Lhbt-aiheisia nähtävyyksiä sekä kulttuuria

Muutama Berliinin nähtävyys ja tapahtuma on kiinnostava etenkin sateenkaari-ihmisille.

Tiergarten-puiston itäreunassa, vastapäätä holokaustimuistomerkkiä, on natsien vainoamien lesbojen ja homojen muistomerkki. Teos on yksinkertainen betonikolossi, jonka kyljessä nähdään homo- ja lesboparien hellyydenosoituksia näytöltä. Tiergarten on myös yksi Berliinin tunnetuimmista homomiesten kohtaamispaikoista. Siegessäule-patsaasta lounaaseen on epävirallisesti Tuntenwiese, eli homoniitty, jolla otetaan nurmikolla aurinkoa, alastikin, ja ollaan piknikillä. Edempänä, lammikon pohjoispuolella, on myös cruisailualue.

Nollendorfplatzin metroasemaa koristaa öisin loistava sateenkaarikupoli. Nollendorfplatz oli maailman ensimmäisen homojen oikeuksia puolustavan mielenosoituksen näyttämö vuonna 1922. Asemalla on myös muistolaatta kansallissosialistien vainojen homo- ja lesbouhreille. Laatassa lukee “Totgeschlagen – totgeschwiegen”: kuoliaaksi hakattu, kuoliaaksi vaiettu.

Missä: Nollendorfplatz, Schöneberg. U1, U2, U3, U4: Nollendorfplatz

Schwules Museum on maailman ensimmäinen queer-museo. Se pyrkii tarkastelemaan ihmisen laajaa seksuaali-identiteettien ja sukupuolikäsitysten spektriä. Kestonäyttely avaa homoseksuaalisuuden 200-vuotista historiaa Berliinin näkökulmasta. Esille tuodaan tuoreita ja yllättäviäkin näkökulmia.

Missä: Lützowstr. 73, Mitte. U1, U2, U3, U4: Nollendorfplatz. Nettisivu

Marlene Dietrichin hauta on Berliinin vähemmän tunnettuja nähtävyykisä, vaikka se on joillekin pyhiinvaelluskohde. Hauta sijaitsee pienellä, kauniilla Städtischer Friedhof III -“taiteilijahautausmaalla” Berliinin lounaisosissa. Yleensä uhkeasti kukitetun haudan merkkaa yksinkertainen, musta hautakivi, jossa lukee Karl Theodor Körnerin runosta lainattu rivi “Hier steh ich an den Marken meiner Tage” ja “Marlene 1901-1992”. Hautausmaalla voi vierailla myös mm. valokuvaaja-legenda Helmut Newtonin haudalla.

Missä: Stubenrauchstr. 43-45, Friedenau. U9, S-Bahn: Bundesplatz

Berliinin lhbtiq-aiheisiin nähtävyyksiin, historiaan ja yöelämään voi myös tutustua opastetuilla kävelyillä, joita järjestävät mm. Berlin Walks, Like a Local sekä Get your Guide.

LHBT-aiheisia elokuvia sekä kulttuuria

Schönebergissä Xenon-elokuvateatteri rakentaa pysyvästi älykästä ja vaihtoehtoista LHBTIQ-ohjelmistoa. Xenonin leffat ovat mahdollisuuksien mukaan alkuperäiskielillä ja tekstitetty saksaksi. Maanantaisin Kino International -elokuvateatterin Mongay-illoissa näytetään queer- ja lhbti-aiheisia leffoja.

Vuodesta 2006 alkaen Berliinissä järjestetään aina toukokuussa kansainvälinen queer-elokuvafestivaali, XPOSED. Muutaman vuoden ajan on maaliskuussa järjestetty Berlin Feminist Film Week -elokuvafestari.

Suosittu Another Country -divari järjestää englanninkielisiä iltoja, joissa queer-, nais- ja transkirjailijat lukevat teoksiaan ääneen.

Mielenkiintoiset erikoisliikkeet

Schönebergissä on Saksan ensimmäinen ja samalla Euroopan vanhin lhbtiq-aiheisiin keskittynyt kirjakauppa Prinz Eisenherz Buchladen (Motzstr. 23, Schöneberg. U1+U2+U3+U4: Nollendorfplatz). Romaanit, akateeminen kirjallisuus, lastenkirjat, lehdet sekä kulttuuritarjonta ovat valitettavasti lähes täysin saksankielistä.

Myös seksikauppa voi olla älyllinen eikä tahmea ja kliseinen elämys. Other Nature (Mehringdamm 79, Kreuzberg. U6+U7: Mehringdamm) on elegantti, valoisa liike, jonka tuotteet ovat feministisiä, luonnonystävällisiä sekä vegaaneja. Parin korttelin päässä sijaitsee niinikään feministinen Sexclusivitäten -seksikauppa (Fürbringerstr. 2, Kreuzberg. U7: Gneisenaustrasse), jonka missio on tuottaa seksuaalista hyvinvointia tiedon sekä tavaran avulla.

Schönebergissä taas on monta miehille suunnattua seksikauppaa, joissa osassa on myös pieni elokuvateatteri tai seksiä varten tarkoitettu takahuoneen “labyrintti”. Mm. koko korttelin mittaisessa Brunos-liikkeessä (Maaßenstr. 14, Schöneberg. U1+U2+U3+U4: Nollendorfplatz) miesmyyjät auttavat valitsemaan asusteita, lehtiä, leffoja, leluja ja kondomeja. Butcherei Lindinger (Motzstr. 18, Schöneberg. . U1+U2+U3+U4: Nollendorfplatz) tekee nahka- ja kumiasuja mittatilaustyönä. Univormu-fetisistin kannattaa vierailla Military-Storessa (Eisenacher Str. 114, Schöneberg. U1+U2+U3+U4: Nollendorfplatz).

Kylpylät ja saunat

Naisille: Schokofabrik-naistenkeskuksessa on turkkilainen Hamam Berlin -kylpylä, joka on vain naisille (Naunynstr. 72, Kreuzberg. U1: Görlitzer Bahnhof). Varaus on suositeltava! Kolmen tunnin rentoutumisesta maksaa 18 euroa.

Miehille: Yleiset saunat ovat Saksassa suosittuja. Miesten saunat ja kylpylät ovat oikeastaan seuranhakua varten, mutta niissä saa myös wellness-palveluita. Esimerkiksi tunnettu Boiler-sauna (Mehringdamm 34, Kreuzberg. U6+U7: Mehringdamm) tarjoaa rentoutumista esimerkiksi suomalaisessa saunassa tai höyrysaunassa, hierontoja – ja mahdollisia seikkailuja. Sisäänpääsy 21 euroa, auki päivittäin.

Eroottisiakin hierontoja tarjoavat Gaymassagen Berlinin André sekä Guido (Winsstr. 67, Prenzlauer Berg. U2: Senefelderplatz / Raitiovaunu M2: Knaackstrasse. Ajanvaraus: [email protected]). Hinnat pyörivät rentouttavan kasvohieronnan (39 euroa) ja tunnin body-to-body alastonhieronnan (139 euroa) tuntumissa. Palvelun voi lisämaksusta tilata hotellihuoneeseensa.

© Erica Löfman

Tripsteri App -Berliini banneri
iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.