Hiihto ja laskettelu – Lappi

Hiihto ja laskettelu ovat keskeisimmät talviaktiviteetit Lapissa. Lapissa voi hiihtää ja lasketella niin varsinaisissa hiihtokeskuksissa kuin niiden ulkopuolella. Helpointa talvilajien harrastaminen on tunturikeskuksissa, joissa on huolletut mäet ja kattavat latuverkostot.

Lapin suurimmat hiihtokeskukset ovat Levi (Kittilä), Ylläs (Kolari) ja Saariselkä (Inari). Pyhä (Pelkosenniemi) ja Salla ovat keskisuuria keskuksia. Pieniä ja sympaattisia keskuksia ovat Pyhän naapurissa sijaitseva Luosto (Sodankylä) sekä Pallas ja Olos (Muonio).

Hiihtokeskuksen valinta kannattaa tehdä sen mukaan, mitä omalta talvilomalta kaipaa: Jos etsii rauhaa ja hiljaisuutta, suunta kannattaa ottaa Pallakselle tai Luostolle. Jos taas haluaa viettää loman after skin sykkeessä, valinta on Levi.

Tässä muutama latutärppi Lapin hiihtolomalle.

Lapin paras latureitti: Ukko-Luoston kierros (17 km)

Tunturin kiertävä Ukko-Luoston latu Luostolla Sodankylässä on suosikkilatuni koko Lapissa. Se on ympyräkierros, jonka varrella on kaksi mainiota pysähdyspaikkaa: Torvisen maja ja Lampivaaran kahvila.

Latukierros lähtee Luoston portilta, rinnekeskuksen edestä. Itse olen hiihtänyt kierroksen vastapäivään ja pitänyt ensimmäisen tauon sympaattisella Torvisen majalla, jonne on Luoston portilta matkaa noin viisi kilometriä. Siellä tapanani on juoda lämmintä mehua.

Torvisen majalta latu kulkee Luostotunturin eteläistä puolta Ukko-laavun kautta Lampivaaralle. Nousu Lampivaaralle on tiukka, mutta sen jälkeen munkkikahvit Lampivaaran kahvilassa maistuvat erinomaisesti. Lampivaaran kahvilalta matka takaisin Luoston portille on lähinnä helppoa laskua.

Ukko-Luoston ladulla voi ihailla komeita tunturimaisemia. (Kuva: Liisa Kuittinen)

Helppo latu sunnuntaihiihtäjälle: Korteselän kierros Pyhällä (6,6 km)

Aurinko paistaa, hanget hohtavat ja vastaantulevat hiihtäjät hymyilevät kuin hangonkeksit. Pyhällä sijaitseva 6,6 kilometrin pitunen latu on mukava ja helppo rengasreitti, jossa voi huhtikuisessa keväaurinkoisessa säässä nautiskella sivakoinnista.

Latu lähtee luontokeskus Naavalta kohti Pyhäjärveä. Ennen järveä se kaartaa oikealle Korteselän suuntaan. Kierroksen päätteeksi on lasku Kortelammelle, josta aukeaa upeat näkymät Pyhätunturille. Hiihtolenkin päätteeksi voi nauttia munkkikahvit Naavan ravintolassa.

Korteselän kierrokselta näkee Pyhätunturin. (Kuva: Antti Kero)

Hiihtäjän paratiisi: Kiilopään ladut

Kiilopään laaja latuverkosto tarjoaa vaihtoehtoja niin tosihiihtäjälle kuin fiilistelijällekin. Oma suosikkini on Niilanpään suuntaan lähtevä helppo latu, josta on 1,8 kilometrin mittainen yhdyslatu Kakslauttasen suuntaan. Alamäkeä vievää yhdyslatua saa usein lasetella yksin kaikessa rauhassa.

Kiilopää sijaitsee Saariselän eteläpuolella Sodankylän ja Inarin rajalla. Suomen Ladulla on Kiilopäällä keskus, joka tarjoaa erilaisia kursseja ja aktiviteetteja. Kiilopäällä voi myös majoittua. Saariselän ja Kiilopään välillä liikennöi Skibussi.

Kiilopää on Suomen Ladun tunturikeskus, josta on hyvät yhteydet Urho Kekkosen kansallispuistoon. (Kuva: Liisa Kuittinen)

© Liisa Kuittinen

Tripsteri App Lappi banneri
iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Liisa Kuittinen

Pääkaupunkiseudulta kotoisin oleva toimittaja, joka muutti marraskuun lopussa 2014 Sodankylään Lappiin. Valmistui erä- ja luonto-oppaaksi kesällä 2020. www.liisakuittinen.com