San Francisco

Kultakuume ja it-buumi – molemmat ovat omina aikoinaan houkutelleet onnenetsijöitä San Franciscoon kaikkialta maailmasta. Siksi San Francisco on kulttuurisesti ja kulinaristisesti rikas matkakohde. Se on täynnä vastakohtia: korkeita kukkuloita ja laakeaa rantaviivaa, värikkäitä viktoriaanisia puutaloja ja manhattantyyppisiä pilvenpiirtäjiä, Kalifornian pistävää auringonpaahdetta ja koleaa sumua, katutaidetta ja hulppeita taidemuseoita.

Startup-henkensä mukaisesti San Francisco on kekseliäs ja kunnianhimoinen oli sitten kyseessä sen loistava ruokakulttuuri, kahvihifistely tai matkailua helpottavat älypuhelinsovellukset.

Moni amerikkalainen pitääkin edistyksellistä ja vapaamielistä San Franciscoa pienenä kummajaisena kotimaassaan. Samalla San Francisco on eurooppalaiselle matkailijalle helposti lähestyttävä ja turvallinen amerikkalaiskaupunki, jossa pystyy liikkumaan julkisella liikenteellä ja kävelemään.

San Franciscon Chinatown. Kuva: KatVitulano Photos, Flickr.com, CC 2.0.
San Franciscon Chinatown. Kuva: KatVitulano Photos, Flickr.com, CC 2.0.

SAN FRANCISCON KAUPUNGINOSAT

San Franciscon jokaisella kaupunginosalla on vahva luonteensa. Niistä löytää omansa it-pyhiinvaeltaja ja shoppailija sekä flower powerin, hipstereiden tai lattarikulttuurin ystävä.

SAN FRANCISCON NÄHTÄVYYDET

Nähtävyyksien aatelia tarjoavat ikoninen Golden Gate -silta ja karmiva Alcatrazin vankila. Kalifornian upea luonto näkyy myös San Franciscossa. Kaupungin laajoissa puistoissa, Golden Gate Parkissa ja Presidiossa, on hyvä rentoutua. Ocean Beachillä pääsee kurkistamaan Tyynenmeren tyrskyäviä rantoja, kun taas Embarcaderon rantapromenadilla voi nauttia upeista lahdenpuoleisista maisemista.

Women's Buildingin muraali San Franciscon Missionissa. Kuva: David McSpadden, Flickr.com, CC 2.0.
Women’s Buildingin muraali San Franciscon Missionissa. Kuva: David McSpadden, Flickr.com, CC 2.0.

SAN FRANCISCON TAIDE JA MUSEOT

Vaikka vaatimattomimmat sanovat, ettei San Francisco ole taidekaupunkina New Yorkin ja Los Angelesin veroinen, sen kulttuuritarjonta on ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Diego Riveran johdolla maalatut muraalit ovat kaupungin väriläiskä ja taidemuseoissa voi tutustua huipputasoiseen moderniin ja etniseen taiteeseen. San Francisco on kukkaisvuosistaan lähtien vetänyt kuuluisia artisteja puoleensa, joten musiikin ystäville rockhistoriaa ja -keikkoja riittää. Kirjallisen jälkensä kaupunkiin jättivät Mark Twainin ja Jack Londonin jälkeen beat-kirjailijat, kuten Jack Kerouac ja Allan Ginsberg.

SAN FRANCISCO LASTEN KANSSA

Yhdysvallat on erittäin lapsiystävällinen maa ja San Francisco on helppo matkakohde lapsiperheille. Ihmiset pysähtyvät juttelemaan perheen pienimmille jatkuvasti ja lapset huomioidaan niin busseissa kuin nähtävyyksissä. Monissa ravintoloissa on syöttötuolit ja piirustustarvikkeet. Lapsiperheet viettävät aikaa tiedemuseoissa ja lukuisissa leikkipuistoissa.

SAN FRANCISCON RAVINTOLAKULTTUURI

Kalifornia on USA:n vilja-aitta, joten myös San Franciscon ravintolat ovat täynnä paikallisantimia ja luomuruokaa. Startup-henki näkyy lukuisissa pienpanimoissa, pienpaahtimoissa, käsin tehdyn jäätelön baareissa, pop up- tai autotallikahviloissa.

Ruokaa on saatavilla lähes jokaisesta maailmankolkasta. Tyypillinen paikallinen ruoka onkin usein fuusiota. San Franciscossa matkailija nauttii niin kuuluisien kokkien fine dining -ravintoloista kuin muutaman dollarin ruokarekkojen tai taqueriojen antimista. Jos etsit erikoisruokavaliota, oli se vegaani, gluteeniton tai kosher, San Francisco on sinun kaupunkisi.

Iltaisin sanfranciscolaiset rentoutuvat artesaanicocktailien, paikallispanimoiden oluttuoppien tai viinilaakson viinien parissa.

SHOPPAILU SAN FRANCISCOSSA

Vaateshoppailijat viihtyvät varmasti Levi’s-farkkujen kotikaupungissa. Ostoksilla kannattaa myös katsastaa design-liikkeet, kirppikset ja kirjakaupat.

LENTÄMINEN SAN FRANCISCOON

San Franciscoon voi lentää Suomesta joidenkin Euroopan tai Yhdysvaltain kaupunkien kautta. Lähimmät lentokentät ovat San Francisco International Airport ja Oakland International Airport.

SAN FRANCISCON HOTELLIT

Olipa valintasi vuosisadan alun glamour-hotelli, vaatimaton motelli, hostelli tai Airbnb, majoitus vie San Franciscoon matkaavalta ehkäpä suurimman loven lompakosta. Siksi kannattaa katsoa, että rahoille saa hyvän vastineen ja seurata tarjouksia.

Airbnb perustettiin San Franciscossa osittain juuri korkean hintatason vastineeksi. Moni sanfranciscolainen vuokraakin asuntojaan Airbnb:ssä, mutta ihan halpaa ei ole kotimajoituskaan.

Löydä hotelli San Franciscosta.

© Reetta Kemppi

  • Lataa DayTripster-matkasovelluksen San Francisco -opas ja löydät ajankohtaisia vinkkejä kaupunkiin!

KUUNTELE TRIPSTERIN KALIFORNIA-PODCAST

Reetta Kemppi

Toimittaja ja valtiotieteilijä, joka etsii ihannekaupungin aineksia tällä hetkellä San Franciscossa.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *