Kasvis- ja vegaanikahvilat sekä aamupalat

Päivitetty 12.12.2019
Berliinin monipuolisissa kasvis- ja vegaanikahviloissa maistellaan muun muassa vegaanisia donitseja, värikkäitä aamupala-annoksia sekä tietenkin avokado-toasteja.

Kasvissyöjä pärjää oikeastaan missä vaan kahvilassa, kun taas vegaanin kannattaa tehdä valinnoissaan vähän taustatyötä. Berliinissä aamupalaa tarjotaan usein arkenakin, brunssia taas nautitaan yleensä sunnuntaisin.

Etenkin Prenzlauer Berg-, Neukölln– ja Friedrichshain-kaupunginosat ovat hyviä paikkoja vegetarjontaa ajatellen.

Ihania vege-aamupaloja

Sympaattinen Pêle-Mêle -luomukahvila (Innstr. 26, Neukölln. U7: Karl-Marx-Strasse) tarjoaa valikoiman vegaanisia aamupaloja aina yksinkertaisesta croissantista isompaan settiin, johon kuuluu esimerkiksi levitteitä, tofuvariaatioita, salaattia sekä jogurttia ja mysliä (3,90-12,50 euroa). Euron lisämaksusta leivät saa gluteenittomana. Ruokalistalla on myös täytettyjä voileipiä, bageleita sekä lämpimiä lounasannoksia. Sunnuntaibrunssi tarjotaan klo 10–15.

Prenzlauer Bergistä saa myös oikein lohtu-aamiaisen: Haferkater-puurokahvilan (Eberswalder Str. 26, Prenzlauer Berg. U2: Eberswalder Strasse) puurot päällystetään esimerkiksi pähkinöillä, suklaalla ja marjoilla (iso tai pieni, 2,50-3,50 euroa). Puuro sekä osa annoksista on vegaanisia. Erinomainen kahvi kannattaa tilata täyteläisellä kauramaidolla!

Wedding-kaupunginosaan houkuttaa Veg Room -vegaanibistro (Triffstr. 37, Wedding. U9: Amrumer Strasse), joka tarjoaa aamupalaksi kasviksista ja hedelmistä värikkään annoksen, johon kuuluu myös tempeh’iä, tofua, leipää ja levitetahnoja. Voi olla, että amerikkalaistyyliset pannukakkuset vievät nälässä voiton! Kesällä paikka ylpeilee vaikuttavalla vegaanijäätelövalikoimalla.

Berliinin kasvis- ja vegaanikahvilat

Sympaattinen No Milk Today -kahvila (Fichtestr. 3, Kreuzberg. U7: Südstern) sopii oikeastaan jokaiseen kellonaikaan. Speltticroissantit, aamupala-annokset, suolaiset piirakat sekä viettelevät kakut ovat luomuja, reiluja sekä vegaanisia. Tarjolla on myös gluteenittomia vaihtoehtoja. Paikan erikoisuus on lupiininsiemenistä paahdettu kofeiiniton Süßlupinenkaffee, jonka väitetään olevan erityisen proteiinirikas. Paikallinen lupiini on myös ekologinen valinta!

Goodies-vegekahvila (Warschauer Str. 69, Friedrichshain. U5: Frankfurter Tor / U1, S-Bahn: Warschauer Strasse) on lounaspaikan lisäksi erinomainen kakkutaukopaikka. Suolaiseksi purtavaksi valikoituu kasvis- tai vegaani-bagel, vegaaninen caesar-wrap tai täytetty bataatti. Todelliset tähdet ovat silti makeat leivonnaiset kuten vegaaninen suklaakaramelliruutu ja mustikka-scone.

Friedrichshainin pienessä Kaffee Ingwerissä (Wühlischstr. 12, Friedrichshain. S-Bahn: Ostkreuz) kiinnitetään erityistä huomiota pakkausjätteeseen sekä kierrättämiseen – maukkaan kahvin kanssa kannattaa tilata erinomainen vegaaninen croissant!

Hieman syrjäisen sijainnin ei pidä estää vierailua ainutlaatuiseen Ataya Caffe -kahvilaan (Zelter Str.6, Prenzlauer Berg. S-Bahn: Prenzlauer Allee). Täällä yhdistyvät omistajapariskunnan italialaiset ja senegalilaiset ruokaperinteet, vegaanisina versioina. Lämpimät piadina-leivät, tuoreet pastat, kakut ja aivan mahtava suklaamousse tehdään paikan päällä itse.

Ihanat vegaanikakut ja -leivonnaiset

Berliininmatkaan kuuluu ehdottomasti vierailu Brammibal’s Donuts -donitsikahvilassa, jolla on jo neljä toimipistettä (Maybachufer 8, Neukölln. U8: Schönleinstrasse; Danziger Str. 65, Prenzlauer Berg. U2: Eberswalder Strasse; Alte Potsdamer Str. 7, Mitte. U2, S-Bahn: Potsdamer Platz; KaDeWe-tavaratalo, Tauentzienstr. 21–24, Schöneberg. U1, U2, U3: Wittenbergplatz). Huonosta pullasta kärsivässä kaupungissa luomu-donitsit ovat olleet hitti! Kookosmaitoon leivotut pullat viimeistellään esimerkiksi suklaalla ja maapähkinäfudgella tai pistaasi-kuorrutteella – oma suosikkini on yksinkertainen kanelisokeri. Neuköllnissä sekä Potsdamer Platzilla saa halutessan bagelin alkupalaksi. Brammibal’sin kahvi tulee muuten suomalaisomisteisen Populus-kahvilan paahtimosta Neuköllnistä!

Paljon hehkutusta on myös ansainnut kesällä 2019 avannut konditoria Be Sweet (Kollwitzstr. 37, Prenzlauer Berg. U2: Senefelder Platz). Näyttävät leivokset ovat aseteltu pieneen vitriiniin arvokellojen tapaan. Noin kymmenen eri sortin seassa on “Schwarzwaldin kirsikkakupolin”, rommi-tryffelin sekä “taivaallisen karamellin” tapaisia houkutuksia. 5–7 euron kappalehinnat tuntuvat täysin oikeutetuilta! Kahvila ei ole täysin vegaaninen: kahviin saa halutessaan myös lehmänmaitoa.

Vegaanikakkujen konkari Café Vux (Wipperstr. 14, Neukölln. U7, S-Bahn: Neukölln) tarjoilee Neuköllnissä kakkuja, cupcakeseja sekä tuoreita vohveleita. Suolaisen nälkään auttaa bagelit “salamilla”, hummuksella, “tuorejuustolla” tai seitanmakkaralla. Upeita vegaanisia kakkuja saa Neuköllnissä myös Kindl-taidekeskuksen näyttävästä Café Babette vege-kahvilasta (Am Sudhaus 3, Neukölln. U8: Boddinstrasse, U7: Rathaus Neukölln).

© Erica Löfman

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.