Berliini

Berliini on varsinainen Euroopan olohuone! Kaupungissa on helppo omaksua paikallinen elämäntapa: trendiruokien testailua, baareissa istuskelua ja kirpputoreilla sekä puistoissa lorvimista. Hintataso tuntuu suomalaisesta edelleen edulliselta.

Berliiniin tutustuu helposti nauttimalla rennon aamupalan lähikahvilassa tai ihastellen kivijalkaliikkeiden sekä katutaiteen luomia väriläiskiä eri kaupunginosissa. Olet paikallisten seurassa sekä dönerkioskilla että uudessa vegaaniravintolassa.

Parhaat nähtävyydet liittyvät vaikuttavaan paikallishistoriaan. Lisäksi suurkaupungissa ajan vietettä tarjoavat isot tapahtumat kuten teknoparaati, sateenkaaritapahtumat tai keveät kesäiset ulkoilmaklubit.

Ilta karkaa helposti käsistä villien teknoklubien sekä viihtyisien baarien ansiosta – eikä vain viikonloppuisin!

Berliinin haaste on kasvavan turismin sekä talouden keskellä huolehtia rosoisesta ainutlaatuisuudestaan, jonka takia kaupunkia rakastetaan. Vastuullinen matkailija yrittääkin minimoida vaikutustaan paikallisten elämään tukemalla paikallisia yrityksiä ketjujen sijaan.

DayTripster Berliini App
iOS-latausnappi
Android-latausnappi
iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Kuuntele Tripsterin Berliini-podcast

Berliinin majoitus

Yöpyminen on Berliinissä kallistunut, mutta silti vielä pikkuisen edullisempaa kuin monissa muissa Euroopan pääkaupungeissa. Hostelliyön saa halvimmillaan reilulla kympillä ja tyylikkäämpien boutique-hotellinkin hinnat alkavat reilusta satasesta per yö. Hotelli kannattaa varata ajoissa sekä saatavuuden, että hinnan takia.

Sijainnin valintaan vaikuttaa, mitä haluat Berliinissä tehdä ja nähdä?

Nähtävyydet on helppo ottaa haltuun Mittestä käsin, yöelämästä innostuvan kannattaa majoittua Kreuzbergin tienoille, himoshoppailija tai klassisen taiteen ystävä taas viihtyy Charlottenburgissa. Kunhan hotelli on lähellä juna- tai ratikkapysäkkiä, on julkisilla liikkuminen kätevää! Taksikyytikään ei Berliinissä vie vararikkoon.

Alueen mukaan räätälöityjä hotellivinkkejä löytyy myös eri kaupunginosien esittelyiden yhteydestä.

Booking.com

Mikä on Berliinin paras kaupunginosa?

Berliinissä ei ole varsinaista keskustaa vaan se on monen pienen kaupungin ja kylän yhdistelmä. Jokaisessa kaupunginosassa on omat torinsa, ostokatunsa sekä puistonsa, kaikkialta löytyy kivoja ravintoloita ja hyviä baareja. Alueilla on kuitenkin omat vahvat persoonallisuutensa.

Berliini – näkemistä ja tekemistä

Berliini on täynnä historiallisia nähtävyyksiä, vaikuttavia museoita sekä ulkoilmamonumentteja. Kuuluisimpia ovat ikoninen Brandenburgin portti, ylväs museosaareke sekä kaupunkia valvova tv-torni. Kaupungissa kannattaa ehdottomasti perehtyä kylmäävään natsihistoriaan sekä ainutlaatuisiin DDR:ään liittyviin nähtävyyksiin.

Kaikkea kiinnostavaa ei millään ehdi nähdä yhden vierailun aikana, joten kannattaa valita pari kohokohtaa ja muistaa ottaa rennosti!

Moni tulee Berliiniin varta vasten laadukkaan ja monipuolisen kulttuuritarjonnan takia: gallerioita! konsertteja! oopperaa! teatteria! Sateisen illan voi myös viettää elokuvateatterissa tai vaikka englanninkielistä stand-upia katsoen. Niin isoissa elokuvateattereissa kuin sympaattisissa kortteliteatterissakin näytetään nykyään paljon leffoja myös ilman dubbauksia.

Tunnetuilla ostoskaduilla ja kauppakeskuksissa kilpailevat monet tutut brändit. Kiinnostavia pikkuliikkeitä löytyy ennen kaikkea kaupunginosien eloisista kortteleista. Tunnetuilta sunnuntaikirpputoreilta löytyy DDR:n aikaisia kahvikuppeja, muutaman kerran käytettyjä bilevaatteita, uniikkeja julisteita sekä käsintehtyjä koruja. Second hand -liikkeet ja ekologiset vaatekaupat helpottavat nekin ilmastoahdistusta.

Berliinin ruoka ja juoma

Moni matkailija tuntee jo etukäteen peri-berliiniläiset currywurstit, dönerit sekä falafelit. Berliinissä on kuitenkin monipuolinen ravintolatarjonta, joka elää ja sykkii trendien mukana. Hyvää ruokaa löytyy ympäri kaupunkia!

Täällä ollessa kannattaa kokeilla vähintään yhtä vegaaniravintolaa tai -kahvilaa, sillä valikoima sunnuntaibrunssista donitseihin, espanjalaisista tapaksista ja fine-diningiin on todella monipuolinen.

Gourmet-ravintoloissa syöminen maksaa Berliinissä edelleen usein vähemmän kuin monissa muissa suurkaupungeissa. Michelin-tähtiravintoloiden määrä on tasaisessa nousussa, vuonna 2022 niitä oli Berliinissä jo 24 kappaletta.

Berliiniläiset rakastavat aamupalaa! Moni kahvila tarjoaa aamupala-annoksia päivittäin, vielä pitkälle iltapäivään asti. Iltapäivällä siirrytään perinteisesti nauttimaan Kaffee und Kuchen, eli kahvia ja kakkua.

Klubeja ja baareja

Berliinin yöelämä nauttii sitten 1900-luvun alun legendaarista mainetta. Eikä monipuolinen, värikäs juhliminen petä odotuksia – kunhan tykkää elektronisesta musiikista.

Tekno- ja elektropainoitteinen klubikulttuuri on kuuluisa kovatasoisista dj:sta, vapaamielisyydestä, pitkistä jonoista sekä makeista sijainneista entisissä tehdasrakennuksissa. Tunnet itsesi paikalliseksi tilaamalla berliiniläisten rakastaman, kofeiinipitoisen mate-teepohjaisen Club-Mate-juoman vodkalla!

Baari-ilta sujuu rennoissa olohuonetunnelmissa, betonilla sisustetussa drinkkibaarissa tai burleski-esityksiä ihmetellen. Oluenjuoja suuntaa panimopubeihin ja suosittuihin craft beer -baareihin maistelemaan paikallisten pienpanimoiden tuotoksia.

Ainoastaan tupakoitsijat iloitsevat Berliinin edelleen lähes olemattomasta tupakkalaista

Sateenkaarien Berliini

Avarakatseisessa suurkaupungissa lhbtiq-henkilöihin suhtaudutaan pääosin neutraalisti. Yöelämää on runsaasti moni kahvila sekä ravintola heiluttaa sateenkaarilippua. Perinteikäs “Gay Village” -alue löytyy Schöneberg-kaupunginosasta.

Berliinin sateenkaaritapahtumat ovat Euroopan isoimpia: paikallinen Gay Pride on koko kesän suurimpia juhlia! Lhbt-yöelämän keskipisteessä ovat vieläkin homomiehet, vaikka monissa bileissä nykyään painotetaan sanaa queer. Berliinissä ei ole yhtäkään lesbobaaria, mutta monissa lhbt-baarissa järkätään naisteniltoja sekä -bileitä.

Berliinissä on myös erityisesti lhbt-asiakaskunnalle suunnattuja hotelleja.

Käytännön vinkit Berliiniin

Kaikki, mitä Berliiniin matkustaessa tarvitsee tietää: Miten päästä lentokentältä hotellille ja mistä ostaa julkisen liikenteen matkaliput. Entä pitääkö Berliinissä antaa juomarahaa ja onko kaupungilla turvallista liikkua? Minkä ikäisenä pääsee baariin?

Tripsterin Berliini-matkaopaskirja

Syvenny suunnittelemaan matkaasi uuden Tripsteri Berliini -matkaoppaan seurassa! Kirjassa Berliiniin tutustutaan ennen kaikkea eläväisten kaupunginosien kautta. Lisäksi siinä annetaan esimerkiksi neuvoja erilaisille matkailijatyypeille, vinkataan päiväretkikohteita ja perehdytään syvemmälle Berliinin kiehtovaan lähihistoriaan.

Lataa DayTripster ja tutustu Berliini-mobiilioppaaseen

Haluatko nähdä Berliinin matkallasi parhaat ravintolat, kaupat ja nähtävyydet kartalla ja saada julkisen liikenteen aikataulut ja kävelyreitit napin painalluksella? Lataa ilmainen DayTripster AppStoresta tai GooglePlaystä ja tutustu Berliini-sovellukseemme!

Tarkkaan valittujen nähtävyyksien lisäksi DayTripster-matkasovelluksessa suositellaan mukavia puistoja, viihtyisiä biergarten-terasseja sekä tietenkin kiehtovia ruokapaikkoja.

Lisäksi saat matkalle Tripsterin kokoamat valmiit Berliini kaupunkikierrokset, joiden avulla muun muoassa tutustut DDR:ään, vegaaniruokatarjontaan tai vietät täydellisen kesäpäivän. Voit myös tallettaa suosikkipaikkasi sekä luoda omia kaupunkikierroksia!

DayTripster Berliini App
iOS-latausnappi
Android-latausnappi
iOS-latausnappi
Android-latausnappi

© Erica Löfman

* Tripsteri.fi-sivuston aineistoa ei saa muokata tai jäljentää millään tavoin. Tripsteri sanoutuu irti kaikesta vastuusta niin suorista kuin epäsuorista vahingoista tai menetyksistä, jotka syntyvät seurauksena verkkosivujen sisällöstä (tai sen puuttumisesta). Ilmoitathan mahdollisista sisältöön liittyvistä ongelmista osoitteeseen [email protected]

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Lue lisää

Kommentit (2):

Jallu 17.10.2018 14:42

Kiitos. Suurin hyöty minulle on ollut kaupunginosien kuvauksista.
Ensimmäisen matkapäivän haahuilin turistien ruuhkauttamilla alueilla ja olin lievästi pettynyt koko kaupunkiin. No, oli ne muurinpätkät ihan mielenkiintoisia...
Seuraavat päivät vietin siellä, missä oli tämän oppaan mukaan enemmän "rosoa". Paikallisten elämän seuraaminen on minusta mielenkiintoisempaa kuin liikkumattomien patsaiden bongaus. Kaikenlaisia taloja ja tyyppejä tuli vastaan. Ruokaa ja juomaa löytyi mitä mielenkiintoisimmista paikoista. Ei tullut mieleenkään syödä ison hotellin ravintolassa tai jossain ketjupaikassa.
Ehkä joskus menen vielä uudelleen jos kaupunki pysyy yhtä kirjavana

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Erica Löfman 17.10.2018 18:44

Jes, mikä mahtava palaute! Juuri noista minäkin Berliinissä eniten tykkään: yllätyksistä!

Hyvää syksyä toivoen,
Erica

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Laura - Urbaani viidakkoseikkailijatar 13.06.2016 09:28

Hyvä ja kattava kooste Berliinistä. Tuosta kaupungista tosiaan riittäisi kerrottavaa ja kun jutut ja vinkit on kerrottu, paikat ovat jo kerenneet muuttua tai kadota. Lisäisin tähän myös oman juttunsa vihreälle Berliinille. Kaupunki monine puistoineen ja ympäröivät järvet yllättivät minut täysin. Miten monipuolinen yksi kaupunki voikaan olla? No, sitä juuri ihana Berliini on. Siellä tosiaan on jokaiselle jotakin :).

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Erica Löfman 13.06.2016 12:56

Kiitos palautteesta!

Berliini todellakin on loputon aarreaitta. Oppaan "Nähtävyydet"-kohdasta löytyvät puistot, joissa lisäksi on mielenkiintoista nähtävää tai joilla on erityinen historia: www.tripsteri.fi/berliini/nahtavyydet/puistot

Opas jatkaa kasvuaan, sillä vielä on monia vinkkejä kertomatta!

T. Erica

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *