Berliinin kaupunginosat: Schöneberg

Schönebergillä on sitten villien 1920- ja 30-lukujen ollut maine Berliinin gay-ystävällisimpänä alueena. Kaupunginosasta löytyy myös vanhaa porvarillista charmia sekä lähiötyylisiä kerrostalokortteleita. Schöneberg ei ole turistien valtaama, vaan viihtyisät ravintolat sekä viinibaarit täyttyvät naapurustojen asukkaista.

Schönebergin tunnetuin nähtävyys on vuonna 1907 avattu KaDeWe (Kaufhaus des Westens), Euroopan suurin tavaratalo. Muuten tyypillisen tavaratalon kohokohta on ruokaosasto, joka kiinnostaa enemmän kuin moni museo! Tauon voi pitää legendaarisessa osteri- ja shampanjabaarissa, joka on paras paikka bongata länsiberliinin boheemeja persoonallisuuksia.

Kaupunginosan uudempi houkutus on urbaanin taiteen museo.

Schönebergistä löytyy eloisa gay-skene, jota kannattaa lähteä tutkimaan Nollendorfplatzin ympäriltä. David Bowie -fanien pyhiinvaellusreitille kuuluu tietenkin rakennus osoitteessa Hauptstrasse 155, jossa Bowie asui Iggy Popin kanssa.

Winterfeldplatzilla on keskiviikkoisin sekä lauantaisin suositut ruokamarkkinat. Lähikaduilla on mukavia ravintoloita ja baareja – Schönebergiin houkuttelevatkin laadukkaat cocktail-baariit sekä kiinnostavat salakapakat. Hauska löytö on suomalaisen jäänmurtajan mukaan nimetty Voima-baari Winterfeldtstrassella. Saksalainen omistajapariskunta ovat suuria Suomi-faneja ja ilahtuvat, kun vieraat puhuvat suomea.

1900-luvun alussa etenkin Bayerische Viertel -kortteleissa asui paljon juutalaisia. Natsien vainoja pakeni myös Haberlandstrasse 8:ssa asunut Albert Einstein. Keskitysleireille ja murhatuiksi joutui Schönebergistä noin 6000 ihmistä. Katupylväisiin kiinnitetyt taulut esittelevät kuvin sekä tekstein kylmääviä katkelmia juutalaisvainojen eskaloitumisesta.

Schönebergissä asuu iso turkkilaisväestö, sillä 1960-luvulla Länsi-Saksaa sekä Berliiniä rakentamaan kutsuttiin yli miljoona vierastyöntekijää.

Hotellisuosituksia Schönebergiin

Schönebergissä majoituksen on hyvä olla lähellä Kreuzbergiin sekä Friedrichshainiin vievää U1-metrolinjaa tai Mitteen sekä Prenzlauer Bergiin vievää U2-linjaa. Vilkkaan Nollendorfplatzin tuntumassa sijaitsevat perinteiset gay-korttelit sekä Winterfeldplatz-aukio, jonka ympärillä on eläväisiä ravintola- ja baarikortteleita. Myös esimerkiksi Golz- ja Akazienstrassen alue on nättiä ja viihtyisää. Schönebergissä on myös useita gay-hotelleja.

Ellington Hotel. Komeassa Bauhaus-rakennuksessa on makea historia: kellarissa sijaitsi 1980- ja 90-luvuilla Dschungel-klubi, jossa Bowien lisäksi hengasi esimerkiksi Lou Reed. 1950- ja 60-luvuilla rakennuksessa oli Badewanne-klubi, jossa esiintyivät Duke Ellingtonin ja Ella Fitzgeraldin kaltaiset legendat.. Isossa, hienostuneessa hotellissa on sunnuntaisin suosittu jazzbrunssi. Hotelli on aivan nurkan takana KaDeWestä sekä Kurfürstendamm-bulevardista. Missä: Nürnberger Str. 50-55, Schöneberg. U1, U2, U3: Augsburger Strasse. Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

Ibis Budget Berlin Kurfürstendamm. Edullinen, siisti budjettihotelli on erinomaisten liikenneyhteyksien sekä vilkkaiden shoppailualueiden äärellä. Missä: Bayreuther Str. 39, Schöneberg. U1, U2, U3: Wittenbergplatz. Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

Axel Hotel. Tyylikäs, heteroystävällinen gay-hotelli on lähellä niin Kurfürstendammin kuuluisaa shoppailumailia, kuin Schönebergin kuuluisaa gay-yöelämääkin. Missä: Lietzenburger Str., 13-15, Schöneberg. U1, U2, U3: Wittenbergplatz. Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

Hotel Riu Plaza. 18-kerroksisessa modernissa hotellissa on luksushotellin fiilistä. Ylimmistä kerroksista on makeat näköalat. Lähialueilla on hyvät shoppailumahdollisuudet ja mukavia ravintola- ja kahvilakatuja. Myös kulkuyhteydet ovat hyvät. Missä: Martin-Luther-Str. 1, Schöneberg. U1, U2, U3, U4: Nollendorfplatz / U1, U2, U3: Wittenbergplatz. Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

ArtHotel Connection. Art Noveau -henkisestä pienestä hotellista ottaa helposti Schönebergin haltuunsa. Heteroystävällisen gay-hotellin jokainen huone on yksilöllinen. Missä: Fuggestr. 33, Schöneberg. U1, U2, U3, U4: Nollendorfplatz. Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

© Erica Löfman

iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Lue myös

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *