Sopot

Hassu ranskalainen lääkäri.” Näin paikalliset kalastajat kuvasivat aikoinaan Sopotin perustajaa. Historian kirjoissa Jean Georg Haffner tunnetaan Napoleonin lääkärinä, joka saapui Danzigin vapaakaupunkiin itse keisarin mukana 1800-luvun alussa. Joukot lähtivät, mutta Haffnerin pysäytti rakkaus. Kotiuduttuaan Puolan rannikolle Haffner vei kutsumustyönsä täysin uusiin ulottuvuuksiin. Näin saivat alkunsa kaupungin ensimmäiset uimalat, puistot ja lomakohdekompleksit. Joskus pelkän lomailun ja merivedessä lillumisen uskottiin parantavan kaikenlaisia tauteja. Kyllähän se kummasti kohentaakin oloa, eikö vain?

Ajan saatossa Sopot on muuttunut yhdeksi Puolan rikkaimmaksi kunnaksi. Horisonttiin yltävät hiekkarannat, hotellit, kylpylät ja kulttuuri vetivät puoleensa ylhäisöä ympäri Eurooppaa. Nykyään idyllinen lomakaupunki tunnetaan myös kansainvälisen musiikin festivaalista, maailman pisimmästä puisesta kävelylaiturista ja runsaasta yöelämästään.

On melko tavatonta, että sama kohde soveltuisi kaikille ikäluokille. Yleensä eläkeläisiä hemmottelevilla lomapaikoilla on tapana tylsistyttää kuoliaaksi nuoremmat sukupolvet. Sopotissa voivat vuodenajasta riippumatta lomailla niin lapsiperheet kuin vanhemmatkin ikäluokat sekä kaikki muut siltä väliltä.

Majoitus Sopotissa

Sopotin rannoilla sijaitsee muutama ökyhotelli, mutta meren läheisyydestä pääsee nauttimaan myös ihan inhimillisin kustannuksin.  Mikäli oma ranta ei ole aivan välttämätön tai budjetti asettaa rajansa, sisämaasta löytyy edullisempiakin vaihtoehtoja. 10 minuutin kävelymatka ei ole maailmanloppu.

Lue lisää:

Sopot – Näkemistä ja tekemistä

Molo

Melko hassu nimi? Vaikka puolaksi se tarkoittaakin kävelylaituria, on kyseessä silti melkoinen molo. Sopotin puinen kävelylaituri ulottuu nimittäin ennätyksellisen 511,5 metrin päähän Gdańskinlahdelle päin. Sen päädyssä sijaitsee vierasvenesatama ja ravintola hulppeine näkymineen. Kesäaikaan sisäänpääsy maksaa vain muutaman Złoty. Molo on mainio paikka iltakävelyille, ja päädystä näkyy kokonaisuudessaan kuvankaunis Grand Hotel Sopot. 

Kävelylaituri toimii myös terminaalina Gdyniasta ja Gdańskista kulkeville laivoille.

Monte Cassino-kävelykatu

Puolalaisten sotilasjoukkojen sankarillisen taistelun kunniaksi nimetty katu kulkee juna-asemalta rannalle saakka. Täkäläisessä puhekielessä Monciak-lyhenteellä [Montsiak] tunnetun kadun varrella on taidegallerioita, kahviloita, ravintoloita ja kauppoja. Et voi myöskään olla huomaamatta “vinoa taloa”, joka todella onkin kiemuralla.

Rantabulevardi

Rantaviivaa mukaellen, hiekkadyynien suojassa kulkee Gdynian, Sopotin ja Gdańskin yhdistävä rantabulevardi. Sitä pitkin kulkien voi ihastella hulppeita rantahuviloita ja kuunnella meren huminaa ja lokkien kirkumista. Mikä kesäfiilis! Siis vuokraamaan polkupyörä ja pyöräilemään Gdańsk-Brzeźnon kävelylaiturille. Matkalla voi pysähtyä maistelemaan tuoreeltaan paistettua kalaa suoraan kalastajilta.

Kulttuuri ja taide

Mikäli olet taidekonossööri tai muuten vaan kulttuurin suurkuluttaja, osuit napakymppiin! Täällä voi  käydä niin konserteissa kuin ostaa itselleen taideteoksia matkamuistoksi. Tai molempia!

Sopot festival

Kommunismille tyypillinen piirre oli tarkkailla länttä ja luoda kansalleen omat, usein täysin kopioidut ihanteet ja huvit. Euroviisujen vastineeksi oli siis myös taattava vastaavanlainen ellei parempikin laulutapahtuma. Näin sai alkunsa Sopotin kansainvälinen laulufestivaali. Ensimmäiset laulut kuultiin vuonna 1960 Gdańskin telakan halleissa. Vuosien saatossa tapahtuman saavutettua isomman maineen se siirrettiin Sopotin metsäoopperaan. 

Voitko kuvitella, minkälaisen kohun sai aikaan Boney M:n vuonna 1978 laulama Rasputin? Lauluhan pilkkasi kovasti itäblokkia.

Kansallinen nykytaiteen galleria

Kolmikerroksinen galleria sijaitsee aivan torin laidalla. Esillä on jatkuvasti erilaisia näyttelyjä, jotka vaihtuvat aika ajoin. Yleensä kukin kerros on omistettu eri taiteilijalle. Toisinaan näytillä on myös valokuvia. 

Sopotin huutokauppa

Koko maassa tunnettu Sopotin huutokauppaketju järjestää säännöllisin väliajoin eriteemaisia huutokauppoja ja näyttelyjä. Niin potentiaalinen ostaja kuin pelkkä turistikin voi käydä ihailemassa puolalaisten artistien tuotoksia. Kaupan on laaja kirjo taideteoksia, koruja ja jopa huonekaluja. Toinen galleria sijaitsee Gdańskin vanhassa kaupungissa Dluga-kadulla.

Sopotin rannat

Miksi lähteä Välimerelle asti, kun helteistä ja kullan värisestä hiekasta voi nauttia vain tunnin lennon päässä Suomesta? Molempiin suuntiin horisonttiin yltävät Sopotin hiekkarannat ovat aina olleet suosittuja lomakohteita isänmaanrakkaiden puolalaisten keskuudessa. Viime vuosina kuitenkin yhä useampi pohjoismaalainen on löytänyt Puolan rannikolta lempipaikkansa. Lumoavan luonnon ja monipuolisten ruokailumahdollisuuksien lisäksi turisteja houkuttelee se, että Sopot on huomattavan edullinen rantakohde.

Kesäisin lämpötila ylittää helposti 30 asteen rajan ja Gdańskinlahden suojaisuus takaa sopivan veden lämpötilan.

Lue lisää:

Sopotin ruoka ja juoma

Sopotia on aina pidetty muita kaupunkeja hienompana. Tämä uskomus luonnollisesti nostaa rimaa niin ravintoloitsijoille kuin baarien pitäjillekin. Suosittelemani kohteet ovat todella hyviä suorituksia näin urheiluanalogiaa ylläpitäen.

Kuuntele Tripsterin Puola-podcast


© Konrad Sopyllo

Konrad Sopyllo

Syntyperäinen seinäjokelainen, joka muutti Puolaan opiskelemaan lääketiedettä. Asuu tällä hetkellä Gdanskissa.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *