Parhaat pysähdyspaikat Lapissa

Jos jotain olen Lapin teillä ajaessani oppinut, niin sen, ettei tuntemattomille tietaipaleille pidä koskaan lähteä tankki puolitäynnä. Ei ole itsestään selvää, että matkan varrelta saa bensaa.

Myöskään siihen ei kannata tuudittautua, että joka mutkasta löytyisi hyviä pysähdyspaikkoja. Siksi on hyvä suunnitella jo etukäteen, missä matkan varrella aikoo pysähtyä syömään, jos sellaiseen on tarvetta. Usein syömään kannattaa pysähtyä jossakin kuntakeskuksessa.

Näitä pysähdyspaikkoja suosittelen kaikille Lapin-roadtrippiä suunnitteleville.

Rieskapaikka, Tervola

Ohikulkijoita Kemin ja Rovaniemen välisellä Nelostien osuudella palvelevan Rieskapaikan historia yltää 1920-luvulle, jolloin Räihän perhe perusti Tervolaan leipomon. Rieskapaikka myy yhä Räihän rieskoja. Lisäksi myynnissä on muuta perinteistä taukopaikkasyötävää. Rieskapaikka sijaitsee upean Kemijoen rannalla, ja kesäkuumalla on mahdollista käydä pulahtamassa joessa.

Potkuriparkki, Sodankylä

Nelostien varrella Rovaniemen ja Sodankylän välissä sijaitsevan Potkuriparkin tunnistaa valtavasta nukkehahmosta. Kahdeksan metriä pitkän nuken nimi on Martta, ja se työntää Suomen suurinta potkukelkkaa. Potkuriparkki on kahvila ja matkamuistomyymälä Raudanjoen kylässä noin 50 kilometriä ennen Sodankylää.

Lohihovi, Lohiniva

Rovaniemen ja Kittilän rajalla Lohinivassa sijaitseva kahvila-ravintola tunnetaan erityisesti munkeistaan. Se on hyvä pysähdyspaikka esimerkiksi Rovaniemeltä Muonioon matkatessa. Lohihovi sijaitsee Rovaniemeltä Kittilään johtavan kantatien 79 varrella noin 90 kilometriä Rovaniemeltä pohjoiseen. Toisella puolen tietä on huoltoasema.

Café Soma, Kittilä & Levi

Jos ajoreittisi kulkee Kittilän kautta, pysähdy ihastuttavassa Café Somassa. Soma sijaitsee Kittilän keskustan läpi kulkevan pääkadun varrella. Somasta saa muun muassa hyviä hampurilaisia ja salaatteja. Oma suosikkini Soman listalta on herkullinen kasvishampurilainen bataattiranskalaisten ja mangoraja-kastikkeen kera. Café Somalla on kahvila myös Levillä.

Swiss Café, Muonio

Sveitsiläinen kahvila Muonion keskustassa, siinäpä hauska konsepti! Muoniolaisen Swiss Cafén erikoisuus on Lapin sacher, jossa on lakkahilloa.

Sveitsiläinen kahvila Muoniossa yllättää. (Kuva: Liisa Kuittinen)

Ropin Pirtti, Enontekiö

Käsivarrentien (valtatie 21) paras pysähdyspaikka on munkeistaan kuulu Ropin Pirtti Ropinsalmella kuutisenkymmentä kilometriä ennen Kilpisjärven kylää. Kahvila on avattu vuonna 1965, ja se on noussut jo klassikon asemaan.

Päivin Kammari, Sodankylän keskusta

Päivin Kammari on jo klassikon aseman saavuttanut ravintola Sodankylän keskustassa. Lounasaikaan (ma-pe klo 11-15) tarjolla on salattia, keittoa ja jokin tuhdimpi pääruoka. A’la carte -listalla on erinomaista poronkäristystä.

Kiveliön kala, Pohjois-Sodankylä

Kiveliön kala on nimensä mukaisesti erikoistunut kalanjalostukseen. Nelostien varrella noin 60 kilometriä Sodankylän keskustasta pohjoiseen sillä on kahvila, josta saa ostaa myös sen kalatuotteita. Kiveliön kala on hyvä pysähdyspaikka matkalla Sodankylästä Ivaloon tai Inariin. Kiveliön kalalla on myös majoitusta.

Ravintola Kaunispään Huippu, Saariselkä

Saariselän alueen korkeimman huipun, Kaunispään, laella kannattaa piipahtaa Nelostietä etelästä Inariin päin ajaessa. Kauniilla säällä pistäytyminen huipulla palkitsee upeilla maisemilla. Nelostieltä on hyvät opasteet Kaunispäälle.

Torvisen Maja, Luosto

Torvisen Maja on idyllinen taukopaikka Luostolla Pyhä-Luoston kansallispuiston rajalla. Se sijaitsee Luoston latureittien varrella, mutta sinne ovat tervetulleita muutkin kuin hiihtäjät. Parkkipaikka on Luostolle vievän tien (tie 962) varrella. Vuonna 1957 avattu Torvisen maja on Luoston ensimmäinen retkeilymaja. Nykyisin sieltä saa herkullisia munkkeja ja muita herkkuja. Torvisen Maja ei ole auki ympäri vuoden, joten tarkista aukiolo etukäteen.

Sympaattinen Torvisen Maja sijaitsee Pyhä-Luoston kansallispuiston rajalla. (Kuva: Liisa Kuittinen)

Café Loimu, Pyhä

Luontokeskus Naavan yhteydessä Pyhätunturilla toimiva Café Loimu on kahvila-ravintola, joka tarjoaa herkullista ruokaa hiihtäjille, laskijoille, patikoijille ja muille Pyhän-vieraille. Myös kasvissyöjä löytää listalta vaihtoehtoja. Lounaspöydässä on hyvää kotiruokaa.

Erikoisuuksia

Tieva-Baari sijaitsee paikassa, jota ei uskoisi olevankaan: Inarista Kittilään johtavan maagisen pikkutien (tie 955) varrella Pokan kylässä keskellä erämaita. Tunnelma baarissa on unenomainen, jopa hieman twinpeaksmainen.

Toinen jännittävä paikka on Kaamasen kievari Kaamasessa 28 kilometriä Inarin kylästä pohjoiseen. Kievarissa on ravintolan lisäksi päivittäistavarakauppa, matkamuistomyyymälä ja tankkauspiste. Kaamasentien teki tunnetuksi Juha ”Watt” Vainio kappaleessaan Matkalla pohjoiseen.

© Liisa Kuittinen

Tripsteri App Lappi banneri
iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Liisa Kuittinen

Pääkaupunkiseudulta kotoisin oleva toimittaja, joka muutti marraskuun lopussa 2014 Sodankylään Lappiin. Valmistui erä- ja luonto-oppaaksi kesällä 2020. www.liisakuittinen.com

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *