Berliinin kesäiset ulkoilmaklubit

Berliinin erikoisuus ovat kaupungin monet ulkoilmaklubit ja open air -bilepaikat. Jo päiväsaikaan voi hengata rantatuoleissa viilentävän juoman kanssa – illalla sama rantabaari muuttuu elektromusiikin tahdissa klubiksi.

Berliinin luultavasti valokuvatuin kesäklubi on veden yli kurottavasta terassistaan tunnettu Club der Visionäre (Am Flutgraben, Treptow. U1: Schlesisches Tor / S-Bahn: Treptower Park), joka on auki päivittäin. Hökkeleistä ja terassista koostuva klubi on täydellinen kesäiseen aamu- ja iltapäivä-chillaamiseen.

Kävelyetäisyydellä Club der Visionärestä on monia kesäisiä klubivaihtoehtoja. Viereisen Arena-alueen Badeschiffrantabaarilla (Eichenstr. 4, Treptow. U1: Schlesisches Tor / S-Bahn: Treptower Park) on joessa kelluva uima-allas ja satunnaisesti iltaisin elektrobileitä. IPSE-joenvarsiklubi (Vor dem Schlesischen Tor 2, Kreuzberg. U1: Schlesisches Tor) tanssittaa viikonloppuisin kristallikruunun alla olevalla pienellä ulkotanssilattialla ja myös isommassa hallitilassa. Nurkan takana oleva Birgit & Bier (Schleusenufer 3, Kreuzberg. U1: Schlesisches Tor) on urbaani, viihtyisä Biergarten, täynnä katutaidetta ja kuluneita melkein-antiikkihuonekaluja. Viikonloppuiltaisin siellä on klubimaista ohjelmaa – ja sisäänpääsymaksu. Birgitin naapurissa olevan Chalet-klubin (Vor dem Schlesischen Tor 3, Kreuzberg. U1: Schlesisches Tor) vetonaula on taianomaisesti valaistu ja koristeltu piha.

Lähellä tätä klubirypästä on myös Elsenbrücke-sillan kupeessa oleva Else-ulkoilmaklubi (An den Treptowers 10, Treptow. S-Bahn: Treptower Park). Sen valtteja ovat sijainti veden äärellä, viihtyisä sisäpiha sekä hyvä äänentoistojärjestelmä. Else on parin sadan metrin päässä olevan legendaarisen Salon zur wilden Renaten sisarklubi.

Berliinin kaupunkialueen itälaitamilla olevan Rummelsburg-klubin (Rummelsburger Landstr. 2-12, Oberschöneweide. M21-raitiovaunu: Köpenicker Chaussee / Blockdammweg) open air -bileet ovat kuin pieniä festareita. Toinen kahdesta tanssilattiasta on aivan Spree-joen rannassa. Tarkista, pitääkö liput olla etukäteen vai saako niitä vielä ovelta! Lähettyvillä, pari kilometriä lähempänä keskustaa, sijaitsee viikonlopun mittaisia karnevaaleja järjestävä Sisyphos-klubi (Hauptstr. 15, Rummelsburg), jolla on paljon ulkotilaa. Sisyphosia lähes vastapäätä on myös vähemmän tunnettu, rento Jackie O -rantaklubi (Ei nettisivua. Köpenicker Chaussee 1-4, Rummelsburg. M21-raitiovaunu: Heizkraftwerk).

Klunkerkranich-kattobaari ei ole varsinainen klubi, vaan olutpuutarha, kahvila, baari, live-keikkapaikka sekä klubi. Illasta riippuen terassilla soi live-musaa tai jonkin paikallisen elektro-levy-yhtiön dj-setit. Fiilis on rento ja näkymät kaupungin ylle palkitsevat.

Jannowitzbrücke-sillan tuntumassa olevan värikkään Holzmarkt-“kylän” (Holzmarktstr. 25, Friedrichshain. U8, S-Bahn: Jannowitzbrücke) tontilla on mm. rantabaari, joenvarsiravintola, taidegalleria sekä teatteri. Öisin vetonaula on KaterBlau -klubi, jolla on oma mukava piha-alue ja pieni laiva, joka toimii terassina. Bileet jatkuvat perjantaista maanantai-aamuun. Klubin jono voi olla pitkä ja on hyvä tietää, että ovipolitiikka on tiukka – ja monet klubille jonottajat ärsyttävän itseriittoisia.

Joillakin Berliinin perusklubeistakin – kuten päivien mittaisia bileitä järjestävällä Sisyphoksella, vähemmän tunnetulla Humboltdhainilla tai monipuolisella Griessmühlella – on tanssilattia ja hengailutiloja mukavissa puutarhapuitteissa.

Valmistaudu kesäiseen juhlintaan seuraamalla esimerkiksi Facebookin Local Advisor Berlin -sivua.

© Erica Löfman

Tripsteri App -Berliini banneri
iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.