Dublinin kulttuuri

Irlantilaisen kulttuurin kulmakiviä ovat pubit, perinteinen irlantilainen musiikki, tanssi ja kirjallisuus – ja kaikki nämä liittyvät vahvasti toisiinsa. Pubi on aina ollut irlantilaisille kuin toinen olohuone ja suuret irlantilaiset kirjailijat ovat istuneet pubeissa kirjaideoitaan hautoen. Musiikkia on aina tarjolla ja toisinaan tanssijat kopsuttelevat tanssikengillään pubin lattioita. Kaikki tiet vievät pubiin!

DUBLININ PUBIKULTTUURI

Joskus kaipaan irlantilaiseen pubiin niin kovasti, että tekee melkein kipeää. Irkkupubin tunnelmaa ei voi kokea missään muualla kuin Irlannissa. Muiden maiden irkkupubit eivät aja samaa asiaa, ne ovat vain jäljitelmiä. Vain Irlannissa on aito craic.

“Täydellisen Guinness-tuopillisen valmistuminen vie 199,5 sekuntia.”

Täydellinen tuoppi Guinnessia

Täydellisen Guinness-tuopillisen valmistuminen vie 199,5 sekuntia. Oikeaoppisen Guinness-tuopin kaataminen on taitolaji, ja sitä voi päästä itse kokeilemaan Guinness Storehousessa. Pubissa ainut sääntö on muistaa odottaa. Ensin tuopista nimittäin täytetään noin ¾ osaa. Sitten odotetaan minuutin verran. Sen jälkeen lasista täytetään loputkin.  Muista siis malttaa odottaa, se on sen arvoista.

Mutta miten odottelu käytännössä tapahtuu, kun pubi on täpötäysi ja lähes poikkeuksetta kaikki tilaavat Guinnessia? Menepä pubiin niin näet. Puolivalmiit, odottelevat Guinness-tuopit ladotaan riviin ja joudutaan ruuhkaisimmissa pubeissa kasaamaan päällekkäin. Aikamoisia pyramideja niistä muodostuu.

Täyden tuopillisen sijaan voi tilata myös pienen tuopillisen, half pint, jos siltä tuntuu. Ja jos haluaa oluen sijaan irlantilaista siideriä, on se Bulmersia.

Tiesitkö? Irlantilaista Bulmers-siideriä myydään Suomessa (ja muualla maailmassa) Magners-nimellä. Syy siihen on Bulmers-niminen brittisiideri (jota myös myydään Suomessa), joka omistaa maailmanlaajuisen oikeuden nimeensä. Juo siis Magnersia Suomessa, ja pyydä tuoppi Bulmersia Irlannissa.

DUBLININ KIRJALLISUUS

Dublin on saanut Unescon kirjallisuuskaupungin tittelin (Unesco City of Literature). Yksi tunnetuimmista irlantilaisista kirjailijoista on James Joyce, jonka patsas seisoo Earl Streetillä, kaupungin pohjoispuolella.

Joycen kirjat Dubliners (Dublinilaisia) ja Ulysses (Odysseus) sijoittuvat Dubliniin. James Joyce Centre järjestää erilaisia kävelyretkiä, jotka johdattelevat Joycen ja tämän kirjallisten hahmojen jalanjäljille. Vuosittain kesäkuun 16.päivä järjestetään Bloomsday Festival, jossa kuljetaan Joycen Odysseus-kirjan Leopold Bloomin jalanjäljissä. Päivää juhlitaan myös Sandycovessa, 12 kilometriä Dublinin keskustasta, jossa sijaitsee Martello Tower, Joycen entinen koti, Odysseus-kirjan alun tapahtumapaikka ja nykyisin James Joyce museo.

Oma festivaalinsa on myös Bram Stokerin kunniaksi. Kuuluisin Stokerin teos on vuonna 1897 ilmestynyt Dracula. Lokakuussa pidettävä Bram Stoker Festival tarjoaa hyytävää ohjelmaa niin lapsille kuin aikuisille.

Hauska tapa kuulla irlantilaisesta kirjallisuudesta ja historiasta on paljon kehuja saanut kirjallinen pubikierros (Dublin literary pub crawl). Paikalliset näyttelijät siteeravat kuuluisia irlantilaisia kirjailijoita, kertovat mielenkiintoisia faktoja ja vievät pubeihin, jotka liittyvät jollain tavalla kirjailijoihin tai kirjoihin.

Kirjallisuuteen voi tutustua myös seuraavissa paikoissa:

TRINITY COLLEGE

Täällä kannattaa piipahtaa vaikka vain sisäpihalla. Pääsymaksusta pääsee ihastelemaan kirjastoa ja näkemään legendaarisen Book of Kells –kirjan keskiajalta.

Osoite: College Green, Dublin 2

DUBLIN WRITERS MUSEUM

Dublin Writers Museumista löytyy kattava kokoelma Irlannin kuuluisimpien, edesmenneiden kirjailijoiden omaisuutta.  Esimerkiksi Bram Stokerin Draculan ensimmäinen painos löytyy täältä.

Osoite: 18 Parnell Square, Dublin 1

© Moona Laakso

Moona Laakso

Puoli sydäntä Irlantiin jättänyt vapaa toimittaja-kirjoittaja ja luovan kirjoittamisen ja kirjallisuuden opiskelija, joka oppi juomaan Guinnessia vasta palattuaan takaisin Suomeen neljä vuotta Dublinissa asuttuaan.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *