Kouvola

Kouvola on aarrekaupunki, josta kannattaa ottaa selvää etukäteen. Silloin löydät sen helmet. Niitä nimittäin on yllin kyllin - Kouvola on oivan mainio yhdistelmä pikkukaupunkitunnelmaa, laaturuokaa, taidetta, musiikkia, luontoa ja lasten kanssa huvittelua. Jos käytössäsi on auto, tarjoaa laajempi Kouvola seikkailuja usealle päivälle.

Kouvolan nähtävyydet

© Museokortteli, kahvila Onnen kukko
© Museokortteli, kahvila Onnen kukko

Kouvola on historiallinen kaupunki. Täällä elää tehdaskaupungin perinne, joka nykyään on kokenut kutkuttavan uuden tulemisen. Vieraile esimerkiksi Kymintehtaan Taideruukin kiehtovissa gallerioissa, luomuleipäkahvilassa ja Pato-musaklubilla tai Kuusankoskella Vanhaan Kauppaan perustetussa pienpanimokahvilassa.

Kouvolan museokortteli on suloinen ja kaunis puutalomiljöö, joka on parhaimmillaan kesäkahvilan puutarhassa tai jouluisessa talvimaisemassa. Lähistöllä on useita Poikilo-museoiden taidenäyttelyitä.

Kouvola omaa myös aidon UNESCOn maailmanperintökohteen, tehdasmuseo Verlan. Jos luulet, ettei vanha pahvitehdas noin 30 kilometrin ajomatkan päässä voisi koskaan kiehtoa, luulet väärin!

Verlan tehdasmuseo © Visit Kouvola
Verlan tehdasmuseo © Visit Kouvola

Ja pään alle tietenkin vuonna 1873 rakennetun historiallisen Kymin huvilan tyylikkään huoneen moderni tyyny!

Se on todettava, että Kouvolan kaikesta annista on helpompi nauttia, mikäli käytössä on oma auto. Laajempaan Kouvolaan kuuluvat muun muassa Anjalankoski, Kuusankoski, Elimäki, Jaala, Valkeala ja Inkeroinen, joissa kaikissa on paljon nähtävää. Julkinen liikenne tosin toimii sekin varsin hyvin.

DayTripster App: Historiallinen Kouvola

Lue myös testiartikkelimme ihanasta Kirjokiven kartanosta Kouvolan seudulla.

Kouvolan ravintolat, kahvilat ja baarit

Papulaari © Siru Valleala
Papulaari © Siru Valleala

Kouvola ei Suomen kartalla ehkä profiloidu tunnetuksi kulinaristin kohteeksi, mutta oikein nameja ravintoloita kaupungissa majailee. Niissä keskitytään sekä autenttiseen lähiruokaan ja kausimakuihin että Aasian parhaisiin makuihin. Myös vegaanit muistetaan ihailtavan hyvin!

Kouvolassa sijaitsee myös Suomen parhaimmistoon kuuluva kahvila Papulaari, joka täyttyy päivittäin laadukkaan pienpaahtimokahvin ja mahtavien herkkujen ystävistä. Papulaarin kanssa saman katon alla on niin ikään ihastuttava teepuoti Nirvana.

Koska ollaan pikkukaupungissa, ovat baaritkin pieniä ja omalaatuisia. Kuusankosken puolelta saat alueen ensimmäisen pienpanimon, Hoppan, juomia Vanhan Kaupan rakennuksessa. Lähde seikkailulle!

DayTripster App: Päivä Kouvolassa

Kouvola lasten kanssa

© Tykkimäen huvipuisto
© Tykkimäen huvipuisto

Kesäkausi tarjoaa lapsiperheille paljon mukavaa Kouvola-puuhaa. Suomen suloisin huvipuisto Tykkimäki on ehdoton vetonaula vesipuistoineen, ja hieman rauhallisempaa menoa saa polkuautojen kyydissä Lasten liikennepuistossa.

Käyrälammen ranta kutsuu uimareita ja telttailijoita, ja kävelykatu Manskilla maistuu kuuman päivän jätski. Autollisten kannattaa tehdä retki Olga ja Tuukka Temosen hurmaavalle eläinfarmille.

Talvikaudella keskustasta löytyy pari suurempaa leikkipuistoa ja uimahalli, ja Kauppakeskus Veturissa on koko perheelle jotakin, lapsille esimerkiksi pieni leikkialue ja leffoja. Prismakeskuksessa sijaitsee sisäleikkipuisto Tykkimäki Actionpark. Kouvola henkii mukavan lapsiystävällistä tunnelmaa.

DayTripster App: Kouvola perheen kanssa

Kouvolan hotellit

Hotelli Turistihovi

© Hotelli Turistihovi
© Hotelli Turistihovi

Tämä mukava, pieni perushotelli sijaitsee vain parinsadan metrin päässä rautatieasemalta. Huoneet, joita on 26, ovat siistejä ja kivasti sisustettuja 1–6 hengen huoneita. Osaan niistä ovat lemmikit tervetulleita. Hotellissa on ilmainen iltasauna, ja aamiainen kuuluu huoneen hintaan. Käytettävissä on myös ilmainen pysäköintipaikka.

Missä: Kouvolankatu 23

Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus.

Kymin huvila

Kymin huvila © Visit Kouvola
Kymin huvila © Visit Kouvola

Kun kaipaat historian havinaa lomayöhön, suuntaa upeaan Kymin huvilaan! Vuonna 1873 rakennettu Kuusankosken vanhin käytössä oleva asuintalo on arvokas, hienostunut ja ylhäinen elämys. Huvilan suunnitteli suomalainen arkkitehti Theodor Decker, joka opiskeli Tukholman taideakatemiassa vuosina 1858–1863. Huvila toimi aiemmin Kymin edustustilana ja onkin tunnettu nimellä Johtokunnan Huvila. Huvila sijaitsee Kymintehtaan läheisyydessä Kuusankoskella.

Tyylikkäitä huoneita on kymmenen, joista seitsemän on 1970-luvun lisäsiivessä ja kolme sviittiä Huvilan toisessa kerroksessa. Sisäpihalla on ihana puutarha, ja aamiainen toimii kotoisalla itsepalveluperiaatteella. Paikka on mitä loistokkain prameiden juhlien järjestämiseen. Lemmikit tervetulleita. Kesähelteillä huoneet saattavat olla varsin kuumat.

Missä: Ahlmanintie 1, Kuusankoski

Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus.

Tykkimäki Camping

Luonnonkaunis leirintäalue Käyrälammen rannalla on eräs mieleen jäävä vaihtoehto koko perheen majoitukseen Kouvolan seudulla. Alueella on sekä mutkattomia loma- ja leirintämökkejä että tilaa teltoille ja karavaanareille. Lähellä on huimamielisille puuhaa Tykkimäen huvi- ja vesipuistossa. Kiva Käyrälammen ranta tarjoaa uimapaikan, rantalentistä, koirapuiston ja kioskin. Ravintola Loiske sijaitsee Aquaparkin tiloissa, ja siellä voi nauttia kaikkea aamiaisen ja illallisen väliltä. Talvella palvelevat lomamökit.

Missä: Käyrälammentie 22

Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus.

Kirjokiven kartano

Kirjokiven sviittiromantiikkaa.
Kirjokiven sviittiromantiikkaa. © Siru Valleala

Woikoski Feelingin viiden tähden kartanohotelli aittamajoituksineen on arjen irtiotto, häälomakohde ja pakopaikka, jonka hinta on kuitenkin kohtuullinen. Majoitusta on saatavilla 100-300 euron haitarilla. Kirjokiven kartano sijaitsee noin 40km Kouvolasta kohti Mäntyharjua. 1890-luvulla rakennetun kaunokaisen omisti vuorineuvos Rudolf Berrhard Elving, Kymen, Savon ja Viipurin läänien valtias. Kartano toimi Elvingin suvun kesänviettopaikkana. Niin sisätiloissa kuin pihamaan puutarhaloistossa silmä lepää. Itse kartanon huoneet ovat kaikki sviittejä, jotka ovat tyylikkään ylellisiä ja historiaa henkiviä, ilmastoituja ja täysin varusteltuja pehmeine peteineen, sohvineen ja kattokruunuineen. Aitat ovat yhtä lailla hienoja, joskin pienempiä, luksuselämyksiä nekin omanlaisellaan aittaromanttisella tunnelmallaan.

Oleilun aikana voi tuntea itsensä kartanonrouvaksi ja -herraksi, ja hyvä palvelu takaa miellyttävän elämyksen. Repoveden huimat maisemat aukeavat muutaman kilometrin päässä.

Missä: Rudolf Elvingintie 109.

Katso ajankohtaiset hinnat ja varaa

Kouvolan luontoelämykset

Repovesi © Visit Kouvola
Repovesi © Visit Kouvola

Kouvolan ydinkeskusta on tunnetun betoninen, mutta luonto ei ole koskaan kaukana. Niin kesällä kuin talvellakin kannattaa tehdä retki Mielakkaan, joka maailman laskettelukeskuksiin verrattuna toki on pieni nyppylä, mutta silti kiva retkikohde. Talvella voi suksia, kesällä ajella alamäkipyörillä.

Kesällä vietät kivan päivän Käyrälammen uimarannalla, joka tarjoaa talvella myös avannon. Tykkimäen Sauna on avoinna ympäri vuoden.

Suur-Kouvolan upein luontokohde on eittämättä Repoveden kansallispuisto, joka sijaitsee noin 50 kilometrin päässä Kouvolasta. Kansallispuistossa on tarjolla eripituisia patikointireittejä 3,5 kilometrin Ketunlenkistä 26 kilometrin Kaakkurinkierrokseen ja aina upeat maisemat. Talvella alueella voi lumikenkäillä.

DayTripster App: Repoveden kansallispuisto

Liikkuminen Kouvolassa

Näin pääset Kouvolaan

Kouvolaan sujahdat junalla vaivattomasti useasta suunnasta. Helsingistä matka kestää vain reilun tunnin.

Näin liikut Kouvolassa

Kouvolan keskusta on pieni ja mukavien kävely- ja pyörälenkkien kohde. Kauppakeskus Veturiin kulkee paikallisliikenteen bussi, kuin myös Tykkimäkeen ja kauemmas Kuusankoskelle ja Voikkaalle. Katso lisää yhteyksiä reittioppaasta: www.digitransit.fi 

DayTripster App Kouvola

Kouvola © Visit Kouvola
Kouvola © Visit Kouvola

Lataa Tripsterin oma sovellus DayTripster App ja valitse kohteeksi suloinen Kouvola! Sovellus tarjoaa mukavia kahvilatärppejä, perhepuuhia ja päiväretkivinkkejä paikallisesta näkökulmasta. Näet paikat kartalla, kulkureitit, liikennevälineet ja linkkivinkit sekä voit luoda oman unelmiesi Kouvola-kierroksesi!

Lue lisää ja lataa! DayTripster App

Siru Valleala

Tripsterin päätoimittajan fyysinen koti on Espoossa, henkinen Tokiossa ja tuleva Tallinnassa. Juuret ovat Jyväskylässä, mökki Saimaalla ja suku Kouvolasta. Nuoruus kului Prahassa ja maailmanympärysmatkoilla.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *