Madrid

“De Madrid al cielo” (Madridista taivaaseen) täällä tavataan sanoa; Espanjan pääkaupunki kun on sekä kuvainnollisesti että konkreettisesti lähellä taivasta. Missään muualla maan päällä ei tietenkään ole niin hyvä olla kuin Madridissa, ja sijainti 667 metriä merenpinnasta tekee siitä Euroopan toiseksi korkeimmalla sijaitsevan pääkaupungin heti Andorra la Vellan jälkeen. Madridissa on erityistä chispaa, kipinää, joka iski minuunkin aikoinaan.

Tämä ei kuitenkaan ollut osaltani ehdotonta rakkautta ensisilmäyksellä. Päädyin Madridiin lomalle parikymppisenä, ja pidin kyllä kovasti kaupungista, mutta en saanut siitä paljoakaan irti. Jäin jotenkin jumiin pääaukio Solin ja Retiro-puiston väliin, junnaamaan parille polttavan kuumalle pääkadulle mahtipontisten rakennusten väliin. Muistoissani on yhä näännyttävä turistibussikierros 40 asteen helteessä ja silloisen kasvissyöjän harmistus, kun bocadillo vegetal osoittautuikin kinkkusämpyläksi, jossa kasvikseen viittaava vegetal-sana tarkoitti kinkun kaveriksi ujutettua tomaattisiivua.

Tämä toilailu oli pääosin omaa syytäni: liian rento “no plans” -asenne ei kenties ole paras Madridissa, jolla on niin paljon enemmän annettavaa kuin huikaisevat rakennukset, aurinko ja se ainainen kinkku, jamón.

Kuutisen vuotta myöhemmin vuonna 2008 pääsin opetusharjoitteluun Madridiin ja sen kevään aikana rakastuin kaupunkiin päätä pahkaa – niin pahemman kerran, että yhteisiä vuosia on kohta takana viisi. Muutaman vuoden olen käynyt näiden reilun seitsemän vuoden aikana Helsingin räntäsateessa irvistelemässä – ja aina palannut kuin bumerangi takaisin Madridiin.

MADRIDIN KAUPUNGINOSAT – LOS BARRIOS

Madridissa monipuolisuuteen tutustuu parhaiten kiertelemällä sen eri kortteleissa. Gran Vía -kadun yläpuolella ovat vaihtoehtoinen Malasaña ja Chueca, el barrio gay. Keskustan itäpuolelle sijoittuvat Salamanca ja Retiro, joita pidetään ns. parempina kaupunginosina. Sol-aukion eteläpuolella ovat La Latina, Lavapiés ja Huertas. La Latina ja Huertas ovat suosittuja baarialueita, kun taas Lavapiés on kuuluisa ennen kaikkea etnisistä ravintoloistaan.

TÄRKEIMMÄT NÄHTÄVYYDET MADRIDISSA

Jos sinulla on jostain valitettavasta syystä Madridissa vain vähän aikaa, voit kuitenkin tsekata “ne pakolliset nähtävyydet” helposti. Jos vain jaksat ja kykenet, suosittelen kävelemistä. Melkein kaikki tärkeimmät nähtävyydet ovat kävelymatkan päässä toisistaan jääden länsi–itäsuunnassa Templo de Debodin ja Las Ventas -härkätaisteluareenan väliin. Viime vuonna Madrid sai kaduilleen myös kaupunkipyöriä ja toki perinteinen turistibussikin on näppärä tapa saada nopea kokonaiskuva kaupungista.
[su_list icon=”icon: hand-o-right”]

KULTTUURIRIENNOT MADRIDISSA

Kulttuuririentoja on Madridissa tarjolla moneen – ja hyvin vaativaankin – makuun: Goyan ja Velázquezin taidetta Pradossa, Picassoa Museo Reina Sofiassa, kesäleffoja ulkoilmateattereissa, flamenconäytöksiä, design-markkinoita työpajoineen, massakonsertteja ja pieniä keikkapaikkoja, musikaaleja, teattereita, valokuvanäyttelyjä… Lo que quieras, mitä haluat.
[su_list icon=”icon: hand-o-right”]

YÖELÄMÄ A LA MADRILEÑA

Madridissa  yöelämä alkaa myöhään, siis todella myöhään. Täällä ei etkoilla iltaseitsemältä kuten koto-Suomessa, vaan usein tavataan illallisen, cenan, merkeissä tai vasta sen jälkeen noin puolenyön paikkeilla. Monet klubit avaavat ovensa vasta reilusti puolenyön jälkeen ja sulkevat aamun jo sarastaessa. Baarit eivät tästä kaupungista lopu; niitä on joka kulmalla. On perinteisiä espanjalaisia korttelibaareja, joissa voit naukkaista vaikka carajillon tai vermutin. On hipsterikuppiloita soijamaitoineen ja kierrätettyine huonekaluineen. On eleettömiä hotellin auloja muistuttavia cocktail-loungeja. Mikä nyt kutakin miellyttää. Ja perusbaarien jälkeen riittää myös valinnanvaraa aamuun asti, olipa yökerhon tyyli sitten indie, disko, flamenco tai gay. Ja muista mennä aamulla kotiin churrerían kautta: kuumaan suklaasulaan kastettu churro saa ankarimmankin bailauksen jälkeen energiatasot taas kohdilleen.

MADRIDIN KIVAT LÄHIKAUPUNGIT

Madridista voi tehdä myös oivia päiväretkiä lähikaupunkeihin. Käy ihastelemassa Toledon vanhaa kaupunkia, joka on UNESCOn maailmanperintökohde. Lammasruoan ystävien kannattaa vierailla Segoviassa, missä voi nähdä myös akveduktin, joka on niin ikään UNESCON maailmanperintökohde Segovian vanhankaupungin ohella. Cuencassa voi puolestaan hämmästellä rinteillä “roikkuvia” taloja, casas colgadas. Myös Ávila, El Escorial ja La Granja ovat Madridin lähimaastossa ja ehdottomasti vierailun arvoisia.

© Outi Kuoppala

Outi Kuoppala

Madridissa kuutisen vuotta asustellut oululainen humanisti, joka työskentelee Suomen Madridin-instituutissa kulttuurituottajana.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *