Rovaniemen nähtävyydet top 3

Rovaniemellä on kolme keskeistä nähtävyyttä: kulttuuritalo Korundi, Arktikum ja tiedekeskus Pilke. Jos ehdit vierailla niissä kaikissa, hanki Kulttuuripassi (20 euroa). Passi on voimassa seitsemän päivää. Sen saa ostettua kohteiden lipunmyynnistä.

1 Korundi

Vuonna 2011 avattu Kulttuuritalo Korundi on rakennettu vuodelta 1933 peräisin olevan postiautovarikon tiloihin. Se on yksi harvoja Lapin sodasta ehjänä selvinneitä rakennuksia.

Korundissa majaansa pitävät Rovaniemen taidemuseo näyttelyineen ja taidokas Lapin kamariorkesteri, jonka kotisali on Korundissa. Salin akustiikka on kerännyt runsaasti kehuja.

Vuonna 1972 perustettu Lapin kamariorkesteri on Suomen pohjoisin ammattikamariorkesteri, joka kiertää esiintymässä ympäri Lappia. Sen johtajana toimii kapellimestari John Storgårds.

Osoite: Lapinkävijäntie 4

Korundi on Rovaniemen kulttuuritalo. Lapin kamariorkesterin kotisalina toimiva Korundi-sali on rakennuksen uudisosa. (Kuva: Liisa Kuittinen)

2 Arktikum

Kun Arktikum julkisti toukokuussa 2017  vuoden 2018 huhtikuuhun saakka esillä olleen näyttelynsä teeman, lappilaiset innostuivat: Kuumaa kyytiä -näyttely kertoi arktisen pariutumisen ja parittelun saloista.

Tiedekeskus Arktikum avattiin 75-vuotiaan Suomen itsenäisyyspäivänä vuonna 1992. Siellä toimivat Lapin yliopiston Arktinen keskus ja Lapin maakuntamuseo. Arktisen keskuksen pysyvän näyttelyn nimi on Muuttuva Arktis, ja se esittelee pohjoisten alueiden luontoa ja olosuhteita ja arktista tutkimusta.

Arktikum sijaitsee Ounasjoen rannalla, ja sen edustalla on Arkinen puutarha, jota ylläpitää Lapin yliopisto.

Osoite: Pohjoisranta 4

3 Pilke

Aivan Arktikumin vieressä sijaitsee Metsähallituksen tiedekeskus Pilke, joka kertoo suomalaisesta metsästä. Vuonna 2010 valmistunut nelikerroksinen Pilke-talo on rakennettu kokonaan puusta, ja se sai vuonna 2011 Puuinfo Oy:n Puupalkinnon.

Osoite: Ounasjoentie 6

Pilke ja Arktikum sijaitsevat toistensa naapurissa. (Kuva: Visit Rovaniemi)

© Liisa Kuittinen

Tripsteri App Lappi banneri
iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Liisa Kuittinen

Pääkaupunkiseudulta kotoisin oleva toimittaja, joka muutti marraskuun lopussa 2014 Sodankylään Lappiin. Valmistui erä- ja luonto-oppaaksi kesällä 2020. www.liisakuittinen.com

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *