Madridin museot

Madridista löytyy museoita moneen makuun. Vaikka must see -museot Prado, Reina Sofía ja Thyssen-Bornemisza ovatkin kätevästi kivenheiton päässä toisistaan, älä ahnehdi kaikkia kerralla! Yhdessäkin riittää katsottavaa yllin kyllin. Jos aika riittää vain yhteen, käy silti vaikka muidenkin museoiden myymälöissä ja shoppaa pari sööttiä matkamuistoa.

Museo del Pradon (Paseo del Prado) seinillä roikkuu Espanjan kansallisaarteita, muun muassa Goyan Alaston Maya. Museoon pääsee ilmaiseksi ma–la klo 18–20 ja sunnuntaisin sekä juhlapyhinä 17–19. Mene sunnuntaina jonoon ajoissa! Ja vaikka myöhästyisit ja jono näyttää loputtomalta, älä heti luovuta. Jono etenee yleensä suhteellisen joutuisasti. Et voi marssia sisään noin vain, vaan ilmaislippu pitää napata lipunmyynnistä, jonka ohi jonokin tietysti kiemurtelee.

Museo Reina Sofíassa (Calle Santa Isabel 52) on esillä pääasiassa 1900-luvun taidetta. Käy ihmettelemässä Picasson huikeaa Guernicaa ja Dalin vinkeitä töitä. Museoon pääsee ilmaiseksi ma sekä ke–la klo 19–21 sekä sunnuntaisin klo 13.30–19. Museon takana on muuten mitä söötein kahvila-kirjakauppa La Libre (Argumosa 39), jos kaipaat hetken hengähdystaukoa.

Thyssen-Bornemiszan (Paseo del Prado 8) masterpieces-listalla ovat mm. Salvador Dalí, Roy Lichtenstein, El Crego, Claude Monet ja Edward Hopper. Museossa on myös vaihtuvia näyttelyjä sekä houkutteleva putiikki.

Maalari Joaquín Sorolla Bastidan kotimuseo eli Museo Sorolla (General Martínez Campos 37) on varmaankin yksi maailman kauneimmista ja mitä paras vaihtoehto romanttiseen iltapäivään. Museo on keskellä Chamberia, ihanan pienen puutarhan ympäröimänä.

Caixa Forum Madrid (Paseo del Prado 36) on niin ikään päämuseoiden kolmiakselilla. Näyttelyt ja konferenssit vaihtuvat, mutta pieni (ja koukuttava) myymälä on aina ennallaan.

Muuta tsekattavaa taiteen- ja historianystäville:

Museo del Romantisismo, C/San Mateo 13

Museo de Artes Decorativas, C/Montalbán 12

Museo de Historia de Madrid, C/Fuencarral 78

Palacio Real eli kuninkaanlinna, C/Bailén

Andén 0 eli suljettu Chamberín metroasema, Plaza de Chamberí

Vinkki: Palacio Realiin kannattaa pistäytyä vaikkapa sateen sattuessa, jos olet ydinkeskustassa eivätkä kaupat houkuttele.

© Outi Kuoppala

 

Outi Kuoppala

Madridissa kuutisen vuotta asustellut oululainen humanisti, joka työskentelee Suomen Madridin-instituutissa kulttuurituottajana.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *