Sisilia

Sisiliasta liikkuu kaikenlaisia tarinoita, joista ne hurjimmat ovat totta. Sisilia on Italian myyttinen etelä, saari jolle antiikin kreikkalaiset perustivat siirtokuntia ja rakensivat temppeleitä – ja jossa mafia edelleen varjostaa monen paikallisen elämää.

Sisilia on lähempänä kuin Kanariansaaret ja turvallisempi kuin Turkki. Välimeren suurin saari on täydellinen lomakohde niin leppoisaa rantalomaa halajavalle kuin historiasta, arkkitehtuurista ja taiteesta kiinnostuneelle: Sisiliassa on upeita hiekkarantoja silmänkantamattomiin, kirkkaita rantavesiä sukelteluun ja snorklailuun, rentoja bungaloweja ja sykkiviä rantabaareja. Saaren pitkä ja monipolvinen historia tarjoaa puolestaan eri aikakausien arkkitehtuuria, museoita, kirkkoja ja arkeologisia alueita tutkittavaksi.

Silti Sisiliassa viehättää ehkä eniten paikallisten välitön ystävällisyys ja pyyteettömyys sekä heidän vuosisataiset tapansa. Edelleenkin joka päivä illan suussa jokaisen sisilialaisen kylän ja kaupungin piazzalle kokoontuu vanhojen miesten ryhmiä tummissa puvuissa ja lakit päässä turisemaan päivän politiikasta ja kohta nautittavan illallisen sisällöstä. Ja samalla, kun tämä näky viehättää, herää mieleen kysymys: missä ovat heidän vaimonsa? Oletettavasti sitä illallista valmistamassa.

Sisilia, kulinaristin taivas

Sisilia on kulinaristin taivas. Ruuasta puhutaan aina ja kaikkialla, ja syystä. Sisilialainen ruoka on tulisempaa ja suolaisempaa kuin Manner-Italian ruuat. Arabien vaikutus maistuu voimakkaasti sisilialaisessa ruokapöydässä. Sisilia on meren ympäröimä; täällä kannattaa kokeilla välimerellistä ruokavaliota lukuisine kalaruokineen. Sisilian auringossa kasvavat myös lukuisat mehukkaat makeat hedelmät ja kasvikset. Saaren ruokiin kuuluu luonnostaan monia herkullisia kasvisruokia, mikä tekee Sisiliasta kasvissyöjälle unelmakohteen.

Viinirypäleet kasvavat saaren lukuisilla viinitiloilla. Sanotaan, että paras sisilialainen viini jää Sisiliaan, sitä ei myydä pois. Siksi paras paikka sisilialaisten viinien maisteluun on Sisilia.

Vastakohtien saari

Paikallisilla on tapana sanoa, että Sisiliasta löytyy kaikkein kaunein koko Italiassa ja kaikkein rumin. Jo maaperänsä puolesta Sisilia on suurten vastakohtien saari: täällä on ärjyvä tulivuori Etna, jonka huipulla voi lasketella talvisin ja jonka laavaisilla rinteillä kukkivat oleanterit. Täällä on runsaasti hedelmällistä maata maanviljelyyn, mutta myös rutikuivaa, auringon paahtamaa maata, jossa ei kasva mikään. Täällä on henkeäsalpaavan kauniita luonnonsuojelualueita monimuotoisine luontoineen ja eliöstöineen, mutta täällä on myös ihmisen ahneudellaan tuhoamaa luontoa, roskaläjiä, öljykenttiä. Täällä on sydämeltään niin hyviä ihmisiä, että heitä luulee enkeleiksi – ja täällä on mafia.

Sisilialaiset ovat niin vieraanvaraisia, että matkailijan sydän lämpenee. Pitkän valloittajakansojen halkoman historiansa aikana sisilialaiset ovat oppineet tulemaan toimeen kaikenlaisten ihmisten ja kulttuurien kanssa. Esimerkiksi jos sisilialaiset kutsuvat sinut kotiinsa vieraaksi, olisi loukkaus isäntäperhettä kohtaan olla menemättä, tai mennä, mutta viipyä vain kaksi viikkoa!

© Anu Rinkinen

Katso kaikki kuvat:

Sisilialainen mielenmaisema

Anu Rinkinen

Anu on runoilija, joka työskentelee kirjallisuuden ja kirjoittamisen parissa myös opettajana, vapaana toimittajana ja suomentajana. Anu on elänyt jo parikymmentä vuotta Italian ja Suomen kulttuurien sekoitteessa. Perheen toinen koti on Sisilian etelärannikolla Gelassa.

Kommentit (1):

Rossa Vinola 04.06.2019 15:54

Hei! Osaako mainita joitakin viinitiloja suht lähellä Cefalu`- Palermo sektorilla? Ei tarvitse olla iso paikka. Olemme viisihenkinen perhe tulossa lomalle syys-lokakuussa 2019. Majoitumme Cefalussa. Tarkoitus on vain hieman tutustua, ei mitään suurisuuntaista "maistelukierrosta" tms.
Olemme kiitollisia vinkeistä ja osoitteista!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *