Vegaaniostoksilla Berliinissä: Ruokakaupat ja shoppailu

Matkalaukut täyttyvät nopeasti vegaaniruokakaupan herkuilla sekä pienistä vegaanisista vaate- ja kenkäkaupoista tehdyillä löydöillä.

Vegaaniset ruokakaupat

Berliiniläinen Veganz-ketju avasi Euroopan ensimmäisen vegaaniruokakaupan vuonna 2011 (Schivelbeiner Str. 34, Prenzlauer Berg. U2, S-Bahn: Schönhauser Allee). Nyt kauppoja on yhteensä kolme (Warschauer Str. 33, Friedrichshain. U1, S-Bahn: Warschauer Strasse; Marheineke Platz 15, Kreuzberg. U7: Gneisenaustrasse). Veganzeissa on isot valikoimat vegaanituotteita, myös alati kasvavan oman Veganz-tuoteperheen erikoisuuksia: suklaalevyjä, jäätelöitä, nallekarkkeja, maustettuja kookoslastuja, juustoja, leikkeleitä ja pakastepizzoja. Ja tietenkin trendikkäitä superfoodseja, kuten hamppuproteiini- ja kurkumajuomajauhetta!

Sympaattinen Dr. Pogo Veganladenkollektiv -ruokakauppa (Karl-Marx-Platz 24, Neukölln. U7, S-Bahn: Neukölln, U7: Karl-Marx-Strasse) pyrkii reiluuteen esimerkiksi tekemällä hankintoja osuuskunnilta ja pienyrittäjiltä. Valikoimista löytyy kaikkea tuoreista hedelmistä, kosmetiikkaan sekä lemmikkieläinruokaan.

Berliinissä on myös lihakauppoja, joissa ei myydä lihaa! Die Vetzgerei (Raumerstr. 36, Prenzlauer Berg. M10: Husemannstrasse) myy itsetehtyjä vegemakkaroita ja muita lihan korvikkeita. Paikka muistuttaa perinteisiä saksalaisia lihakauppoja siinäkin, että paikan päällä tarjotaan yksinkertaista lämmintä ruokaa.

Tavalliset ruokakaupat

Berliinin ruokakaupoissa tuppaa olemaan huonommat vegaanituotevalikoimat kuin esimerkiksi Helsingissä.

Luomuruokakaupat eli “biokaupat” kuten Biocompany, Alnatura tai Denn’s tarjoavat ihan hyvän valikoiman vegaanituotteita ja hyllyjen hintalapuissa on usein jopa vegaanimerkintä. Luomutuotteet ovat edullisempia kuin Suomessa, mutta toki näissä kaupoissa on kalliimpaa kuin perusmarketissa.

Vegaanin matkaan perusruokakaupasta tarttuu esimerkiksi Berliinissä tuotettua, reilunkaupan Vego-suklaata, Ritter Sportin marsipaanisuklaata tai itävaltalaisia Manner-merkin Neapolitaner-hasselpähkinävohveleita. Erdnussflips-naksut ovat juustosnäcksien näköinen, maapähkinän makuinen paikallinen erikoisuus.

Varo tuotteiden vihreää V-merkintää: “Vegan” ja “Vegetarisch” -logot ovat ihan saman näköisiä, mutta “vegetarisch” tarkoittaa, että tuote voi sisältää esim. kananmunaa tai maitoa.

 

Vegaanisia vaatteita, kenkiä sekä kosmetiikkaa

Kahdesta Loveco-liikkeestä (Sonntagstr. 29, Friedrichshain. S-Bahn: Ostkreuz; Eisenacher Str. 36-37, Schöneberg. U7: Eisenacher Strasse) löydät mukavan simppeleitä ja muodikkaita perusjuttuja. Hinnatkin ovat kohtuulliset. Lovecolla on myös pieni vegaanikenkäkauppa (Manteuffelstr. 77, Kreuzberg. U1: Görlitzer Bahnhof).

Friedrichshainissa Veganz-ruokakaupan yläkerrasta löytyy kiva Avesu-vegaanikenkäliike (Warschauer Str. 33, Friedrichshain. U1, S-Bahn Warschauer Strasse). Jalkineet teknisistä juoksukengistä muodikkaisiin sandaaleihin ja korkokenkiin sopivat naisille, miehille sekä lapsille. Myymälässä on kattaus upeita käsilaukkuja, sekä vöitä ja lompakoita. Moni tuote on valmistettu kierrätys- tai luonnonmateriaaleista. Avesun vieressä on vegaaninen sushiravintola Secret Garden.

Kätevästi Prenzlauer Bergin Veganz-ruokakaupan naapurissa sijaitsee viihtyisä DearGoods -vaatekauppa (Schivelbeiner Str. 35, Prenzlauer Berg. U2, S-Bahn: Schönhauser Allee), jonka kohtuuhintainen valikoima miesten- sekä naistenvaatteita kattaa niin kalsarit kuin kaulahuivitkin.

Vähän eri suunnalla olevan pienen PonyHütchen -kosmetiikkaliikkeen (Straßburger Str. 37, Prenzlauer Berg. U2: Senefelder Platz) hittituote on voidemaiset deodorantit. Liikkeestä löytyy muitakin ihonhoitotuotteita kuten kehuttua pala-shampoota, kiinteitä parfyymejä, kynsilakkoja sekä huulikiiltoja. Sveitsiläinen tuorekosmetiikka on sertifioimatonta luomua.

Myyjäisiä ja tapahtumia

Elokuun lopussa Alexanderplatzilla pidetään ilmainen Veganes Sommerfest -tapahtuma. Kolmen päivän aikana saa kymmenistä kojuista katuruokaa, burgereita, jälkiruokia, uusia ruokatuotteita sekä tietoa eläinten oikeuksista. Valitettavasti tapahtuma on ollut jäissä sitten kesän 2020.

Pari kertaa vuodessa The Green Market Berlin -tapahtuma houkuttelee herkullisilla ja jännittävillä vegaaniruoilla, -vaatteilla sekä -asusteilla. Taustalla soivat miellyttävät biitit, kädessä kulkee cocktaili, kalja tai tuorepuristettu mehu. Päivämäärät löytyvät nettisivulta tai Facebookista. Sisäänpääsy maksaa yleensä noin 5 euroa.

© Erica Löfman

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.