Vegaaniostoksilla Berliinissä: Ruokakaupat ja shoppailu

Matkalaukut täyttyvät nopeasti vegaaniruokakaupan herkuilla sekä pienistä vegaanisista vaate- ja kenkäkaupoista tehdyillä löydöillä.

Vegaaniruokakaupat

Berliiniläinen Veganz-ketju avasi Euroopan ensimmäisen vegaaniruokakaupan vuonna 2011 (Schivelbeiner Str. 34, Prenzlauer Berg. U2, S-Bahn: Schönhauser Allee). Nyt kauppoja on yhteensä kolme (Warschauer Str. 33, Friedrichshain. U1, S-Bahn: Warschauer Strasse; Marheineke Platz 15, Kreuzberg. U7: Gneisenaustrasse). Veganzeissa on isot valikoimat vegaanituotteita, myös alati kasvavan oman Veganz-tuoteperheen erikoisuuksia: suklaalevyjä, jäätelöitä, nallekarkkeja, maustettuja kookoslastuja, juustoja, leikkeleitä ja pakastepizzoja. Ja tietenkin trendikkäitä superfoodseja, kuten hamppuproteiini- ja kurkumajuomajauhetta!

Sympaattinen Dr. Pogo Veganladenkollektiv -ruokakauppa (Karl-Marx-Platz 24, Neukölln. U7, S-Bahn: Neukölln, U7: Karl-Marx-Strasse) pyrkii reiluuteen esimerkiksi tekemällä hankintoja osuuskunnilta ja pienyrittäjiltä. Valikoimista löytyy kaikkea tuoreista hedelmistä, kosmetiikkaan sekä lemmikkieläinruokaan.

Berliinissä on myös lihakauppoja, joissa ei myydä lihaa! Suomessakin tunnettu hollantilainen The Vegetarian Butcher pyörittää pikkuista kauppaa sekä hampurilaisravintolaa (Bergmannstr. 1, Kreuzberg. U6, U7: Mehringdamm). Die Vetzgerei (Raumerstr. 36, Prenzlauer Berg. M10: Husemannstrasse) sekä L’Herbivore (Petersburger Str. 38, Friedrichshain. U5: Frankfurter Tor, M10: Strassmanstrasse) myyvät itsetehtyjä vegemakkaroita ja muita lihan korvikkeita. Kaikki kolme muistuttavat perinteisiä saksalaisia lihakauppoja siinä, että paikan päällä tarjotaan yksinkertaista lämmintä ruokaa.

Tavalliset ruokakaupat

Berliinin ruokakaupoissa on ehdottomasti huonommat vegaanituotevalikoimat kuin esimerkiksi Helsingissä!

Luomuruokakaupat eli “biokaupat” kuten Biocompany, Alnatura tai Denn’s tarjoavat ihan hyvän valikoiman vegaanituotteita ja hintalapuissa on usein jopa vegaanimerkintä. Luomutuotteet ovat huomattavasti edullisempia kuin Suomessa, mutta toki kalliimpaa kuin tavallisessa marketissa.

Vegaanin matkaan perusruokakaupasta tarttuu esimerkiksi Ritter Sportin marsipaanisuklaata tai itävaltalaisia Manner-merkin Neapolitaner-hasselpähkinävohveleita.

Varo tuotteiden vihreää V-merkintää: “Vegan” ja “Vegetarisch” -logot ovat ihan saman näköisiä, mutta “vegetarisch” tarkoittaa, että tuote voi sisältää esim. kananmunaa tai maitoa.

Vegaanisia vaatteita, kenkiä sekä kosmetiikkaa

Kahdesta Loveco-liikkeestä (Sonntagstr. 29, Friedrichshain. S-Bahn: Ostkreuz; Eisenacher Str. 36-37, Schöneberg. U7: Eisenacher Strasse) löydät mukavan simppeleitä ja muodikkaita perusjuttuja. Hinnatkin ovat kohtuulliset. Lovecolla on myös pieni vegaanikenkäkauppa (Manteuffelstr. 77, Kreuzberg. U1: Görlitzer Bahnhof).

Friedrichshainissa Veganz-ruokakaupan yläkerrasta löytyy kiva Avesu-vegaanikenkäliike (Warschauer Str. 33, Friedrichshain. U1, S-Bahn Warschauer Strasse). Jalkineet teknisistä juoksukengistä muodikkaisiin sandaaleihin ja korkokenkiin sopivat naisille, miehille sekä lapsille. Myymälässä on kattaus upeita käsilaukkuja, sekä vöitä ja lompakoita. Moni tuote on valmistettu kierrätys- tai luonnonmateriaaleista. Avesun vieressä on vegaaninen sushiravintola Secret Garden.

Tehokkain vegaanishoppailu hoituu Prenzlauer Bergissä: Veganz-ruokakaupan naapurissa sijaitsee viihtyisä DearGoods -vaatekauppa (Schivelbeiner Str. 35, Prenzlauer Berg. U2, S-Bahn: Schönhauser Allee), jonka kohtuuhintainen valikoima miesten- sekä naistenvaatteita kattaa niin kalsarit kuin kaulahuivitkin. Vierestä löytyy lisäksi vegaaninen SauberKunst-saippuamyymälä (Schivelbeiner Str. 35, Prenzlauer Berg. U2, S-Bahn: Schönhauser Allee).

Vähän eri suunnalla olevan pienen PonyHütchen -kosmetiikkaliikkeen (Straßburger Str. 37, Prenzlauer Berg. U2: Senefelder Platz) hittituote on voidemaiset deodorantit. Liikkeestä löytyy muitakin ihonhoitotuotteita kuten kehuttua pala-shampoota, kiinteitä parfyymejä, kynsilakkoja sekä huulikiiltoja. Sveitsiläinen tuorekosmetiikka on sertifioimatonta luomua.

Vegaanista, reilua sekä luomua muotia myy Neuköllnissä pieni Süßstoff-liike (Kienitzer Str. 91, Neukölln. U8: Leinestrasse). Täältä löytyy esimerkiksi makeita hihattomia sekä rentoja t-paitoja. Liikkeeseen on valikoitu myös hauskaa pientä lahjatavaraa kuten pussukoita, huulirasvoja ja keittiöpyyhkeitä.

Myyjäisiä ja tapahtumia

Aina elokuun lopussa Alexanderplatzilla on ilmainen Veganes Sommerfest -tapahtuma. Kolmen päivän aikana saa kymmenistä kojuista katuruokaa, burgereita, jälkiruokia, uusia ruokatuotteita sekä tietoa eläinten oikeuksista.

Pari kertaa vuodessa järkättävä The Green Market Berlin -tapahtuma houkuttelee herkullisilla ja jännittävillä vegaaniruoilla, -vaatteilla sekä -asusteilla. Taustalla soivat miellyttävät biitit, kädessä kulkee cocktaili, kalja tai tuorepuristettu mehu. Päivämäärät löytyvät nettisivulta tai Facebookista. Sisäänpääsy maksaa yleensä noin 5 euroa.

Schönebergin Winterfeldtplatzilla pidettiin vegaanijoulumarkkinat jokaisena vuoden 2018 adventtisunnuntaina. Glühweinin, perinteisten Plätzchen-keksien sekä pakollisen katuruokatarjonnan lisäksi torilla oli paikallisten tuottajien luontaiskosmetiikkaa, koruja, vaatteita sekä lahjatavaroita. Toivottavasti markkinoista tulee perinne!

© Erica Löfman

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.