Berliinin kaupunginosat

Berliinin keskeisiksi alueiksi mielletään yleisesti kaikki, mikä jää kaupunkia kiertävän lähijunaradan, Ringin, sisäpuolelle. Matkailijalle mielenkiintoisimmat kaupunginosat ovat Mitte ja sitä ympäröivät Kreuzberg, Prenzlauer Berg, Friedrichshain, Neukölln sekä Charlottenburg.

Keskusta-käsite voisi Berliinissä viitata joko Alexanderplatzin ympäristöön Mittessä tai Kurfürstendammin läheisyyteen Charlottenburgissa – entisen Länsi- ja Itä-Berliinin keskustoihin. Hotellia varatessa tai päiväohjelmaa suunnitellessa voi ottaa iisisti: kaikki kaupunginosat ovat täynnä ravintoloita, baareja sekä puistoja!

Tutustu Berliinin kaupunginosiin ja niiden luonteisiin:

Suuri osa Berliinin nähtävyyksistä sijaitsee Mittessä Unter den Linden -bulevardin liepeillä. Kurfürstendamm-kadun ympärillä Charlottenburgissa on sielläkin paljon kauppoja, ravintoloita ja museoita.

Berliiniläiset tuppaavat jämähtämään omiin naapurustoihinsa ja ovat usein ärhäköitä puolustamaan niiden paremmuutta. Totuus on, että jokaisessa keskeisessä kaupunginosassa on viihtyisiä kortteleita sekä hyviä ravintoloita.

Kaupunginosat, joista hakea kaupungin kuuluisaa yöelämää ovat ennen kaikkea Kreuzberg, Friedrichshain ja Neukölln. Tunnelmallisia baareja on kuitenkin ympäri kaupunkia!

Schöneberg-kaupunginosa on ollut Berliinin homoskenen keskus jo vuosikymmenien ajan. Nuoremmat ja queerimmät vierailijat viihtyvät silti ehkä jopa paremmin esimerkiksi Kreuzbergissä tai Neuköllnissä.

Berliinin itä ja länsi

Nykyään kaupunkia ei arkisessa puheessa enää jaeta Berliini muurin merkkaamaan itään ja länteen – muurihan ei jakanut kaupunkia maantieteelliseen vaan poliittiseen itään ja länteen.

Entinen Länsi-Berliini oli saarroksissa keskellä Itä-Saksaa. Siihen kuuluivat kaupunginosat Charlottenburg, Kreuzberg, Schöneberg, Neukölln sekä Wedding. Itä-Berliiniin kuuluivat mm. Mitte, Prenzlauer Berg sekä Friedrichshain. Rajan huomaa nykyään lähinnä yksityiskohdista, kuten ratikkojen puutteesta (entisessä idässä on laaja ratikkaverkosto, länsipuolella radat purettiin).

© Erica Löfman

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *