Costa del Sol

Espanjan etelärannikon Costa del Sol eli Aurinkorannikko tunnetaan valosta ja Euroopan mittakaavassa hurjan pitkästä kesästä. Säteet hemmottelevat aluetta yli 300 päivänä vuodessa. Hiekkarannoista
ja Välimeren aalloista voi nauttia ympäri vuoden, sillä päivälämpötilat saattavat nousta keskitalvellakin pariinkymppiin.

Costa del Solilla viitataan Málagan provinssin rannikkoon, joka on lähes 180 kilometriä pitkä. Málagan provinssi taas kuuluu historialliseen Andalusian alueeseen.

Alueen pääkaupunki on 600 000 asukkaan historiallinen Málaga, jossa on helppo yhdistää rento rantaloma ja kulttuurimatka.

Costa del Sol vastaanottaa vuosittain miljoonia turisteja, joita houkuttelee paikalle hyvin eri syyt. Rannikolta löytyy jokaiselle jotain.

Costa del Solilla voi pötköttää Välimeren rannoilla, viilettää vesipuistoissa, nauttia nykytaiteesta, tutkia alueen arabihistoriaa, shoppailla ostoskeskuksissa, nauttia edullisesta ravintolaruosta, golfata joka päivä eri viheriöllä tai patikoida vuorilla.

Tripsteri Costa del Sol -matkaopas

Tripsteri Costa del Sol

Osta Costa del Sol -matkaopas!

Tripsteri Costa del Sol -matkaopas johdattaa elämysmatkalle Välimeren rannoille,
flamencorytmien täyttämiin viinikellareihin ja arabikylien kapeille kukkakujille. Kirja vie
myös matkailijoiden rakastaman rannikon vuoristopoluille, trendikahviloihin, museoihin ja tapaskeitaisiin.

Rannikkoa esitellään kaupunkien ja kylien kautta. Niihin kuuluvat muun muassa historiallinen Málaga, eloisat rantakaupungit Fuengirola ja Marbella sekä Espanjan kauniimpiin kyliin lukeutuvat Mijas ja Frigiliana.

Kirja palvelee niin kulttuurimatkaajaa, reppureissaajaa, perhelomailijaa kuin pidemmäksi ajaksi rannikolle asettuvaa. Tutustut paikallisten arkeen ja juhlaan – ja andalusialaiseen juhlahumuun onkin helppo kietoutua mukaan.

Costa del Solin kaupungit

Mijasin kylä tarjoaa tunnelmaa, käsitöitä, taidetta ja maisemia © Eeva-Maria Hooli

Aurinkorannikko rajoittuu idässä Nerjan valkoiseen rantakaupunkiin ja lännessä pieneen Manilvaan. Siihen välille mahtuu matkailijoiden suosimat Torremolinos, Benalmádena, Fuengirola ja Marbella. Lisäksi rannikolta ylös puskevilla vuorenrinteillä seisoo kauniita andalusialaisia valkoisia kyliä, kuten Mijas, Casares ja Frigiliana.

Málaga on Costa del Solin eläväinen, tunnelmallinen ja kulttuuririkas pääkaupunki.

Rannikon toiseksi suurin kaupunki on julkkisten ja siniveristenkin lomakohteena tunnettu Marbella. Luksuselämän lisäksi Marbellasta löytyy myös suloinen vanhakaupunki ja kauniita rantoja.

Mijasin kaupunki levittyy sekä vuoristoon että rantaviivalle. Mijasilla ei ole yhtä keskustaa. Sekä Mijas Pueblon valkoinen vuoristokylä että Calahondan ja La Calan ranta-alueet ovat vilkkaita ja matkailijoiden suosimia.

Suomalaisten kestosuosikki Fuengirola on hyvien julkisten liikenneyhteyksien rantakaupunki, joka ihastuttaa etenkin 8 kilometriä pitkällä hyvin hoidetulla hiekkarannallaan ja rantakadullaan.

Fuengirolan härkä
Fuengirolan Osborne-härkä © Eeva-Maria Hooli

Fuengirolan ja Torremolinosin välissä sijaitseva Benalmádena sopii niin rantalomailijalle, luonnonystävälle kuin aktiviteetteja hakeville lapsiperheille. Benalmádenaan kuuluvissa Arroyo de la Mielin ja Benalmádena Pueblon kylissä on säilynyt pala perinteistä andalusialaista tunnelmaa.

Torremolinos tunnetaan ranta- ja bailulomailijoiden vuosikymmenten takaisena mekkana. Sen rannat ovat viihtyisiä ja ydinkeskusta on kokenut vastikään kasvojenkohotuksen.

Málagan itäpuolen pienistä rantakaupungeista tunnetuin on Nerja. Valkokalkittujen talojen kaupunki on kaunis arkkitehtuuriltaan sekä kirkasvetisiltä rannoiltaan.

Ravintolat ja kahvilat

andalusialainen ravintola
Osa ravintoloista suosii perinteitä niin sisustuksessa kuin lautasella © Eeva-Maria Hooli

Costa del Solin ravintolamaailma on värikäs. Perinteisiä makuja hakeva suuntaa rannoilla tupruttavien grilliveneiden kalaherkkuja maistelemaan taikka maaseudun venta-ravintoloiden tuhtien maalaisannoksien ääreen.

Malagalainen ja andalusialainen keittiö tarjoilevat perunaruokia, äyriäisiä, uppopaistettuja kaloja, lihoja sekä kasvimaan annoksia esimerkiksi kylmän tomaattikeiton  eli gazpachon muodossa.

Paella eli riisiruoat sekä tapakset ovat espanjalaisen keittiön tunnetuimpia herkkuja. Tapas voi olla annos lihaa, kalaa, salaattia tai juustoa. Tapas-kulttuuriin kuuluu jakaminen seurueen kesken eli ruoat lastataan keskellä pöytää kaikkien maisteltavaksi.

Vaikka muualla Andalusiassa saattaa juoman kylkeen saada maksuttoman tapaksen, Costa del Solilla tämä tapa on harvassa. Hyvällä tuurilla pöytään tuodaan oliiveja.

Makunystyröiltään tarkkojen kulinaristien tai fine diningia hakevien kannattaa suunnata suurimpiin kaupunkeihin Málagaan tai Marbellaan.

Ruokakulttuurin aikataulut on syytä huomioida. Paikalliset nauttivat myöhäisistä ja pitkistä lounaista, jotka päättyvät vasta juuri ennen kuin pohjoiseurooppalaiset alkavat jo valmistautua päivälliselle. Matkailijoille suunnatut – esimerkiksi rantakatujen – ravintolat tarjoilevat ruokaa koko päivän, mutta perinteisesti keittiöt ovat auki vain lounasaikaan kello 13–16 ja illallisaikaan kello 20–23.

Tyypillinen andalusialainen kulmakahvila on paremminkin kahvilan ja pubin sekoitus. Toisessa pöydässä siemaillaan pienistä laseista olutta (caña) ja viereisessä samanlaisista laseista kahvia – kyllä, kahvi tarjoillaan tyypillisesti mukin sijaan lasista.

Aurinkorannikon yöelämä

Costa del Sol juoma ja ruoka
Nykyaikaisten baarien lisäksi iltaa voi viettää perinteisissä viinituvissa © Eeva-Maria Hooli

Aurinkorannikon kaupunkien yöelämä on vilkasta ympäri vuoden, vaikka tunnelma nousee kuumimmilleen hehkuvina kesäöinä. Yölintujen suosikit ovat suurimmat kaupungit, Málaga ja Marbella.

Marbellan vireä ja villi yöelämä levittyy laajalle ympäri luksus-matkailijoiden suosimaa kaupunkia, mutta sen polttopiste on maailman kuulu Puerto Banusin huvivenesatama ja sen lähialueet. Siellä drinkkibaareista ja klubeilta ei puutu glitteriä, neonvaloja, samppanjasuihkuja, valkoisia nahkasohvia, rytmiä ja basson jytkettä.

“Tunnelma nousee kuumimmilleen hehkuvina kesäöinä.”

Etenkin kesäaikaan yöelämä on vireää myös Torremolinosin Los Álamosin rantabaareissa, joiden Ibiza-henkisillä terasseilla sekä reggaeton-rytmien täyttämillä hiekoilla tanssitaan aamuun asti.

Benalmádenan Puerto Marina -satamassa kumotaan drinkkejä huvipursien vierustojen terasseilla. Fuengirolan sataman lähellä ja keskustassa voi puolestaan sukeltaa kansainvälisten diskojen, pubien ja drinkkibaarien humuun.

Costa del Solin nähtävyydet ja museot

Colomares-linna-benalmadena
Colamaresin linna-monumentti seisoo Benalmádenan vuoren rinteessä © Eeva-Maria Hooli

Moni suuntaa Costa del Solille nauttiakseen sen luonnosta ja ilmastosta. Upeat rannat, puistot, vuoret, maisemat ja pikkukylät ovatkin alueen parhainta antia.

Hienoimpiin rantoihin lukeutuvat Nerjan ja Maron lähellä kirkasvetiset pikkurannat. Myös Benalmádena Costalta löytyy pieniä ja kauniita kivimuodostelmien ja palmujen reunustamia poukamarantoja.

Täydenpalvelun rantoja rantaravintoloineen, suihkuineen ja mukavuuksineen etsivän kannattaa suunnata Torremolinosin, Mijas Costan tai Fuengirolan kilometrejä pitkille hiekoille. Marbellasta löytyy hiekkarantojen lisäksi kesäkaudella aukeavia huikeita allasklubeja.

Näköalapaikoista kuuluisimpia ovat Nerjan Balcón de Europa -rantaparveke, josta avautuu upeat maisemat rannikolle ja Välimerelle, sekä 500 metrin korkeudessa sijaitsevan Mijas Pueblon valkoisen kylän Mirador de la Muralla -näköalapaikka.

malaga pompidou
Yksi Málagan museohelmistä on Pompidou-keskus © Eeva-Maria Hooli

Arkkitehtuurista kiinnostunut ihastuu varmasti Málagaan. Siellä kerrostuvat eri aikakaudet. Málagassa voi vierailla myös yli 40 museossa.

Perinteistä andalusialaista arkkitehtuuria eli valkoisten talojen rykelmiä ja kapeita kujia etsivän kannattaa suunnata Benalmádena Puebloon, Mijas Puebloon, Nerjaan, Casaresiin, Frigilianaan taikka Marbellan tai Esteponan vanhaankaupunkiin.

marbella-vanhakaupunki
Marbellan vanhankapungin kapet kujat © Eeva-Maria Hooli

Luonnon huikeaan arkkitehtuuriin voi tutustua Nerjan tippukiviluolissa. Se on yksi Costa del Solin suosituimmista nähtävyyksistä. Luonnon mestariteosten lisäksi siellä voi tutustua kymmenien tuhansien vuosien takaisiin luolamaalauksiin.

Costa del Solin tärkeimmät nähtävyydet, joihin kuuluvat muun muassa Málagan katedraali, Picasso-museo ja Alcazaba-linna, sijaitsevat Málagan keskustassa.

Lasten kanssa Costa del Solilla

costa del sol ranta
Benalmádenassa on suojaisia poukamarantoja © Eeva-Maria Hooli

Costa del Solilla riittää tekemistä perheen pienimmille. Hiekkarannoilla ja luontokohteissa sekä vehreissä puistoissa voi kirmailla ja rimpuilla ympäri vuoden. Lisäksi alueelta löytyy paljon lapsiystävällisiä kahviloita, ravintoloita ja ostoskeskuksia.

Málagan kaupunkiin tutustuu lasten kanssa kätevästi kaksikerroksisen näköalabussilla kiertelemällä. Varaa hop-on hop-off täältä.

Shoppaile Costa del Solilla

Ostoskeskuksissa viihtyvälle löytyy Costa del Solilta lukuisia vaihtoehtoja. Málagan keskustan laidalla sijaitsevien ostoskeskusten lisäksi lentokentän lähistöltä löytyy kaunis ja värikäs ulkoilmaostoskeskus Plaza Mayor.

Fuengirolassa voi shoppailla Centro Comercial Miramarissa. Marbellasta löytyy luksusmerkkeihin satsaava ostoskeskus La Cañada.

Jokaisen Costa del Solin kaupungin keskustassa on myös pieni ostoskeskittymä, jotka koostuvat etenkin ketjuliikkeistä. Espanjalainen kivijalkakauppojen kulttuuri ei ole kuitenkaan kokonaan hävinnyt. Pikkuliikkeisiin voi piipahtaa esimerkiksi Torremolinosin Calle San Miguelilla ja Fuengirolan Avenida Condes de San Isidrolla sekä niiden ympäristössä. Marbellan keskustassa shoppailija voi suunnata Avenida Ricardo Sorianolle.

Costa del Solin kirpputoritarjonta on huomattavan pientä. Voit löytää toisen kierroksen muotia muutamista Málagan keskustan vintage-liikkeistä, kuten Epoca Secunda Manosta ja Flamingos Vintage Kilosta. Suuret käytetyn tavaran markkinat järjestetään Fuengirolan Feria-alueella joka lauantaiaamu ja Torremolinosin Feria-alueella joka sunnuntaiaamu.

Costa del Solin hotellit

Costa del Sol hotellin kattoterassi
Fuengirolan rantaviiva on täynnä hotelleja © Eeva-Maria Hooli

Costa del Solin hotellitarjonnasta löytyy sopiva majoitusvaihtoehto niin luksusta, rauhaa, omaperäisyyttä kuin ekoa etsivälle. Suurien rantahotellien lisäksi yöpaikaksi voi valita luolahotellin, pienen boheemin majatalon, modernin hostellin tai merimaiseman tarjoavan huvilan.

Jos haluat majoittua historiallisessa ja vilkkaassa kaupunkimiljöössä, tutustu Costa del Solin pääkaupungin Málagan hotellitarjontaan.

Kesällä Costa del Solilla vierailee miljoonia matkailijoita. Majoitus kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen etenkin, jos matkustat kesä-syyskuussa.

Matkusta Costa del Solille

Costa del Sol ranta
Rantalomailijoille riittää valinnanvaraa © Eeva-Maria Hooli

Suomesta pääsee Costa del Solille suorilla lennoilla. Helsingistä liitää päivittäin useita koneita Málagaan. Niin Finnair kuin Norwegian operoivat reitillä. Sesongista riippuen yhdensuuntaisen lennon hinnat vaihtelevat 60 euron ja 300 euron välillä.

Costa del Solille voi matkustaa myös maata pitkin, vaikka matkustustunteja ja -kilometrejä kertyykin hurjasti. Sijaitseehan Málagan täysin vastakkaisella laidalla Eurooppaa. Parhaat vaihtoehdot ovat laiva-junayhdistelmät joko Ruotsin tai Saksan kautta. Nopein reitti kulkee Tukholman, Brysselin ja Barcelonan kautta.

Matkusta Costa del Solilla

Paikallisjuna on nopein ja mukavin keino liikkua Málagan, Torremolinosin, Benalmádenan ja Fuengirolan välillä. C1-juna kulkee siis Málagan keskustasta länteen päätepysäkkinään Fuengirola.

Costa del Solin rannikkokaupunkien välillä huristelee myös runsaasti linja-autoja. Málagan pääbussiasemalta pääsee noin tunnissa ja viidellä eurolla esimerkiksi lännessä sijaitsevaan Marbellaan tai idässä olevaan Nerjaan. Niihin ei ole junayhteyttä.

Linja-autoreittien aikataulu- ja lipputiedot saa verkosta malaga.avanzagrupo.com tai alsa.es.

Málagan provinssin sisämaahan päin lähdettäessä tilanne käy haastavammaksi. Auto, moottoripyörä tai polkupyörä ovat lähes ainoita kulkupelivaihtoehtoja moniin pieniin kyliin ja luontokohteisiin matkatessa.

Vastuullinen matkailu

tulijaiset käsityö
Käsityöpuodeista löytyy tulijaisia © Eeva-Maria Hooli

Costa del Solilla kierrätetään, mutta roskien kierrätyssysteemi poikkeaa suomalaisesta. Sininen pönttö on paperille ja pahville, keltainen kaikille muovi-, alumiini-, metalli- ja nestekartonkipakkauksille. Vihreisiin pönttöihin voi heittää lasit ja harmaisiin kaiken muun seka- ja biojätteen.

Veden ja sähkön säästäväinen käyttö on aina ympäristöteko, mutta Costa del Solilla se on myös reilua paikallista kohtaan. Andalusia kärsii usein kuivuudesta ja kuumuudesta, joten vesipula on ainainen uhka. Sähkö on ennen kaikkea paikalliseen palkkatasoon suhteutettuna hyvin kallista, joten ajattele majoittajaasi huudattaessa ilmastointia.

Málagan provinssissa tuotetuilla elintarvikkeilla on oma lähiruokaleimansa Sabor a Málaga. Paikallisten tuottajien elintarvikkeita myyvät kaupat ja tuotteita käyttävät ravintolat löytyy karttahausta www.saboramalaga.es/ .

malaga lähiruoka
Málagassa voi herkutella lähiruoalla © Eeva-Maria Hooli

Eeva-Maria Hooli

Vuodesta 2013 Málagassa asunut toimittaja ja bloggaaja. www.eevagamunda.com.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *