Retiro, Salamanca & Ibiza

Retiro-puiston itä- ja pohjoispuolelle sijoittuvat viehättävät Ibiza ja Salamanca. Aloitetaan kuitenkin Retirosta, sillä keskustan pääpuistossa on paljon nähtävää. Jos tulet keskustasta päin, tule puistoon joko Puerta de Alcalán pääportista tai Atochalta nousten ylämäkeen Cuesta de Moyanoa, sööttiä kirjakojukatua.

Retiro

Retirossa on neljä “pakollista” nähtävyyttä:

  • Tekojärvi. Jos tekee mieli soudella, vuokraa vene; maksu vaihtelee noin 6-10 euroon riippuen ajankohdasta (viikonloppuna kalliimpi). Voit myös ottaa “barco solarin”, aurinkolautan ja vain nauttia kyydistä. Vartin lauttakyyti maksaa 1,50 euroa. Varo joutumasta veden varaan: järvi on täynnä häijynnäköisiä kaloja.
  • Palacio de Cristal. Vuonna 1887 rakennetussa huikean kauniissa lasipalatsissa on nykyään kaikenlaisia taidenäyttelyjä (ja puiston paras vessa). Palatsin edessä on lampi, jossa uiskentelee kilpikonnia ja samoja isosuisia kaloja kuin tekojärvessäkin. Pientareilla köllöttelee paksuja hanhia, joille puistokävijät syöttävät sipsin- ja patonginjämänsä. Pakollinen selfie-paikka.
  • Estatua del Ángel Caído, langenneelle enkelille eli Luciferille omistettu patsas. Kerrotaan, että aukio sijaitsee tasan 666 metriä merenpinnan yläpuolella. Marraskuussa 2015 enkeli oli tosin lennähtänyt huoltoon.
  • La Rosaleda, ruusutarha. Keväisin huumaavan tuoksuinen ruusutarha on superromanttinen paikka mihin vuodenaikaan tahansa. Ruusuja näkee pitkälle syksyyn, mutta parhaimmillaan tarha on tietysti keväisin ja kesäisin. Ainoastaan talvisaikaan ja keväällä ennen pensaiden kasvamista paikka on vähän valju leikattuine oksineen mutta silti vierailun arvoinen.

Retirossa on myös paljon pieniä kahviloita terasseineen. Jos ei tarjoilijaa näy, käy sisällä tilaamassa. Lämpimään aikaan kannattaa tulla oman viltin ja eväiden kanssa piknikille.

Salamanca & Ibiza

Ja sitten Salamancaan, missä voi esimerkiksi syödä hyvin. Puiston yläpuolella on Calle de Castelló: maista taivaallista – ja vieläpä ekologista – porkkanakakkua tai maukkaita pikkusuolaisia Garten True Foodissa (nro 3). Samalla kadulla on myös hyvin hipsteri Fonty Madrid (nro 12). Molemmissa on myös päivän menu. Jos tekee hampurilaista mieli, Calle de Lagascalla (nro 5) ja läheisellä poikkikadulla (C/Conde de Aranda 4) ovat legendaariset Alfredo’s Barbacoa -ravintolat, joihin viikonloppuisin voi olla helposti tunnin jono. Jos haluat pelata varman päälle, varaa pöytä.

Entinen kantabaarini Ibizan alueella on andalusialaishenkinen Triana (C/Narváez 48), joka on juuri remontoitu uuteen uskoon. Itse asiassa Triana on ravintola, mutta itse olen viihtynyt enemmän sen katetulla (ja tarvittaessa lämmitetyllä) terassilla albariño-lasillisen kera. Ihan kulman takana on myös La Castela (C/Doctor Castelo 22), oiva baari tapaksia ja viiniä halajaville. Narváezilla on myös mainio turkkilainen kebabravintola Hisar Casa Turca (nro 72), jos haluat tyynnyttää nälän nopeasti ja huokeasti. Trianan ja La Castelan välissä on tunnelmallinen elokuvateatteri Renoir Retiro (Narváez 42), jossa ei ole pelkoa dubatuista elokuvista: kaikki ovat alkuperäisiä versioita ja vain tekstitys on espanjaksi.

 Mainiota ruokaa saa myös Barclaycard Centerin takana sijaitsevasta La Croquetta -ravintolasta (Calle Fuente del Berro 33). Maista vaikka croquetas picantes de jalapeño verde y carne, ¡ñam!

Herkullisia tapas-annoksia saa niin ikään andalusialaisita Cazorla-ravintoloista, joita on parikin Salamancan/Listan alueella. Erinomaista palvelua saa esimerkiksi Calle del General Pariñas 80:n Cazorlasta, joka on viikonloppuiltaisin ääriään myöten täynnä – ja syystä.

Muita tärppejä alueella

La Tienda del espía – Vakoojan kauppa (Calle de Alcalá 143). Ammattilaisille, harrastelijoille ja ehkä vähän pelleilijöillekin.

Don Juego y Don Puzzle – pelejä ja palapelejä rakastaville (Alcalá 113). Oikea palapelitaivas.

Uñas brillantes -kynsisalonki (Trianan ja Renoir Retiron välissä, Narváez 48). Salonki on puitteiltaan vaatimaton, mutta työn laatu on loistavaa ja hinnatkin huokeat (manikyyri noin 8 euroa).

Ja lopuksi oikea supervinkki second handin ystäville: Calle de Alcalán (nro 171) Humana-kauppa (paikallinen UFF). Näitä on monessa kaupunginosassa, mutta tämä Humana on omaa luokkaansa. Rikkaan Salamancan asukkaat lahjoittavat kauppaan oikeita aarteita; olen löytänyt muun muassa Burberryn hameen eurolla. Yleensä hinnat ovat noin 10 euron luokkaa ja merkkituotteissa enemmän, mutta silloin tällöin on alepäiviä, jolloin kaikki maksaa euron tai pari. Espanjalaisethan eivät juuri käytettyihin vaatteisiin koske, ei ainakaan tässä kaupunginosassa, joten valikoimaa riittää. Alakerrassa vintageosasto, esim. veikeitä 70–80-luvun mekkoja.

© Outi Kuoppala

Outi Kuoppala

Madridissa kuutisen vuotta asustellut oululainen humanisti, joka työskentelee Suomen Madridin-instituutissa kulttuurituottajana.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *