New York

Vain superlatiivit ovat tarpeeksi, kun puhutaan kaupunkien kaupungista, New Yorkista. Monien unelmakohde tarjoaa jokaiselle huumaavan kokemuksen. Etsit sitten kulinarismia, historiaa, kuvataidetta, musiikkia, muotia, shoppailua tai rentoa hengailua, New Yorkista löytyy se kaikki. 

Pelkkä kadulla käveleminen New Yorkissa on nähtävyys – itse asiassa juuri katukulttuuri on kaupungin upeimpia elämyksiä. Pohjois-Amerikan ylivoimaiseen ykköskohteeseen kannattaa suunnata ajan kanssa, jotta pääset sukeltamaan suuren metropolin elämään niin kuin newyorkerit itse: kiihkeästi kokemuksia etsien ja elämyksiin heittäytyen.

Kuuntele Tripsterin New York -podcast

Elokuvaohjaaja Alli Haapasalo kertoo podcast-jaksossa New Yorkin syvimmästä olemuksesta sekä elämästään ja lempipaikoistaan kaupungissa.

New Yorkin majoitus

Minne majoittua New Yorkissa? Monet valitsevat ensimmäisellä matkalla hotellin Midtownista, joka onkin oivallinen paikka pilvenpiirtäjistä, museoista ja shoppailusta kiinnostuneille. Kannattaa majoittua hieman sivummalle kuin ruuhkaisen Times Squaren tuntumaan – esimerkiksi NoMa-nimellä tunnetulla alueella on hiljattain auennut monta kivaa hotellia. Sijainti on oiva, sillä NoMa on Downtownin kuin Midtownin välimaastossa, eli tästä on lyhyt matka molempiin.

Jos kaipaat nuorta, vauhdikasta ja monikulttuurista New Yorkia, majoitu Downtowniin. West Village, East Village, Soho ja Lower East Side ympäristöineen tarjoavat tunnelmaltaan kiehtovamman ja paikallisemman asuinpaikan kuin Midtown. Täältä löydät pienet putiikit, ihanat baarit ja ravintolat, hauskat taidegalleriat ja paljon vilkasta katuelämää.

Mikäli toivomuslistan kärkisijoilla ovat rauha ja siisteys, kannattaa etsiytyä Uptownin varakkaille Upper West Sidelle ja Upper East Sidelle. Kadut ovat muuta Manhattania puhtaammat, ja kävelytilaa on enemmän. Täällä olet myös kaupungin suurten taideinstituutioiden äärellä: Upper West Sidella on Lincoln Centerin kulttuurimammutti ja Upper East Sidella kuuluisimmat museot Metropolitan Museumista Guggenheimiin. Ihana puisto Central Park jää kaupunginosien väliin, eli Uptown on oiva valinta pienten lasten kanssa matkustaville.

Myös Brooklyn on mainio majoituspaikka. Brooklynin valtavan suosion takia sillan toisella puolella majoittuminen ei ole juurikaan edullisempaa kuin Manhattanilla, mutta samalla hinnalla saattaa saada parempaa laatua – ja hauskan paikallisen elämyksen, kun majoitus onkin lähempänä newyorkereita kuin Manhattanin liikekortteleiden hotelleissa.

Lue lisää: New Yorkin hotellit

Lukuisten elokuvien ja televisiosarjojen, tapahtuma- ja kuvauspaikkana käytetty Central Park on yksi maailman kuuluisimmista puistoista.
Lukuisten elokuvien ja televisiosarjojen, tapahtuma- ja kuvauspaikkana käytetty Central Park on yksi maailman kuuluisimmista puistoista.

New York – näkemistä ja tekemistä

New Yorkissa ei ole jokaiselle jotakin. New Yorkissa on jokaiselle kaikkea mahdollista.

New Yorkin paras matkamuisto on joku kaupungin upeista kulttuurielämyksistä. Menit sitten Brooklyn Academy of Musiciin, Lincoln Centeriin, Broadwaylle tai rock-klubeille, juuri tämä on se, mitä New Yorkissa kannattaa nähdä ja kokea.

Newyorkilaisia alkaa ymmärtää todella vasta, kun tajuaa siirtolaisuuden merkityksen koko yhteiskunnan ja sen ihmisten ajattelutavan pohjana. Ellis Islandin museoidussa siirtolaiskeskuksessa voi samaistua siirtolaisten toiveeseen uudesta maailmasta ja sen tarjoamista mahdollisuuksista. Jatka sitten siirtolaisten kaupunginosaan Lower East Sidelle, jonka Tenement Museumin siirtolaisasunnoissa pääsee kokemaan, miten vanhasta maailmasta tulleiden haaveet kohtasivat uuden maailman todellisuuden.

Tämän päivän monikulttuurista elämää New Yorkissa löydät Nyorican Poets Cafésta, East Villagen pieneltä runoklubilta. Estradille nousevat niin ammattirunoilijat kuin amatöörit – kumpikin yhtä kiinnostavaa ohjelmaa. Tunnelma on sähäkkä, ja etenkin Poetry Slam -illoissa yleisö kommentoi esityksiä ääneen.

New Yorkissa on monia ihania puistoa. Bryant Parkia reunustavat vanhat puut ja niiden takana seisovat pilvenpiirtäjät – näistä syntyy maisema kuin maalaus. Kesällä puistossa kannattaa nautiskella take out -lounasta kukkaloiston ja auringonpaisteen keskellä. Talvella pilvenpiirtäjät valoisine ikkunoineen luovat romanttisen New York -taustan tummalle puistolle, jonka keskellä on luistinrata.

Sel Rrose -baari Lower East Sidella ja Maison Premiere -baari Williamsburgissa ovat molemmat täydellisiä paikkoja nautiskella yhtä kaupungin rakastetuimmista herkuista: ostereista. Kuvankauniissa cocktailbaareissa saat ihania drinkkejä ja montaa eri lajia ostereita. Happy hourin aikaan ei edes tarvitse maksaa itseään kipeäksi.

Paitsi että Brooklyn Museumin näyttelyt ovat poikkeuksetta kiinnostavia, taidemuseossa käyskentely on paikallisempi kokemus kuin mikään Manhattanin museoista, sillä turisteja on selvästi vähemmän.

Hieno High Line -puisto on rakennettu hylätyn ilmajunaradan vanhoille raiteille. Promenadilta avautuu aivan uusi näkökulma Manhattanille. Sen varrella on myös useita pysähdyspaikkoja, joille voi jäädä rauhassa aistimaan suurkaupungin kiehtovaa tunnelmaa.

Kädessä kuohuviinilasi, takana maisema Central Parkiin ja edessä huima taideteos. Kuulostaa kohtaukselta New Yorkiin sijoittuvasta elokuvaklassikosta. Vaan eipä ole: tämä kaikki on tarjolla Metropolitan Museum of Artin kattopuutarhassa. Joka kesä Metropolitan omistaa kattogallerian yhdelle nykytaiteilijalle, joka luo sinne juuri tähän tilaan tarkoitetun teoksen.
Brooklynin särmikäs asuinkaupunginosa Prospect Heights elää kukoistuskauttaan. Mukavassa tunnelmassa on hauskaa nautiskella päämäärättömästä hengailusta. Voit viettää vaikka koko päivän pääkatu Vanderbilt Avenuella, jota reunustavat ennen kaikkea pienet, hyvät ravintolat, mukavat putiikit ja ihanat cocktailbaarit.

New York tunnetaan korkeista pilvenpiirtäjistään, joita on New Yorkissa on enemmän kuin missään muussa maailmankaupungissa.
New York tunnetaan korkeista pilvenpiirtäjistään, joita on New Yorkissa on enemmän kuin missään muussa maailmankaupungissa.

New Yorkin ruoka ja juoma

New Yorkissa ruuasta nauttimisen mahdollisuudet ovat täysin rajattomat, ja kaupunki hemmottelee ruokaa rakastavat foodiet lähes pilalle. Tunnelmallisimpia illallisalueita ovat Manhattanin eteläiset kaupunginosat, kuten West ja Greenwich Villaget, Nolita ja Lower East Side ja East Village. Täältä löytyvät New Yorkin pienet, rennot, laadukkaat ja suositut paikat.

New Yorkissa syödään kaikkien maailmankolkkien ruokaa, ovathan newyorkerit kotoisin kaikista maailmankolkista. Kenties kaikkein eniten kaupunkiin yhdistetään New York pizza – eli kulmapizzerioista myytävät slicet, jotka kuumennetaan tilauksen yhteydessä – sekä bagelit eli suomalaisittain vesirinkelit. Newyorkerit syövät meheviä bageleita sekä aamiaiseksi että lounaaksi. Bagelin kuuluu olla pinnalta rapea ja sisältä pehmeä ja ilmava. Päälle laitetaan cream cheeseä eli tuorejuustoa, jota saa myös monissa eri mauissa.

Katuruokana New Yorkista löytää ihan mitä tahansa venezuelalaisista arepoista periamerikkalaisiin grilled cheese -leipiin. Joka puolella kaupunkia on ruokarekkoja, joista myydään herkullisia pikkuannoksia. Ja nyt ruokarekkavillityksen vanavedessä food hallit eli ruokatorit ovat nousseet isoksi trendiksi. Toreja on auennut sisätiloihin eri puolille kaupunkia, ja siinä missä ruokatorit ennen olivat asemien ja kauppahallien ketjuravintolakeskittymiä, nyt kaupungin parhaat ravintolat myyvät niillä herkkujaan.

Katuruokana New Yorkista löytää ihan mitä tahansa venezuelalaisista arepoista periamerikkalaisiin grilled cheese -leipiin.
Katuruokana New Yorkista löytää ihan mitä tahansa venezuelalaisista arepoista periamerikkalaisiin grilled cheese -leipiin.

New York on cocktailien kaupunki. Cocktailbaarit on usein sisustettu näyttämään viime vuosisadan alun tyylikkäiltä loungeilta tai salakapakoilta. Juomat valmistetaan pieteetillä laadukkaista viinoista, tuoreista mehuista ja raikkaista hedelmistä. Tuttujen klassikkodrinkkien lisäksi baarit tarjoilevat omia nimikkococktaileja eli signature cocktaileja. Drinkkitrenditkin tulevat ja menevät: yhtenä hetkenä kaikki tilaavat absintticocktaileja, toisena erilaisia tequiloja. Yhä useammista baareista saa myös laadukkaita ja kekseliäitä alkoholittomia cocktaileja; tällä hetkellä ne ovat suorastaan trendikkäitä.

Käytännön vinkit New Yorkiin

Mikä on paras vuodenaika matkustaa New Yorkiin? Onko siellä turvallista? Kuinka pääsen lentokentältä kaupunkiin? Mikä on helpoin tapa liikkua Manhattanilla? Miten ihmeessä onnistun tippaamisessa? Vastaukset näihin ja lukuisiin moniin kysymyksiin löytyvät Usein kysytyistä kysymyksistä.

Tripsterin New York -opaskirja

New York -matkaopas

Tripsterin 2019 julkaistusta New York -opaskirjasta saat parhaat vinkit NYCin-matkalle.

Oppaan avulla pääset sukeltamaan maailmankuuluun metropoliin paikallisen silmin. Opas tutustuttaa New Yorkin kuuluisiin nähtävyyksiin ja neuvoo vähemmän tuttuihin, uutta näkökulmaa avaaviin osoitteisiin. Tutuksi tulevat New Yorkin parhaat museot, hauskimmat
kaupat ja ihastuttavimmat ravintolat.

Opas on elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Alli Haapasalon kolmas New York -matkaopas. Oppaan hinta on Suomalaisessa kirjakaupassa vain 14,95 ! Suomen ulkopuolelle kirjan voi tilata Bookystä. Kirjan on kustantanut ReadMe (Bonnier) ja se on painettu Suomessa.

Alli Haapasalo

Elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja, joka muutti New Yorkiin muutamaksi vuodeksi, mutta jäi vuosikymmeneksi. Haapasalo on kirjoittanut kolme matkaopasta ja kymmeniä artikkeleita palavasti rakastamastaan kaupungista, johon hän palaa joka vuosi uudestaan.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *