Ruskaretki alkaa: viisi reittitärppiä Lapin tuntureihin

Ruska-aika on alkanut Lapissa. Tässä viisi helppoa ja taatusti toimivaa päiväretkikohdetta Lappiin saapuvalle ruskamatkailijalle. Tee unelmien ruskaretki!

Syyskuulle osuva ruska on mitä parhainta retkeilyaikaa Lapissa. Kokemattoman patikoijan kannattaa aloittaa ruskaretki merkityiltä päiväreiteiltä. Vaihtoehtoja on paljon, joten valintojen helpottamiseksi poimimme joukosta viisi takuuvarmaa kohdetta eri puolilta Lappia.

1. Särkitunturi (Muonio)

Särkitunturilta voi ihailla horisontissa näkyvää Pallaksen tunturijonoa. © Liisa Kuittinen
Särkitunturin laelta voi ihailla horisontissa näkyvää Pallaksen tunturijonoa. © Liisa Kuittinen

Lähes 500 metriin kohoava Särkitunturi on erinomainen kohde ruskaturistille, joka haluaa päästä ihailemaan upeita tunturimaisemia ilman monen tunnin uurastusta. Särkitunturi sijaitsee Kittilästä Muonioon johtavan maantien (kantatie 79) varrella, noin 15 kilometrin päässä Muonion keskustasta, ja sille johtaa helppokulkuinen, noin kolmen kilometrin mittainen sorastettu polku.

Reitin lähtöpiste on tien 79 varrella sijaitsevalla P-paikalla, jonne voi jättää auton. Noin puolivälissä matkaa on kota, jolla voi pysähtyä vaikka paistamaan makkaraa. Nousu huipulle kannattaa, sillä sieltä näkee kauas läntisen Lapin tuntureille. Särkitunturin laella on lampi, jonka rantakalliot ovat hyvä paikka pitää evästauko.

Katso ajankohtaiset hinnat ja varaa majoitus Muoniosta.

Särkitunturin laella olevan lammen rannalla on mukava pitää evästauko. © Liisa Kuittinen

2. Kiilopään Kiirunapolku (Inari)

Sodankylän ja Inarin kuntien rajalla sijaitsevalta Kiilopäältä näkee Nattasille. © Liisa Kuittinen

Kiirunapolku on kuuden kilometrin mittainen mukava rengasreitti Kiilopäällä, Saariselän eteläpuolella Inarissa. Sen lähtöpiste on Suomen Ladun tunturikeskuksessa Kiilopäällä, jossa voi myös majoittua.

Suomen Ladulla on oma tunturikeskus Kiilopäällä. © Liisa Kuittinen

Merkitty reitti kulkee Urho Kekkosen kansallispuistossa sijaitsevan Kiilopään huipun kautta. Kiilopää on yksi alueen korkeimmista tuntureista, ja se kohoaa noin 550 metriin. Sen laelle on lähtöportilta kävelymatkaa noin kaksi kilometriä. Nousu on osin jyrkkää, mutta sitä helpottavat rinteeseen rakennetut portaat. Hyvällä säällä tunturin huipulta näkee Venäjälle asti.

Katso ajankohtaiset hinnat ja varaa majoitus Inarista.

Näkymä Kiilopäältä kohti erämaata. © Liisa Kuittinen

3. Oratunturi (Sodankylä)

Oratunturilta näkee Pyhän tunturijonon. © Liisa Kuittinen

Sodankylässä sijaitseva Oratunturi on vähemmän tunnettu päiväretkikohde ruskaturistien keskuudessa. Siksi sinne saa usein kulkea omassa rauhassa. Oratunturille johtaa loiva, joskin osin varsin kivikkoinen polku pieneltä P-paikalta Kemijärventien (valtatie 5) kupeesta. P-paikalta on kahden kilometrin kävelymatka laavulle, joka sijaitsee Oratunturin huipun läheisyydessä. Sinne löytää seuramalla punaisia moottorikelkkamerkkejä.

Oratunturin laavupaikka sijaitsee huipun tuntumassa. © Liisa Kuittinen

Laavulta kannattaa nousta aina Oratunturin huipulle asti, sillä sieltä aukevat avarat maisemat Pyhä-Luoston tuntureille. Nousu huipulle on kivikkoista, joten hyvät kengät ovat tarpeen.

Katso ajankohtaiset hinnat ja varaa majoitus Sodankylästä.

4. Kivitunturi (Savukoski)

Kivitunturin luontopolulla näkee itälappilaista metsä- ja tunturiluontoa. © Liisa Kuittinen

Kivitunturi Savukoskella on Oratunturin tavoin monille ruskaturisteille tuntemattomampi retkikohde. Se tarjoaa patikoijalle kaksi rengasreittivaihtoehtoa: lyhyempi 5,8 kilometrin polku koukkaa nopeammin tunturin huipulle, pidempi 9 kilometrin kierros kulkee Sotsonportin kautta ja lisää matkaan vaativuutta. Lyhyempi reitti on merkitty punaisella, pidempi reitti keltaisella.

Polun varrella on paljon nousuja ja laskuja, joten reitin kulkeminen vaatii retkeilijältä hyvää peruskuntoa. Maasto on vaihtelevaa ja monipuolista, ja matkan varrella on myös laavu- ja tulistelupaikkoja taukojen pitämistä varten. Reitti kannattaa kiertää myötäpäivään. Auton voi jättää Kivitunturin P-paikalle.

Katso ajankohtaiset hinnat ja varaa majoitus Savukoskelta.

Riippusilta johdattaa jyrkkäreunaisen Pirunkurun ylitse. © Liisa Kuittinen

5. Ukko-Luoston huiputus (Sodankylä)

Ukko-Luoston huipulle johtaa komeat portaat. © Liisa Kuittinen

Pyhä-Luoston kansallispuistossa Luoston päässä sijaitsevalle Ukko-Luostolle saatiin retkeilijöiden iloksi kesällä 2020 uudet portaat. Ne johtavat Ukko-Luoston huipulle, jolta avautuvat huikeat näkymät ympäri Pyhä-Luoston kansallispuistoa. Nousu on raskas, sillä porrasaskelmia on kaikkiaan peräti 575, mutta matkan varrella on tasanteita taukojen pitämistä varten.

Ukko-Luoston huipulta reitti jatkuu sorapolkua pitkin. © Liisa Kuittinen

Ukko-Luoston huipun kautta kulkeva rengasreitti on sinisin opastein merkitty keskivaativa reitti, jolla on mittaa reilut kuusi kilometriä. Lähtöpaikka on Luoston portilla.

Katso ajankohtaiset hinnat ja varaa majoitus Sodankylästä.

Katso ajankohtaiset hinnat ja varaa majoitus Pyhätunturin alueelta.

Lisää vinkkejä Lapin ruskaretkeilijälle

Ruska-ajan väriloistoa Länsi-Lapissa Muoniossa. © Liisa Kuittinen

Ruskasesonki on Lapissa parhaimmillaan syyskuun puolenvälin paikkeilla. Ajoita ruskaretki oikein, niin saat nauttia kaikkein upeimmista väreistä. Löydät lisää vinkkejä Lapin ruskamatkaa varten aiemmasta Lähde ruskaretkelle Lappin -jutustamme ja Tripsterin Lappi-oppaasta.

Ruskaretki voi olla myös rentouttava hotelliloma. Parhaat majoitusvinkkimme löydät Lapin parhaat hotellit -jutustamme.

Lataa matkalle mukaan Tripsterin ilmainen DayTripster Lappi -sovellus.

DayTripster-Lappi

Liisa Kuittinen

Pääkaupunkiseudulta kotoisin oleva toimittaja, joka muutti marraskuun lopussa 2014 Sodankylään Lappiin. Valmistui erä- ja luonto-oppaaksi kesällä 2020. www.liisakuittinen.com

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *