Berliini – Turvallisuus

Päivitetty 10.11.2017
Berliini on tunnetusti turvallinen suurkaupunki. Mitään aluetta eikä mitään tiettyjä ihmisryhmiä tarvitse vältellä.

Miljoonakaupungissa täytyy kuitenkin pitää järki mukana: Älä pidä laukkuasi viereisellä penkillä tai lattialla junassa tai baarissa, älä heiluttele kallista älypuhelinta öisillä juna-asemilla, älä juo itseäsi holtittomaan humalaan, älä nukahda yksin yöllä julkisille paikoille, älä käyttäydy kuin kusipää.

‘Uutisotsikot ovat kertoneet metroasemilla ja junalaitureilla sattuneista pahoinpitelyistä.’

Varkaus on tilastollisesti Berliinin yleisin rikos. Turistit ovat helppo kohderyhmä. Niinpä ryöstöt ja varkaudet keskittyvät vilkkaille turistialueille ja suurten juna-asemien tuntumiin, kuten Alexanderplatzille, Potsdamer Platzille tai Kurfürstendamm-kadulle. Alexanderplatzilla ovat myös öiset väkivaltaisuudet lisääntyneet.

Junissakin pitää vähän katsoa lompakon ja puhelimen perään.

Kaupungissa raportoitiin pari vuotta sitten paljon “tanssivia taskuvarkaita”: varas tanssahtelee uhria kohti, hän näyttää esimerkiksi iloisesti juhlivan jotakin, mikä harhauttaa uhrin ja varas näpistää lompakon tai puhelimen. Varas ojentaa ne ohikulkevalle kumppanilleen eikä uhri huomaa tai voi todistaa mitään.

Myös rahankeruu kuuroille tai liikuntarajoitteisille on valitettavasti yleensä hämäys, jonka avulla uhrilta viedään rahat.

Kiireisen Warschauer Strassen juna-aseman ympäristössä sekä viereisen RAW-bilemailin tuntumassa sattuneet öiset ryöstöt ja pahoinpitelyt ovat keränneet paljon huomiota. Poliisin lisääntynyt läsnäolo on rauhoittanut tilannetta.

Görlitzer Parkilla ja Hasenheide-puistolla on niilläkin huonot maineet niissä päivystävien huumekauppiaiden takia. Kottbusser Tor ja Hermannplatz saattavat olla levottomia ja niillä kannattaa pysyä tarkkana.

Kaupungin länsipuolella Wilmersdorfer Strassella ja Stuttgarter Platzilla näkee paljon huumeiden oheisvaikutuksia ja hermostuneisuuteen taipuvainen voi tuntea olonsa turvattomaksi. Moabit-kaupunginosan Kleiner Tiergarten -puisto on jo vuosia esiintynyt poliisin listalla alueista, joilla tapahtuu tavallista enemmän rikoksia.

Viime vuosina uutisotsikot ovat kertoneet metroasemilla ja junalaitureilla sattuneista pahoinpitelyistä, joten berliiniläisten turvattomuuden tunne niillä on varmasti kasvanut.

Kantakaupungissa eli Ring-junaradan sisäpuolella on melko pieni riski törmätä uusnatseihin tai näkyvään muukalaisvihaan. Ei ole mitään helppoa tapaa tunnistaa natseja. Homofobiaa ja siihen liittyviä viharikoksia esiintyy myös jossain määrin kaupungin turkkilais- ja arabialueilla esimerkiksi Kreuzbergissä ja Neuköllnissä.

Saksassa pitää lain mukaan aina kantaa mukana henkilöllisyystodistusta.

Yleinen hätänumero: 112
Poliisin hätänumero: 110

© Erica Löfman

*Tripsteri.fi-sivuston aineistoa ei saa muokata tai jäljentää millään tavoin. Tripsteri sanoutuu irti kaikesta vastuusta niin suorista kuin epäsuorista vahingoista tai menetyksistä, jotka syntyvät seurauksena verkkosivujen sisällöstä (tai sen puuttumisesta). Ilmoitathan mahdollisista sisältöön liittyvistä ongelmista osoitteeseen [email protected].

 

Tripsteri App -Berliini banneri
iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *