Vietä kulttuuripäivä Kittilässä – Vierailu Särestöniemen ja Palsan ateljeekodeissa tekee vaikutuksen

Kittilä tunnetaan Levin hiihtokeskuksesta, mutta Kittilä on myös kulttuuripitäjä, josta on tullut omintakeisia taiteilijoita. Kulttuuripäivä Kittilässä pitää sisällään vierailut kahden tunnetun lappilaisen kuvataiteilijan, Reidar Särestöniemen ja Kalervo Palsan, kodeissa.

Kittilässä eli 1900-luvulla kaksi merkittävää lappilaista taiteilijaa, jotka ovat jättäneet suomalaiseen kuvataiteeseen vahvan jäljen.

Ensimmäinen heistä sai omana aikanaan runsaasti arvostusta, ja hän rakennutti lapsuusmaisemiinsa Kaukosen kylään hulppean ateljeekodin ja gallerian. Tämä arvostusta saanut taiteilija oli Reidar Särestöniemi, Kittilän Kaukosessa vuonna 1925 syntynyt Lapin luonnon omintakeinen kuvaaja, jonka värikylläinen taide nousi kulttuurieliitin suosioon 1960-luvulla.

Toinen taiteilijoista eli köyhästi ja vaatimattomasti, eikä hänen synkkäsävyistä, seksiä ja väkivaltaa sisältänyttä taidettaan ymmärretty hänen elinaikanaan Kittilässä. Hän oli Kalervo Palsa, vuonna 1947 syntynyt surrealisti, jonka teosten keskeisiä teemoja olivat seksin ja väkivallan lisäksi viina ja kuolema. Särestöniemi oli Palsaa parikymmentä vuotta vanhempi, mutta miehet tunsivat toisensa ja heillä kerrotaan olleen jonkinlainen rakkaussuhdekin.

Sisällytä kesälomaasi tai Lapin-ruskaretkeesi kulttuuripäivä Kittilässä ja vieraile näiden kahden hienon taiteilijan ateljeekodeissa. Rakenna päivä esimerkiksi näin.

Tripsteri App Lappi banneri
iOS-latausnappi
Android-latausnappi

1. Suuntaa Särestöniemeen

Särestöniemen ateljeessa on 200 neliötä. (Kuva: Liisa Kuittinen)

Särestöniemen tila sijaitsee parisenkymmentä kilometriä Kittilän keskustasta etelään, Kaukosen kylän takamailla. Pientä hiekkatietä sinne ajaessa usko taiteilijakodin olemassaoloon meinaa loppua, mutta jatka päättäväisesti matkaa. Tien päästä löytyy lopulta kuvataiteilija Reidar Särestöniemen (1925-1981) kotitila. Vierailuun kannattaa varata aikaa, sillä Särestöniemi-museossa on paljon nähtävää: Reima ja Raili Pietilän 1970-luvuilla suunnittelmat ateljeekoti ja galleria sekä Reidar Särestöniemen lapsuudenkoti, vanha Särestö.

Reidar Särestöniemi oli värikäs ja omaleimainen mies, joka uskalsi elää omannäköistä elämää eikä sortunut vaatimattomuuteen tai itsensä vähättelyyn. Hänen ateljeekotinsa ja galleriansa ovat hulppeita hirsirakennuksia. Hauska yksityiskohta on galleriarakennuksen toisessa kerroksessa oleva uima-allas, jossa Särestönimen kerrotaan uineen ”kuin hylje taulujensa keskellä”.

Ateljeesalin iso ikkuna aukeaa länteen päin. (Kuva: Liisa Kuittinen)

Särestöniemi on vaikuttava ateljeekoti samaan tapaan kuin Tuusulanjärven rannalla sijaitseva taidemaalari Pekka Halosen Halosenniemi. Halosenniemi ja Särestöniemi edustavat eri aikakausia, mutta molemmissa on samanlaista jylhää erämaakodin tuntua.

Särestöntie 880, Kaukonen. Avoinna ti-la 12-18. Pääsyliput: aikuiset 12 e, koululaiset, opiskelijat ja eläkeläiset 10 e, alle 7-vuotiaat sisään ilmaiseksi.

2. Lounasta Cafe Somassa

Cafe Soma sijaitsee Kittilän keskustassa pääraitin varrella. (Kuva: Liisa Kuittinen)

Särestöniemi-käynnin jälkeen suunnista Kittilän keskustaan lounaalle. Oma lounaspaikkasuosikkini on keskustassa sijaitseva Cafe Soma, josta saa esimerkiksi hyviä hampurilaisia. Cafe Soman on perustanut kittiläläinen Heli Alatalo.

Valtatie 36, Kittilä. Avoinna ma-la 11-18 ja su 12-16.

3. Vieraile Palsan synnyinkodissa

Palsa-museo on pienestä koostaan huolimatta kiehtova vierailukohde. (Kuva: Liisa Kuittinen)

Lounaan jälkeen on hyvä jatkaa matkaa Palsa-museoon, joka sijaitsee Kittilän keskustassa. Palsa-museo esittelee 40-vuotiaana keuhkokuumeeseen kuolleen kuvataiteilijan Kalervo Palsan (1947-1987) elämää, ja se on tehty Palsan pienelle kotitilalle, jonka Palsan isä Hugo Palsa osti vuonna 1946. Kalervo Palsan lapsuudessa se oli köyhälistön asuinaluetta.

Jos Särestöniemi tekee vaikutuksen jylhyydellään ja komeudellaan, Palsa-museon vaikuttavuus on pienuudessa. Siinä missä Särestöniemi muistuttaa Halosenniemeä, Palsan koti on kuin Aleksis Kiven kuolinmökki, vaatimaton pikku tönö. Pihapiirissä on Palsan kotimökki ja piskuinen pihamaja, Palsan Getsemane-ateljee, jonka seinille Palsa on maalannut maailmaansa.

Getsemane-ateljee on vaatimaton tönö. (Kuva: Liisa Kuittinen)

Palsa eli viimeiset vuotensa lapsuudenkodissaan. Hän kuoli ateljeehensa vuonna 1987. On ihme, että Kalervo Palsan kodista on enää mitään jäljellä. Paikka ehti rapistua Palsan kuoleman jälkeen pahasti, ennen kuin Kauko Sorjosen säätiö osti sen vuonna 2011 ja entisöi rakennukset. Museo avattiin yleisölle kesäkuussa 2013. Palsa-museo on avoinna vain kesäkaudella.

Kivitie 14, Kittilä. Avoinna kesäkuun alusta syyskuun loppuun ti-la 12-18. Pääsyliput: aikuiset 5 e, lapset 2,5 e (vain käteisellä).

Kalervo Palsa on maalannut Getsemane-ateljeen seinille maailmaansa. (Kuva: Liisa Kuittinen)

© Liisa Kuittinen

Lue lisää Lappi-suosituksia, katso reittiohjeet ja aukioloajat Liisa Kuittisen tekemästä Lappi-sovelluksesta Tripsteri Appissä! 

Liisa Kuittinen

Pääkaupunkiseudulta kotoisin oleva toimittaja, joka muutti marraskuun lopussa 2014 Sodankylään Lappiin. Valmistui erä- ja luonto-oppaaksi kesällä 2020. www.liisakuittinen.com

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *