Berliinin panimo- ja olutravintolat

Ruoka ja olut yhdistyvät sekä perinteisissä saksalaisissa panimoravintoloissa että uudemmissa olutravintoloissa, joissa menyy on suunniteltu monipuolisten oluiden ympärille.

Olutta lastauskonttiravintolassa: BRLO BRWHOUSE

Berliiniläinen Brlo-pienpanimo tarjoaa laajan valikoiman oluita sekä niiden kanssa sopivia ruoka-annoksia. Muuten vähän elottomassa kolkassa sijaitseva suosittu panimoravintola on rakennettu 38 lastauskontista. Tänne on kätevää tulla myös porukassa, sillä ruokalistalla on kiinnostavia kasvisvaihtoehtoja (kuten kokonaisena paistettu, pale-alella sivelty kukkakaali parmesaanilla) sekä esimerkiksi grillattuja sian kylkiluita tai savustettua naudanlihaa. Ruoka-annokset voi myös jakaa pöytäseurueen kesken. Iso terassi on kesällä mainio houkutin. Tee pöytävaraus!

Missä: Schöneberger Str. 16, Kreuzberg. U1, U2: Gleisdreieck. Nettisivu

Moderni olutravintola: Dolden Mädel Braugasthaus

Kotoisan Dolden Mädel -olutravintolan hanoista kaatuu 20 eri olutlaatua, pulloittain löytyy vielä noin 70 lajiketta. Tietenkin kannattaa kokeilla ainakin talon omaa Ratsherrn-panimon IPA:a, pale alea tai rotbieriä. Ruokalistalla on perinteisiä makkara ja peruna -annoksia ja jopa vegaanivaihtoehtoja. Kesäisin tänne houkuttaa iso, vilkas terassi. Auki su-to 11.30–00.30, pe-la 11.30–01.30.

Missä: Mehringdamm 80, Kreuzberg. U6, U7: Mehringdamm / U6: Platz der Luftbrücke. Nettisivu

Pubiruokaa hyvällä maulla: Salt n Bone

Irlantilaisen kaksikon viihtyisä “gastrobaari” suo oivan katsauksen Berliinin artesaanioluisiin. Tarjolla on myös kansainvälisiä ja erityisesti belgialaisia craft beer -oluita. Salt n Bonen ruokalistalla on hienostunutta pubiruokaa – myös pari kasvisvaihtoehtoa. Idea tehdä kaikki alusta asti, makkaraa myöten. Pääruoat maksavat noin 12-21 euroa. Baarin drinkkilistalta löytyy jälkiruokaehdotus: Mexican Chocolate Cake -drinkissä on tequilaa, talon omaa suklaa-kaneli-chili-likööriä sekä appelsiini-agave-likööriä. Auki ti-pe alkaen klo 18, la-su alkaen klo 17.

Missä: Schliemannstr. 31, Prenzlauer Berg. S-Bahn: Prenzlauer Allee / Raitiovaunu M10: Husemannstrasse. Nettisivu

Craft beer -helmi: Pfefferbräu Restaurant & Bergbrauerei

Entisen olutpanimon tiloissa oleva tunnelmallinen Pfefferbräu-panimoravintola tarjoaa ruoan kanssa omaa vaaleaa-, tummaa- sekä weizen-olutta (0,5 l 3,80 euroa). Pastöroimatonta ja filtteröimätöntä olutta valmistaa rakennuksen kellarissa panimomestari ja alan diplomi-insinööri Thorsten Schoppe (jonka omia Schoppenbräu-oluita ravintolassa tarjotaan). Pfefferbräulla on kutkuttavan moderni ruokalista, joka on suunniteltu oluiden kanssa nautittavaksi (pääruoat noin 15-21 euroa). Lihapainotteiselta listalta löytyy myös kasvisruokia. Kesällä kivalla terassilla saa oluiden seuraksi grilli-hampurilaisia. Auki ti-to klo 17.30-00, pe 16-00, la 12-00, su 12-23.

Missä: Schönhauser Allee 176, Prenzlauer Berg. U2: Senefelderplatz. Nettisivu.

3 x panimoravintola: Brauhaus Lemke

Brauhaus Lemke -pienpanimo tarjoaa kolmessa olutravintolassaan viihtyisää, saksalaista tunnelmaa. Panimolla on kahdeksan omaa olutta, mm. böömiläinen pilsneri, Weizen-vehnäolut sekä Berlin Pale Ale. Ruokalistalta löytyy perinteisiä liharuokia kuten uunileivottu Leberkäse-makkara paistinperunoiden ja paistetun kananmunan kanssa tai rapea Haxe, hitaasti kypsennetty sianpotka. Kasvisvaihtoehtojakin on muutama. Oluet valmistuvat kellarimaisessa Hackescher Marktin ravintolassa. Toinen ravintola sijaitsee Alexanderplatzilla, jossa kaksikerroksiseen ravintolaan mahtuu 600 vierasta. Toinen on Charlottenburgissa, jossa vetonaula on iso Biergarten-terassi.

Missä: Brauhaus Lemke am Hackeschen Markt: S-Bahn-junasilta, Dircksenstr. 143, Mitte. S-Bahn: Hackescher Markt. Missä: Brauhaus Lemke am Alex: Karl-Liebknecht-Str. 13, Mitte. U+S-Bahn: Alexanderplatz. Missä: Brauhaus Lemke am Schloss: Luisenplatz 1, Charlottenburg. U7: Richard-Wagner-Platz.  Nettisivu

Naapurustoravintola: Schalander

Naapurustoravintolan rento fiilis on säilynyt myös pienpanimon muutettua Friedrichshainin RAW-alueelle. Talon oma vaalea, tumma sekä weizen-vehnäolut ovat kevyitä ja helppoja. Ruokalistalla on pari kasvisruokaa kuten juustoisa Käsespätzle-annos, mutta lista on perin lihapainotteinen – suositus on talon tummaan olueen tehty gulassi. Ohuet, rapeat Flammkuchen-pizzat ovat täydellinen valinta pieneen nälkään. Pöytävaraus suositeltava. Rauhallinen terassi on auki lämpimällä säällä.

Missä: Nettisivu

Baijerilaisia tapaksia: Leibhaftig

Pienen olutravintolan ruokalistalla on iso valikoima baijerilaisia, lihaisia tapaksia kuten makkaroita, pehmeitä brezel-rinkeleitä ja knödeleitä (noin 2-6 euroa kappale) sekä pari tyypillistä saksalaista pääruokaa (noin 10-12 euroa). Talon omat Wanke-Bräu -oluet ovat nekin klassikkoja: pilsner, vaalea, tumma ja vehnä. Oluet pannaan Spreewaldissa noin 60 km Berliinistä etelään. Auki ma-la klo 18-00.

Missä: Metzer Str. 30, Prenzlauer Berg. U2: Senefelderplatz. Nettisivu

Rehti meininki: Brauhaus Südstern

Tiilestä rakennettu olutpanimo ison Hasenheide-kadun sekä puiston varrella on tunnettu etenkin biergarten-puutarhastaan, johon mahtuu 140 vierasta. Perinteisin metodein pantuihin talon oluisiin kuuluvat vaalean ja tumman oluen lisäksi vehnäolut sekä sesongin mukaiset erikoisuudet. Ruokalistalla on kotoisia, lihaisia ruokia joista löytyy myös vaihtoehtoja kasvissyöjille. Panimoon voi varata panimomestarin opastaman kierroksen, joka kestää noin 45 minuuttia. Kesällä ma-la alkaen klo 14, su alkaen klo 12.00 , talvella ma-pe alkaen klo 17, la alkaen klo 14, su alkaen klo 12.

Missä: Hasenheide 69, Neukölln. U7: Südstern. Nettisivu

© Erica Löfman

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *