Agrigento – Valle dei Templi

Agrigenton temppelit kohoavat korkealla harjulla nykyisen Agrigenton kaupungin ja merenrannan välissä. Valle dei Templin temppelit ovat yksi merkittävimpiä antiikin kreikkalaisten jättämiä raunioita maailmassa. Ne on lisätty Unescon maailmanperintölistalle vuonna 1997.

Täältä ylhäältä kukkulalta näki keitä liikkui merellä, kuka lähestyi satamaa; täältä oli helppo puolustautua hyökkääjiä vastaan.

Komeat temppelit, jotka tuovat mieleen Ateenan Akropoliin,  ovat Gelan rannikkokaupungin asukkaiden rakentamat vuodelta 581 eaa. Tuolloin kaupunki sai nimen Akragas, ja se oli yksi antiikin kreikkalaisten tärkeimpiä ja ensimmäisiä siirtokuntia Sisiliassa.

Puunilaissotien aikaan Akragas oli karthagolaisten tukikohta roomalaisia vastaan. Karhagolaiset polttivat kaupungin vuonna 406 eaa., mutta roomalaiset rakensivat temppelit uudelleen alkuperäiseen doorilaiseen tyyliin vallattuaan kaupungin vuonna 210 eaa. He nimesivät kaupungin Agrigentumiksi.

Temppelien kukkula ja laakso, kaiken kaikkiaan 1300 hehtaaria laaja alue, altistuu kesäisin armottomalle auringonporotukselle. Varjoa luovat vain siellä täällä kasvavat vuosisataiset muhkuraiset oliivipuut, manteli- ja viikunapuut. Siksi tänne kannattaa tulla kesäaikaan vasta viiden jälkeen iltapäivällä, jolloin aurinko ei paahda matkaajasta mehuja pihalle. Ja mukaan ehdottomasti vesipullot!

Temppelit ovat henkeäsalpaavan kauniita auringon laskiessa. Kahdeksalta alkaa sisilialainen vaaleanpunainen hetki; hohtava auringon appelsiini värjää laskiessaan taivaan vaaleanpunaiseksi, ja koko maisema muuttuu kuin vesiväreillä laveeratuksi. Historia hengittää.

Alueella on usein myös vaihtuvia modernin taiteen teoksia, jotka sopivat historialliseen ympäristöönsä.

Auki: ma-su klo 8.30 – 19

Liput: 10/5 € (alle 18-vuotiaat ilmaiseksi) + joka kuukauden ensimmäinen sunnuntai kaikille vapaa pääsy

Valle dei Templin internetsivu

© Anu Rinkinen

Katso kuvat:

Anu Rinkinen

Anu on runoilija, joka työskentelee kirjallisuuden ja kirjoittamisen parissa myös opettajana, vapaana toimittajana ja suomentajana. Anu on elänyt jo parikymmentä vuotta Italian ja Suomen kulttuurien sekoitteessa. Perheen toinen koti on Sisilian etelärannikolla Gelassa.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *