. Suoria yhteyksiä löytyy Dublinista mm. Belfastiin, Corkiin ja Galwayihin. Junamatka on hieman kalliimpi kuin bussi, eikä välttämättä edes merkittävästi nopeampi, esimerkiksi Galwayihin junamatka kestää 2,5–3 tuntia. Pidemmillä matkoilla juna voi olla järkevä, sillä silloin matka voi olla hieman lyhyempi ja ainakin junasta löytyy WC, joita kaikissa busseissa ei välttämättä ole.

JUOMARAHA IRLANNISSA

Irlannissa ei ole vahvaa tippikulttuuria, mutta mm. ravintoloissa on tyypillistä jättää juomarahaa. Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää 10–15 %:n tippiä, mutta tarkan prosentin laskemisen sijaan on tyypillistä pyöristää johonkin järkevään tasasummaan. Joissakin ravintoloissa juomaraha on lisätty automaattisesti laskuun. Pubeissa juomista ei jätetä tippiä. Taksissa summan voi pyöristää tasasummaan. Majapaikoissa (b&b) ei ole tyypillistä jättää tippiä. Siivouksesta tosin voi halutessaan jättää muutaman euron (1–2 € / yö). Hienommissa hotelleissa jos laukkusi kannetaan huoneeseen saakka voit antaa portieerille 1–2 € / laukku.

DUBLININ LENTOKENTTÄ

Suoralla lennolla Helsingistä pääsee Dubliniin. Dublinin lentokenttä (Aerfort Bhaile Átha Cliath) sijaitsee kaupungin pohjoisosassa 10 kilometrin päässä keskustasta. Ajallisesti matka keskustaan on puolisen tuntia, kulkuneuvosta ja ruuhkasta riippuen.

MATKUSTAMINEN IRLANNISSA

Dublinin ulkopuolelle pääsee bussilla ja joihinkin paikkoihin junalla. Myös auton vuokraamista kannattaa harkita, jos vasemmalla puolella ajaminen ei pelota.

RAHA IRLANNISSA

Irlanti on EU-maa, joten käytössä on euro. Pohjois-Irlanti taas kuuluu Iso-Britanniaan ja siellä valuutta on Englannin punta.  Vaikka pankki- ja luottokortilla maksaminen on lisääntynyt, on hyvä pitää käteistä mukana, sillä pubeissa on mukavampi maksaa käteisellä eikä kaikissa paikoissa edelleenkään oteta vastaan korttia. Jotkut pubit saattavat myös veloittaa ylimääräistä kortin käytöstä. Kolikoita tarvitsee olla myös busseja varten, sillä niihin käy vain tasaraha eikä seteleitä oteta vastaan.

IRLANNIN SÄÄ JA ILMASTO

“Irlannissa sataa aina” on väittämä, joka ei muuten pidä paikkaansa. Irlannissa ei sada aina, mutta siellä sataa usein. Irlannissa vallitsee meri-ilmasto, joka on kostea ilmastotyyppi ja jolle tyypillistä ovat pitkä kevät ja syksy. Ilman suhteellinen kosteus on suuri. Lämpötilan vuotuiset ja vuorokautiset vaihtelut ovat vähäisiä. Talvisin sataa enemmän kuin kesäisin. Sateisin kuukausi on lokakuu. Aurinkoisimmat kuukaudet ovat toukokuu ja kesäkuu. Keskimäärin lämpötila vaihtelee vuodessa 8-20 asteen välillä. Lunta talvella Irlannissa tulee harvoin, ja silloinkin kun sitä tulee, muistuttaa se enemmänkin räntää. Ota huomioon, että saarella tuulee lähes aina, ja varsinkin syksyllä ja talvella tuuli voi tuntua todella kylmältä.

SUOMEN SUURLÄHETYSTÖ DUBLINISSA

Suomen suurlähetystö Dublinissa toimii keskustassa osoitteessa Russell House, Stokes Place, St. Stephen’s Green, Dublin 2, puh. +353-1-478 1344. Avoinna ma-pe 8.30 – 12.00, 13.30 – 16.30. Kun edustusto on suljettuna, voi hätätapauksissa ottaa yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen: puh. +358 9 1605 5555 / sähköposti [email protected]
www.finland.ie

SÄHKÖ IRLANNISSA

Sekä Irlannissa että Pohjois-Irlannissa on samanlainen kolmihaarainen pistoketyyppi kuin Englannissa, joten suomalaisiin sähkölaitteisiin tarvitaan adapteri. Adaptereita voi ostaa esimerkiksi lentokentältä ja tavarataloista.

TUPAKOINTI

Irlannissa tupakointi on kiellettyä kaikissa julkisissa tiloissa, kuten ravintoloissa, pubeissa ja kulkuvälineissä. Irlanti oli maailman ensimmäinen maa, joka kielsi tupakoinnin työpaikkojen sisätiloissa vuonna 2004. Sähkötupakoinnin kohdalla laissa ei ole asetettu kieltoa, mutta monet julkiset tilat, kuten ravintolat ja kahvilat kieltävät sen käytön omissa tiloissaan.

DUBLININ TURISTI-INFO

Dublinin pääturisti-info sijaitsee vanhassa kirkossa, Molly Malone –patsaan vieressä osoitteessa 25 Suffolk Street. Turisti-infosta saa esitteitä, karttoja ja neuvoja niin Dublinin kuin koko Irlannin matkalle.
Belfastin turisti-info sijaitsee kaupungintaloa vastapäätä osoitteessa 9 Donegall Square North.

TURISTIKORTTI DUBLININ-MATKALLA

Jos aikoo liikkua paljon julkisilla Dublinin-matkalla, kannattaa hankkia Leap Visitor Card, jonka avulla voi liikkua rajattomasti sen ajan, jonka on maksanut. Kortti käy seuraavissa kulkuvälineissä: Airlink 747&757 –lentokenttäbussit, Dublin Bus –paikallisbussit, Luas -raitiovaunu ja DART-juna (Dublinin sisäinen liikenne).

TURVALLISUUS IRLANNISSA

Yleisesti ottaen Irlannissa on turvallista matkustaa. Maa sopiikin erinomaisesti myös yksinmatkustaville. Pohjois-Irlantikin on pysynyt rauhallisena 20 vuotta sitten solmitun rauhansopimuksen myötä ja sinne on turvallista matkustaa. Taskuvarkaisiin kannattaa isoissa kaupungeissa kuitenkin varautua, varsinkin vilkkaimmilla alueilla kuten Dublinin Temple Barissa ja Grafton Street -ostoskadulla. Rikollisuudet ja väkivaltaisuudet liittyvät usein huumeisiin ja alkoholiin ja ovat jengien keskinäisiä kähinöitä. Kodittomat ja huumeidenkäyttäjät ovat osa Dublinin katukuvaa, varsinkin iltaisin ja öisin, mutta heistä on harvoin ohikulkijoille haittaa.

Vaaratilanteita aiheutuu luonnonkohteissa, joissa turistit eivät noudata turvallisuutta. Tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi Cliffs of Moherin kalliojyrkänteet ja Skellig Michael –saari. Luonnossa liikkuessa kannattaa aina muistaa varovaisuus. Liian reunalle jyrkänteitä ei kuulu mennä ja täytyy muistaa, että Irlannin sääolosuhteet tekevät usein paikoista haastavammat. Älä lähde vaellukselle ilman, että olet ottanut selvää reitistä. Jos aikomuksesi on tehdä haasteellisempi vaellus, voi olla hyvä ilmoittaa aikeistasi majapaikassasi. Muista aina myös asianmukaiset ja säänkestävät varusteet. Myös rannoista kannattaa ottaa etukäteen selvää, sillä kaikki eivät sovellu uimiseen vaarallisten virtausten vuoksi. Irlannin luonnossa ei ole myrkkyeläimiä. Käärmeitä ei saarella ole lainkaan.

Liikenne on suhteellisen rauhallista ja varsinkin maaseudulla yleensä hiljaista. Kapeat tiet, vasemmalla ajaminen ja tielle eksyvät lampaat tosin aiheuttavat omat haasteensa, joten aina täytyy muistaa ajaa varovasti.

Irlannissa toimiva poliisi on AN GARDA SÍOCHÁNA (tai yleisimmin kutsuttu Gardaí), Pohjois-Irlannissa PSNI.
Rikoksen uhriksi joutuneita turisteja varten on Irlannissa IRISH TOURIST ASSISTANCE SERVICE (ITAS):
Pearse Street Garda Station, Pearse Street, Dublin 2
+353 1 666 9354
[email protected]

VAKUUTUS DUBLININ-MATKALLA

Muista ottaa Irlannin matkan ajaksi matkavakuutus.

IRLANNIN VESI

Irlannissa vesijohtovesi on yleisesti ottaen juomakelpoista. Nykyään monissa ravintoloissa tuodaankin automaattisesti pöytään hanavettä.

©Moona Laakso

Lue myös aiheista:

Moona Laakso

Puoli sydäntä Irlantiin jättänyt vapaa toimittaja-kirjoittaja ja luovan kirjoittamisen ja kirjallisuuden opiskelija, joka oppi juomaan Guinnessia vasta palattuaan takaisin Suomeen neljä vuotta Dublinissa asuttuaan.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *