Berliinin shoppailuvinkit: Ekologista sekä kestävää muotia

Pitkä lista ihania liikkeitä, joista löytää reilua ja luomua shoppailtavaa, kestävää muotia sekä vintage-löytöjä. Vaihtoehtoja on jokaiselle budjetille, eikä tyylistä tarvitse tinkiä!

Reilu muotimarketti: Supermarché

Ironisesti nimetty kauppa myy kohtuuhintaista, reilua naisten- ja miestenmuotia sekä sisustustavaroita. Valikoimissa on merkkejä kuten Armedangel, bleed, People Tree, Kuyichi ja Vegetarian Shoes. Tuotteet on valmistettu reiluissa olosuhteissa luomu- tai kierrätysmateriaaleista ja ovat pääosin vegaanisia. Liikkeen omat Hirschkind-silkkipainotuotteet valmistetetaan käsin Berliinissä – paikallisia brändejä ovat myös esimerkiksi Jyoti, Minga ja Little Sun. Vinkki: vieraile samalla naapurin pakkauksettomassa Original Unverpackt -kaupassa.

Missä: Wiener Str. 16, Kreuzberg. U1: Görlitzer Bahnhof. Nettisivu

Paikallista luontaiskosmetiikkaa: Erica Naturkosmetik

Söpön myymälän värikkäät saippuat ovat omistajan äidin käsialaa ja liikkeen nimi on lainattu isoäidiltä. Kahdessa pienessä huoneessa on kokoelma pala-shampoita, ihoöljyjä, meikkejä, hampaidenhoitotuotteita sekä vahakääreitä ja uudelleen käytettäviä puhdistuslappuja kasvoille. Johtotähti on kestävyys: myyntiin valitaan mieluiten pienten ja paikallisten yritysten luomuja sekä reiluja tuotteita, joissa on niin vähän pakkausmateriaalia kuin mahdollista. Lähes kaikki on myös vegaanista.

Missä: Weserstr. 191, Neukölln. M42-bussi: Fuldastrasse, U7, U8: Hermannplatz. Nettisivu

Helppoja second hand -löytöjä: Loretta

Täpötäydessä second-hand- ja vintage-liikkeestä löytää rennon tyylikkäitä naisten vaatteita, kenkiä sekä juhla-asuja. Arvostetummat merkit ovat iloisesti sekaisin halvempien ketjujen tuotteiden kanssa. Palvelu on ystävällistä.

Missä: Oderberger Str. 35, Prenzlauer Berg. U2: Eberswalder Strasse. Nettisivu

Freesi valikoima naisille ja miehille: Loveco

Kaikki sekä miesten- että naistenvaatteet – farkut, kengät, laukut, sukat ja aurinkolasit – ovat reiluja, luomuja ja vegaanisia. Valikoimissa on muodikkaita perusjuttuja merkeiltä kuten Armedangel, People Tree, Nudie Jeans, Kings of Indigo ja Matt & Nat. Hinnat ovat kohtuulliset: pehmeän, laadukkaan t-paidan saa alle 30 eurolla. Lovecolla on myös liike Schönebergissä (Eisenacher Str. 36-37) sekä pieni kenkäkauppa Kreuzbergissä (Manteuffelstr. 77).

Missä: Sonntagstr. 29, Friedrichshain. S-Bahn: Ostkreuz. Nettisivu

Uusiomuotia sekä ajattomia asuja: Shio

Australialaisen Kate Pinkstonen Shio-merkin vaatteet ovat sulavalinjaisia ja ajattomia. Brändinsä ohessa hän muokkaa kirpputorilöydöistä uusiomuotia kuten toppeja, hameita ja miesten kauluspaitoja. Kierrätyskappaleiden hinnat alkavat noin 20 eurosta, Shio-merkin vaatteet noin 50 eurosta. Liikkeessä myydään myös kolmen muun takahuoneessa työskentelevän suunnittelijan tuotteita: Treches-merkin hullutteleivia vaatteita, Pastperfekt-sisustustuotteita sekä Pulp Papier -merkin paperituotteita. Valikoimissa on myös unisex-kappaleita.

Missä: Weichselstr. 59, Neukölln. U7: Rathaus Neukölln, U7, U8: Hermannplatz. Nettisivu

Paikallinen design-katsaus: Konk

Legendaarinen muotiliike myy paikallisten suunnittelijoiden tuotantoa, kuten Format, Isabell de Hillerin sekä Thone Negrón. Konk on aivan must, jos on kiinnostunut Berliinin muotiskenestä! Vaatteet on tuotettu paikallisesti ja reilusti. Hinnat ovat designer-tasoa, mutta esimerkiksi ihania koruja saa alle satasella.

Missä: Kleine Hamburger Str. 15, Mitte. U8: Rosenthaler Platz, S-Bahn: Oranienburger Strasse. Nettisivu

Kestävää muotia: Wertvoll

Wertvollissa tuotevalikoima on tehty tuotannon läpinäkyvyyden, reiluuden ja luonnonmukaisuuden perusteella. Moni tuote on käsintehty, osa on kierrätysmateriaaleista. Kaupasta löytyy mm. Matt & Nat-merkin trendikkäitä vegaaninahkalaukkuja, Nudie-merkin miestenpaitoja ja -puseroita ja saksalaisen Annette Rufeger -labelin tyylikkäitä vaatteita. Alle satasella täältä saa mukaansa lähinnä asusteita.

Missä: Marienburgerstr. 39, Prenzlauer Berg. M2-raitiovaunu: Marienburger Strasse, M10: Winsstrasse. Nettisivu

Luomutyyliä miehille: Nudie Jeans

Ihana Nudie-ruotsalaismerkki on erikoistunut rentoihin miesten- sekä unisex-vaatteisiin pehmeästä luomupuuvillasta. Yhdessä rekissä myydään merkin omia second hand -farkkuja. Vaatteiden tuotantoprosessi tehdään läpinäkyväksi ja työntekijöille maksetaan reilut palkat. Berliinin liikkeessä sijaitsevaan Nudie Denim Repair Shopiin vanhat farkut voi tuoda korjattavaksi ilmaiseksi ja lisäksi firma uusiokäyttää vanhoista denim-tuotteista esimerkiksi sisustustavaraa. T-paita alkaen noin 40 euroa, farkut alkaen noin 100 euroa.

Missä: Memhardstr. 7, Mitte. U2, U5, U8, S-Bahn: Alexanderplatz. Nettisivu

Designer-vintagea: Das Neue Schwarz

Mitten muotikortteleissa sijaitseva vintage-myymälä on erikoistunut luksus- ja avant garde -merkkeihin. Tuotteet vilisevät nimiä kuten Balenciaga, Margiela, Vivienne Westwood, YSL, Comme des Garçons ja Isabel Marant. Seasta löytyy harvinaisuuksiakin. Toivottavasti palkkapäivästä ei ole vielä kulunut pitkä…

Missä: Mulackstr. 38, Mitte. U2: Rosa-Luxemburg-Platz, U8: Weinmeisterstrasse. Nettisivu

Hurmaavaa ekomuotia: Standard – Saubere Sachen

Ekologisen ja reilun muodin pitäisi olla standardi, pohtivat perustajat Katharina ja Kathrin. Niinpä viihtyisässä myymälässä myydään kestävää muotia, kosmetiikkaa sekä hurmaavia lahjatavaroita. Upeita luomubrändejä ovat esimerkiksi saksalaiset Jan ‘n June ja Lovjoi sekä hollantilainen Studio Jux. Berliiniläisen Kaffeeformin kahvikupit valmistetaan käytetyistä kahvinporoista. Osa liiketilasta toimii myös galleriana.

Missä: Reuterstr. 53, Neukölln. U7, U8: Hermannplatz. Nettisivu

Ekoa Neuköllissä: Wesen

Pieni neuköllniläinen putiikki esittelee berliiniläisen Format-merkin yksinkertaisen ajatonta muotia, Jonny’s-vegaanikenkiä sekä paikallisten kultaseppien koruja. Ekologisuuteen pyritään sertifioiduin luomumateriaalein sekä myymällä pitkäikäisiä ja usein eläimettömiä tuotteita.

Missä: Weserstr. 191, Neukölln. U7: Rathaus Neukölln. Nettisivu

Kuuluisia kierrätyslaukkuja: Freitag

Freitag-merkin kuuluisat lähettilaukut valmistetaan kierrättämällä mm. pressuja, pyörän sisäkumeja ja turvavöitä. 1990-luvulta saakka valmistettuja Freitag-laukkuja myydään firman lippulaivamyymälässä Mittessä. Freitag valmistaa nykyään myös joitain ekologisia vaatekappaleita käyttäen muun muassa omaa kasvipohjaista F-ABRIC-materiaaliaan, puuvillaa välttäen. Tuotteet valmistetaan Sveitsissä. Esimerkiksi kuuluisa F13 TOP CAT-lähettilaukku 195 euroa, reppu alk. 155 euroa, t-paita 65 euroa.

Missä: Max-Beer-Str. 3, Mitte. U2: Rosa-Luxemburg-Strasse, U8: Weinmeisterstrasse. Nettisivu

Viisi kerrosta käytettyä tavaraa: Humana

Frankfurter Torin isossa Humana-myymälässä vaatteet on järjestetty naisten, miesten, retro-tyylin sekä lasten ja kodin tavaroiden osastoihin. Hinnat ovat kohtalaiset, mutta sekalaisen valikoiman läpikäynti vaatii kärsivällisyyttä. Ylimmistä kerroksista on lisäksi komeat näkymät Friedrichshainin ylle. Berliinissä on yli kymmenen UFF:ia vastaavaa Humana-myymälää.

Missä: Frankfurter Tor 3, Friedrichshain. U5: Frankfurter Tor. Nettisivu

Vanhempien suosikki: Dollyrocker

Second-hand-kankaista tehdyt suloiset lastenvaatteet ja pehmolelut ovat paikallisten pikkulasten vanhempien lemppareita. Dollyrockerin omistajakaksikko kierrättää värikkäistä luonnonmateriaaleista esimerkiksi huppareita, hameita, myssyjä ja takkeja 0-7-vuotiaille. Saksalaisesta nappanahasta tehdyt myrkyttömät ensikengät ovat myös suosittuja. Esimerkiksi käsintehty myssy maksaa 16 euroa, takki 50 euroa. Suloisessa myymälässä on myös joitakin “tavallisia” leluja ja sisustustavaroita.

Missä: Gärtnerstr. 25, Friedrichshain. U5: Samariterstrasse.

Typografista lahjatavaraa: Type Hype

Kirjainten kanssa leikittelevän sisustus- ja lahjatavarakaupan kaikki tuotteet on suunniteltu Berliinissä ja valmistettu Saksassa tai Itävallassa. Muistivihkot alkaen 13 euroa, kirjaintyynyt alkaen 39 euroa. Vintage-kirjapainotavaroin sisustetun kaupan kaikki kahvilatuotteet ovat luomua.

Missä: Rosa-Luxemburg-Str. 13, Mitte. U, S-Bahn: Alexanderplatz. Nettisivu

Reilua erotiikkaa: Other Nature

Seksikauppakin voi olla reilu! Other Nature on elegantti, valoisa liike, jonka tuotteet ovat feministisiä, luonnonystävällisiä sekä vegaaneja.

Missä: Mehringdamm 79, Kreuzberg. U6, U7: Mehringdamm. Nettisivu

Super-reilua artesaanisuklaata: Belyzium

Pienessä suklaapajassa ja -myymälässä voi ostaa ja maistaa palkittua “bean-to-bar”-luomusuklaata. Pienissä erissä valmistettu suklaa on täyteläistä ja siinä on hedelmäinen aromi. Tumma suklaa makeutetaan ruoko-sokerilla ja maustetaan esimerkiksi kuivatuin kirsikoin, savustetuin chilein tai suolalla. Vain yksi laatu sisältää maitoa. Belizessä kaakaopavut tuottaville viljelijöille maksetaan standardit ylittävä korvaus. Hinnat ovat kohtuulliset huomioiden myös, että yksi kaakaopuu tuottaa vuodessa vain noin kilon suklaata!

Missä: Lottumstr. 15, Mitte. U8: Rosenthaler Platz. Nettisivu

Opastettu kestävän muodin kierros Berliinissä

Joukko ekologisen muodin asiantuntijoita järjestää Berliinissä kerran kuussa (ja tilauksesta) opastettuja Green Fashion Tours -kierroksia. Osanottajille esitellään ekologisia muotiliikkeitä ja designereiden työhuoneita. Kierroksilla esitellään eri kaupunginosia tai teemoja kuten kiertotaloutta tai kestävää muotia. Kierros kestää noin kolme tuntia ja maksaa 28 euroa.

© Erica Löfman

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *