Kasvis- ja vegaanikahvilat sekä aamupalat

Päivitetty 1.9.2022
Berliinin monipuolisissa kasvis- ja vegaanikahviloissa maistellaan muun muassa vegaanisia donitseja, värikkäitä aamupala-annoksia sekä tietenkin avokado-toasteja.

Kasvissyöjä pärjää oikeastaan missä vaan kahvilassa, kun taas vegaanin kannattaa tehdä valinnoissaan vähän taustatyötä. Berliinissä aamupalaa tarjotaan usein arkenakin, brunssia taas nautitaan yleensä sunnuntaisin.

Etenkin Prenzlauer Berg-, Neukölln– ja Friedrichshain-kaupunginosat ovat hyviä paikkoja vegetarjontaa ajatellen.

Berliinin kasvis- ja vegaanikahvilat sekä aamupalat

Todellinen erikoisuus on vuonna 2022 avattu vegaaninen zero-waste-leipomokahvila Frea Bakery (Gartenstr. 9, Mitte. S-Bahn, raitiovaunu: Nordbahnhof). Paikan päällä on tilaa istahtaa, joten heti ei ole pakko päättää tekeekö kahvin tai teen kanssa mieli suolaista voileipää vai ehkä sittenkin hapanjuureen leivottua kardemumma-croissantia?

Vegaanikahvila Greenfinch (Käthe-Niederkirchner Str. 10, Prenzlauer Berg. Raitiovaunut M4, M5, M8: Hufelandstr.) tarjoaa rennossa, kansainvälisessä tunnelmassa aamupalaa, lounasta, makeita leivonnaisia sekä mahtavaa kahvia. Leivät ovat muhkeita, bowl-annokset värikkäitä ja kakuista on lähes mahdoton tehdä valinta!

Sympaattinen No Milk Today -kahvila (Fichtestr. 3, Kreuzberg. U7: Südstern) sopii oikeastaan jokaiseen kellonaikaan. Speltticroissantit, aamupala-annokset, suolaiset piirakat sekä viettelevät kakut ovat luomuja, reiluja sekä vegaanisia. Tarjolla on myös gluteenittomia vaihtoehtoja. Paikan erikoisuus on lupiininsiemenistä paahdettu kofeiiniton Süßlupinenkaffee, jonka väitetään olevan erityisen proteiinirikas. Paikallinen lupiini on myös ekologinen valinta!

Sympaattinen Pêle-Mêle -luomukahvila (Innstr. 26, Neukölln. U7: Karl-Marx-Strasse) tarjoaa valikoiman vegaanisia aamupaloja aina yksinkertaisesta croissantista isompaan settiin, johon kuuluu esimerkiksi levitteitä, tofuvariaatioita, salaattia sekä jogurttia ja mysliä (3,90-12,50 euroa). Euron lisämaksusta leivät saa gluteenittomana. Ruokalistalla on myös täytettyjä voileipiä, bageleita sekä lämpimiä lounasannoksia. Sunnuntaibrunssi tarjotaan klo 10–15.

Prenzlauer Bergistä saa myös oikein lohtu-aamiaisen: Haferkater-puurokahvilan (Eberswalder Str. 26, Prenzlauer Berg. U2: Eberswalder Strasse) puurot päällystetään esimerkiksi pähkinöillä, suklaalla ja marjoilla (iso tai pieni, 2,50-3,50 euroa). Puuro sekä osa annoksista on vegaanisia. Erinomainen kahvi kannattaa tilata täyteläisellä kauramaidolla!

Goodies-vegekahvila (Warschauer Str. 69, Friedrichshain. U5: Frankfurter Tor / U1, S-Bahn: Warschauer Strasse) on lounaspaikan lisäksi erinomainen kakkutaukopaikka. Suolaiseksi purtavaksi valikoituu kasvis- tai vegaani-bagel, vegaaninen caesar-wrap tai täytetty bataatti. Todelliset tähdet ovat silti makeat leivonnaiset kuten vegaaninen suklaakaramelliruutu ja mustikka-scone.

Ihanat vegaanikakut ja -leivonnaiset

Berliininmatkaan kuuluu ehdottomasti vierailu Brammibal’s Donuts -donitsikahvilassa, jolla on jo kuusi toimipistettä (Rosa-Luxemburg-St. 5, Mitte. S+U-Bahn: Alexanderplatz; Maybachufer 8, Neukölln. U8: Schönleinstrasse; Danziger Str. 65, Prenzlauer Berg. U2: Eberswalder Strasse; Warschauer Straße 76, Friedrichshain. U5: Warschauer Strasse; Mitte. U2, S-Bahn: Alte Potsdamer Str. 7, Potsdamer Platz; KaDeWe-tavaratalo, Tauentzienstr. 21–24, Schöneberg. U1, U2, U3: Wittenbergplatz). Huonosta pullasta kärsineessä Berliinissä luomu-donitsit ovat olleet iso hitti! Kookosmaitoon leivotut pullat viimeistellään vaihtelevin kuorruttein ja täyttein – esimerkiksi suklaalla ja maapähkinäfudgella tai pistaasi-kuorrutteella – oma suosikkini on yksinkertainen kanelisokeri. Brammibal’sin kahvi tulee muuten suomalaisomisteisen Populus-kahvilan paahtimosta Neuköllnistä!

Parin sadan metrin päässä Mitten Frea Bakerystä löytyy varsinainen kuriositeetti: pieni japanilainen, vegaaninen patisserie-leipomo Sakura (Tieckstr. 8, Mitte. M5, M10, M12: Naturkundemuseum, S-Bahn, raitiovaunu: Nordbahnhof). Vitriinistä löytyy päivittäin vaihtelevia makeita luomuksia, kakkuja, keksejä sekä syntisiä leivoksia!

Vegaanikakkujen konkari Café Vux (Wipperstr. 14, Neukölln. U7, S-Bahn: Neukölln) tarjoilee Neuköllnissä kakkuja, cupcakeseja sekä tuoreita vohveleita. Suolaisen nälkään auttaa bagelit “salamilla”, hummuksella, “tuorejuustolla” tai seitanmakkaralla. Upeita vegaanisia kakkuja saa Neuköllnissä myös Kindl-taidekeskuksen näyttävästä Café Babette vege-kahvilasta (Am Sudhaus 3, Neukölln. U8: Boddinstrasse, U7: Rathaus Neukölln).

© Erica Löfman

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.