Taidetta ja kulttuuria Berliinissä

Vastaus kysymykseen "Mitä Berliinissä voi tehdä?" saa pään yhtä pyörälle kuin avaruuden loputtomuus. Suurkaupunki tarjoilee enemmän tapahtumia, taidetta sekä kulttuuria kuin pystyy käsittämään.

Taidemuseot, näyttelyt sekä galleriat

Taiteesta kiinnostuneelle Berliini on Euroopan parhaita matkakohteita. Kuuluisimpien taiteilijoiden töitä näkee useissa eri museoissa ympäri kaupunkia. Noin 400 galleriaa ja taidekeskusta varmistaa, että esillä on aina jotakin tuoretta.

Hyvä syy ajoittaa Berliinin-reissu syyskuulle on koko kaupungin valtaava Berlin Art Week. Huhti- ja toukokuun vaihteessa taas järjestetään Berlin Gallery Weekend ja joka aina tasavuosina pidetään Berlin Biennale.

Berliinin oopperat sekä klassinen musiikki

Moni matkaa Berliinin nauttimaan sen oopperoista. Kaupunki omaa kolme oopperataloa: hohdokas ja perinteikäs Staatsoper, uudempi ja rohkea Deutsche Oper Berlin sekä Komische Oper, jossa oopperan ja konserttien lisäksi esitetään myös musikaaleja.

Potsdamer Platzin kulmilla sijaitsee lisäksi pirteän keltainen filharmonia, jonka Berliner Philharmoniker -orkesteri on maailman parhaita.

Kohahduttavaa teatteria, suuria lavashow’ta sekä englanninkielistä stand-upia

Maailmankuulun paikallisen teatterimaailman saa haltuunsa vaikkei puhuisi saksaa, sillä moni teatteri näyttää esityksissään englanninkielisiä tekstityksiä.

Vauhdikkaille 1920- ja 1930-luvuille iskevät silmää varietee-teatterit kuten perinteikkäät Friedrichstadt-Palast sekä Wintergarten ja akrobaattinen Chamäleon Varieté. Nämä show’t toimivat yli kielirajojen. Burleskiesityksiä ja -tunnelmaa kokee esimerkiksi Schönebergin Kleine Nachtrevue -teatterissa.

Stand-up-komedia on suosittua myös Berliinissä. Tarjolla on paljon englanninkielisiä esiintymisiä paikallisilta kyvyiltä ja kuuluisilta esiintyjiltä.

Elokuviin Berliinissä – ilman dubbauksia

Berliinissä on edullista käydä elokuvissa. Edullisimmillaan leffalippu maksaa tunnelmallisessa indie-teatterissa viisi euroa, perusteattereissa 9–10 euroa. Suomalainen järkyttyy – tai ennemminkin ihastuu – huomatessaan, että elokuvateatterit myyvät olutta ja viiniä, joita saa ottaa mukaansa saliin.

Cinestar-ketjun leffateatterit Alexanderplatzilla sekä Kulturbrauereissa näyttävät uutuuselokuvia myös alkuperäisversioina. Niin tekee myös moni pieni indie-teatteri, joiden ohjelmisto on usein todella kiinnostava.

Lämpimänä kesäiltana indie-leffateattereiden ulkoilmaelokuvat ovat mahtava Berliini-kokemus!

Yksi kaupungin tunnetuimmista kansainvälisistä tapahtumista on helmikuinen Berlinale-elokuvafestivaali, jonka elokuvanäytökset ovat myös yleisölle avoimia.

© Erica Löfman

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *