Vastuullisen matkailijan opas Berliiniin

Berliinin turismimäärä ja sen ympärillä pyörivä raha kasvavat koko ajan. Samalla kaupunkia vaivaavat huonot palkat sekä vuokrien karkaaminen käsistä. Minkälaisia asioita reilu matkailija voi ottaa huomioon Berliinissä?

On vaikeaa ajatella, että Berliinissä voisi olla ongelmia, joihin voi itse matkailijana vaikuttaa. Turismi on kuitenkin iso tulonlähde, joten kävijöiden käyttäytyminen sekä heidän toiveensa voivat muokata liike-elämän lisäksi myös politiikkaa.

Kuten muissakin suosituissa kohteissa, matkailijat lisäävät ilmansaasteita sekä kaventavat asukkaiden kaupunkitilaa. Matkailunedistämiskeskus Visit Berlinin mukaan vuonna 2019 joka kolmas Berliinin kadunkulkijoista oli ei-asukas.

Erityisesti berliiniläisiä risovat bileturistit, jotka aiheuttavat öistä melua; klubit ja baarit sijaitsevat monesti tiiviisti asutuissa kortteleissa. Yöelämän ja asukkaiden välistä konfliktia on yritetty ratkoa hyssyttelevin miimikoiden sekä terassien aukiloloaikojen rajoittamisen avulla. Toisaalta myös paikalllisasukkaat osallistuvat yöelämään, eivätkä halua siihen kohdistuvia rajoituksia.

Berliinin suosio matkakohteena on johtanut hintatason sekä vuokrien nousuun. Esimerkiksi vuosina 2012–2017, eli vain viidessä vuodessa, vuokrat nousivat kaupunginosasta riippuen hurjat 35–75 prosenttia.

 

Yövy vastuullisesti

Berliinissä on asuntopula. Hotellissa yöpyminen tarkoittaa, ettei hankittu loma-asunto ole pois paikallisilta vuokramarkkinoilta.

Hotellia valitessa kannattaa suosia paikallisia yrittäjiä isojen ketjujen sijaan: mahtava esimerkki on kaveriporukan perustama itsenäinen ja rento Michelberger-hotelli Friedrichshainissa. Valitse mieluusti myös hotelli, joka on sitoutunut ekologisiin käytäntöihin esimerkiksi veden ja sähkön kulutuksessa. Niihin kuuluvat esimerkiksi trendikäs, hyvällä paikalla oleva Circus Hotel Mittessä ja sympaattinen pieni Linnen Prenzlauer Bergissä.

 

Kuluta vastuullisesti

Reilu matkailija välttelee ketjuliikkeitä, -kahviloita ja -ravintoloita.

Persoonallisimmat tuliaiset ja ostokset löytyvät Berliinin monipuolisilta sunnuntaikirpputoreilta, jotka pyörivät vuoden ympäri.

Ruoka- ja juomatuliaiset ovat hyvä tapa välttää turhien tavaroiden ostamista!

Ostoksilla kannattaa jättää väliin isot shoppailualueet sekä Suomestakin löytyvät brändit ja suunnata eri naapurustojen paljon mielenkiintoisempiin liikkeisiin: Mittessä shoppailtavaa löytää esimerkiksi Torstrassen, Alte Schönhauser Strassen, Mulackstrassen sekä Rosenthaler Strassen ympärilllä. Friedrichshainissa kannattaa kierrellä Boxhagener Platzin ympäristöä, Wühlischstrassea ja Gärtnerstrassea. Prenzlauer Bergin Kastanienalleella vuorottelevat kahviloiden, baarien sekä ravintoloiden kanssa pienet vaate- ja lahjatavarakaupat. Kreuzbergin mielenkiintoisimpia katuja ovat Oranienstrasse, mutta myös Bergmannstrassen aluella on kivoja kauppoja.

Jätteiden vähentämiseksi voit ottaa jo kotoa mukaasi omat kangasostoskassit, niin et tarvitse kauppojen muovipusseja. Osta myös mahdollisimman vähän pakkausmateriaalia sisältäviä tuotteita.

Vältä pullovesiä – etenkin ravintoloissa tykätään tyrkyttää niitä, mutta voit tarkentaa, että haluat hanavettä: Leitungswasser, bitte. Jos ja kun joudut ostamaan pullovettä, käytä samaa pulloa monta kertaa ja kierrätä se käytön lopuksi. Vältä myös kertakäyttöastioita.

Liiku vastuullisesti

Valitse suorat lennot, sillä välilaskut lisäävät matkan päästöjä. Lennoista aiheutuvia päästöjä voi kompensoida maksamalla eri järjestöille ohjattavia hyvityksiä, jotka vähentävät päästöjä toisaalla. Päästöt voi laskea kansainvälisen ICAO-järjestön laskurin avulla ja niitä voi hyvittää esimerkiksi YK:n Climate Neutral Now -sivustolla tai Maan ystävien vapaaehtoisella lentomaksulla.

Ilmanlaatu on Berliinissä ruuhkaisilla alueilla iso ongelma, joten vältä autoilua. Myös parkkipaikat ovat tiukassa.

Berliinissä julkinen liikenne palvelee hyvin eikä ole kallista. Mukavin ja usein myös kätevin tapa tutustua kaupunkiin on pyörän selästä!

Kunnioita paikallisia

“Berliini on värikäs” on yksi kaupungin epävirallisista sloganeista. Ole avarakatseinen äläkä anna kasvotatuointien, yksisarviasujen, punkkareiden tai eksoottisilta kuulostavien kielten hämmentää, sillä ne kaikki kuuluvat Berliiniin. Nauti itsekin suurkaupungin vapaudesta!

Paikalliset ihmiset eivät ole rekvisiittaa; konflikteja välttääkseen ei kannata kuvata vieraita ihmisiä. Berliiniläiset ovat – historiallisesti katsottuna hyvästä syystä – epäluuloisia kameroiden ja muiden valvontalaitteiden suhteen. Kaupoissa, kahviloissa ja ravintoloissa on kohteliasta pyytää lupa valokuvaamiseen.

Saksassa on Suomea tiukempi laki ihmisistä otettujen valokuvien julkaisusta ja se koskee myös somessa julkaistavia kuvia. Lue lisää sivulta Käytännön matkavinkkejä Berliiniin, kohdasta “Valokuvaaminen”.

 

Käyttäytyminen yöelämässä

Öinen meluaminen on turismin haittapuolia. Yrittäkää vielä kotimatkalla baarista tai klubilta muistaa, että kävelette todennäköisesti jonkun ikkunan alla.

Berliiniläiset eivät myöskään kännää samalla lailla kuin mihin suomalainen saattaa olla tottunut. Toki täällä juodaan paljon, mutta paikalliset ovat tottuneet edulliseen alkoholiin ja muistavat yleensä syödä välillä. Voitkin päättää, ettet anna halvan oluen tai viinin johtaa övereihin – yleensä juuri turistit tunnistaa siitä, että he oksentelevat kadunkulmissa.

Jos baari tai klubi on selkeästi tarkoitettu jollekin ihmisryhmälle kuten vaikka fetissiklubi tai homobaari, mieti tarkkaan, miksi haluat juuri sinne? Vietkö tilaa marginaalissa olevilta ryhmiltä haluamalla mukaan pelkästä uteliaisuudesta?

Löydät vinkkejä, joiden avulla voit päästä sisään klubeille artikkelista Neuvot Berliinin klubeille.

Miten suhtautua kodittomuuteen?

Berliinissä näkee paljon kodittomuutta, sillä se on valitettavasti lisääntynyt todella paljon ja nopeasti. Arvioiden mukaan kodittomia on noin 20 000, joista kadulla elää noin 6000 ihmistä (2017).

Kodittomien Motz- sekä Strassenfeger-lehtiä myyvät henkilöt kiertävät usein metroissa ja joskus myös kahviloissa. Heiltä voi ostaa lehden tai heille voi vain antaa rahaa.

Jos joku pyytää sinulta rahaa ja pystyt sitä antamaan, älä epäröi – ei kuulu sinulle, mitä he sillä tekevät. Berliinissä hätä on todellinen, erityisesti talvisin, ja harva kerjää huvikseen.

 

Eläinten hyvinvointi

Paras tapa taata eläinten hyvinvointi on välttää eläimiin liittyviä palveluita ja tuotteita kokonaan.

Turisteille tarjottavia hevosajeluita on kritisoitu vuosien ajan. Brandenburgin portin edessä päivystävät kyydit jopa kiellettiin vuonna 2018, mutta kielto kumottiin yrittäjien valituksen jälkeen. Liikkuminen keskellä melua ja ilmansaasteita on stressaavaa hevoselle ja ainakin yksi hevonen on  kuollut hellesäällä Brandenburgin portilla.

Berliinissä on kaksi eläintarhaa. Läntisessä Zoo Berlinissä elää yli 20 000 eläintä, itäisessä Tierparkissa lähes 10 000. Molemmissa harrastetaan eläinsuojelijoiden kritisoimaa jalostusta, sillä eläinvauvat houkuttelevat vieraita. Vuonna 2012 tuli esimerkiksii julki, että Zoo Berlinissä oli toistuvasti paritettu leijonasisaruksia ja pahasti vammautuneet pennut jouduttiin joka kerta lopettamaan. Tierpark Berlin taas oli skandaalin kohteena, kun kävi ilmi, että sieltä myytiin “ylimääräisiä” eläimiä kyseenalaiselle välittäjälle, joka myi eläimiä eläinkokeisiin sekä eksoottista riistaa tarjoavaan ravintolaan.

Jopa yli 90 prosenttia luomukananmunista Berliinistä ja sitä ympäröivästä Brandenburgista tulee tehotuotantolaitoksista, joissa on keskimäärin 30 000 kanaa. Eläinten tehotuotanto on ylipäätään lisääntynyt.

Eläinten kohteluun liittyvä suuri ongelma on Saksassakin ruoantuotanto. Paikalliset kuluttajat ovat tottuneita halpoihin liha- sekä maitotuotteisiin, eikä hintojen luomaan kysyntään voida vastata vain pientilojen tuotannolla.

Eläinsuojelujärjestöt kuten PETA ovat paljastaneet rajua kaltoinkohtelua myös Berliiniä ympäröivän Brandenburgin sikaloissa. Jopa maan oikeussenaattori myöntää, että monissa saksalaisissa sikaloissa rikotaan eläinsuojelulakeja: sioilla on liian vähän tilaa, ei makuupaikkoja eikä tarpeeksi virikkeitä.

 

Muista myös seuraavat reilun matkailun periaatteet:

  • Hanki tietoa kohteesta etukäteen, jolloin vastuullisia ratkaisuja on helpompi tehdä ja osaat paremmin kunnioittaa paikallista kulttuuria ja sen hetkisiä olosuhteita.
  • Kun matkustat sesongin ulkopuolella, kohteessa on väljempää ja tasoitat sesonkivaihtelua yrittäjien sekä yhteiskunnan näkökulmasta. Huippusesongit määräytyvät kotimaasi lomakausien sekä matkakohteen sään mukaan.
  • Valitse paikallista kun syöt, liikut, majoitut ja teet ostoksia. Näin teet myös ympäristöystävällisiä valintoja. Suosi lähi- ja kausiruokaa, kasvisruokaa, ekologista liikkumista ja kunnioita luontoa. Säästä energiaa ja vettä samoilla periaatteilla kuin kotimaassakin, vaikka yöpyisitkin hotellissa.
  • Minimoi jätteet! Matkailija ei yleensä näe jätteistä syntyviä paikallisia haittoja ja ongelmia.
  • Käyttäydy ulkomailla niin kuin haluaisit matkailijan käyttäytyvän omassa kotimaassasi, paikalliset tavat huomioiden.
  • Älä osallistu ihmisarvoa loukkaavaan toimintaan kuten prostituutio.
  • Vältä osallistumasta aktiviteetteihin ja ohjelmapalveluihin, joissa aiheutetaan kipua ja kärsimystä eläimille – kuten härkätaistelut, sirkus, kuvaukset eläinten kanssa tai safarit, joissa eläinten luonnollisia elintapoja häiritään.
  • Kysele, anna palautetta ja levitä sanaa hyvistä, reiluista kohteista.

Lista on koottu Reilun Matkailun Yhdistyksen vinkkien avulla.

© Erica Löfman

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.