Turvallista matkaa

Madrid on turvallinen kaupunki, mutta kyllä suurkaupunkiin mahtuu myös kaikenlaisia ilkiöitä. Tärkeintä on pitää laukustaan tiukasti kiinni ihmistungoksessa, esim. metroissa ja keskikaupungilla, missä vorot pääasiassa pyörivät. Älä anna huomion höllentyä myöskään ravintolassa, baarissa, kenkäkaupassa tms. Laukku lattialla tai tuolinselustalla on helppo napata; pidä se mielummin sylissäsi tai olallasi. Muista myös laittaa vetoketju kiinni; avonainen laukku houkuttelee pitkäkyntisiä. Miesten perisynti on kulkea lompakko houkuttelevasti farkkujen takataskussa; se lähtee sieltä livohkaan ennemmin kuin huomaatkaan. Toinen paha moka on nauttia liialti Espanjan halvasta alkoholitarjonnasta ja hoiperrella holtittomasti kaupungilla – etenkin hiljaisemmilla syrjäkaduilla. Näitä välttäkäätte. Kannattaa myös miettiä, missä ja miten rahoja, kortteja ja passeja säilyttää: kaikkia ei kannata laittaa samaan käsilaukkuun!

Muutama perusvinkki

  1. Pidä passikopio ja kopiot muista tärkeistä dokumenteista (henkilökortti, eurooppalainen sairasvakuutuskortti jne.) mukanasi ja tallenna ne myös skannattuina sähköpostiisi, näin ne ovat aina helposti saatavilla.
  2. Jos sinulta varastetaan esim. passi tai koko laukku, mene tekemään siitä heti rikosilmoitus poliisiasemalle tai soita englanninkieliseen palvelunumeroon +34 902 102 112.
  3. Jos passisi on varastettu eikä sinulla ole muuta matkustusasiakirjaa mukanasi, ota yhteyttä Suomen suurlähetystöön, puh. +34 91 319 6172. www.finlandia.es
  4. Päivystyspuhelimet: Juhlapäivinä ja viikonloppuisin voi kiireellisissä konsulitapauksissa soittaa suurlähetystön numeroon (+34) 629 096 280 klo 16.30–21.00 (pe) ja klo 9.00–21.00 (la– su). Kiireellisissä hätätapauksissa virka- ja päivystysajan ulkopuolella voi soittaa numeroon:+358 9 1605 5555 (Suomen ulkoasiainministeriö).
  5. Pidä mukanasi matkalla eurooppalainen sairasvakuutuskortti.
  6. Jos käy niin huonosti, että sinulta rosvotaan kaikki rahat, esimerkiksi Western Unionin kautta saat perheeltäsi/ystävältäsi nopeasti ja luotettavasti rahaa Espanjaan.

© Outi Kuoppala

 

Outi Kuoppala

Madridissa kuutisen vuotta asustellut oululainen humanisti, joka työskentelee Suomen Madridin-instituutissa kulttuurituottajana.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *