Tippikulttuuri Kaliforniassa

Tipin eli juomarahan maksaminen on Kaliforniassa ja koko USA:ssa osa palveluetikettiä. Tipin määrässä on hiukan osavaltio- tai aluekohtaisia eroja. Kalifornian ravintoloissa tipataan pääsääntöisesti 15-20 prosenttia. San Franciscon alueella juomarahan suuruus kallistuu 20 prosentin suuntaan. Ala-arvoisesta kokemuksesta voi jättää alle 15%. Erityisesti, jos aiot käydä samassa paikassa useammin, on hyvä olla kohtelias ja maksaa reiluja tippejä.

“Kelvon tipin maksat, jos kerrot laskun veron kahdella.”

Kampaajalla ja taksissa tipataan. Uberissä ja Lyftissä voi maksaa tippiä, jos haluaa. Hotelleissa voi jättää dollarin tai kaksi laukkujen kantamisesta ja siivoojalle pari. Myös baarissa on hyvä tipata niin baaritiskiltä ostettaessa kuin pöytään tilattaessa. Baarissa voi noudattaa joko “dollari tai pari per drinkki” -maksutapaa tai 15-20 prosentin sääntöä.

Kahvilan tiskiltä ostaessa voi jättää dollarin kippoon, jos haluaa.

Harvoissa ravintoloissa tippi eli “gratuity” sisältyy laskun hintaan. Jos näin on, asia tuodaan selkeästi esille. Tavallisempaa on, että isoista yli kuuden hengen seurueista ravintolat laskuttavat palvelumaksun automaattisesti.

Vaikka kokonaishinta olisi suuri, normaaleja tippiprosentteja noudatetaan silti. Esimerkiksi kalliissa Michelin -ravintoloissa kolmen sadan dollarin tasting menu -hintaan saatetaan lisätä automaattisesti 20% tippilisä tai palvelumaksu.

Ravintoloissa maksaminen ja tippaaminen

Ravintoloissa lasku tuodaan ensin, sitten kortti annetaan tarjoilijalle, joka jättää laskun “auki” kunnes asiakas allekirjoittaa kuitin ja merkitsee siihen haluamansa tippi- ja loppusumman. Jos haluat maksaa tipin käteisenä, kirjoita tippiriville esimerkiksi “cash” tai viiva. Tippiviivoille on aina hyvä kirjoittaa jotakin, ettei vahingossakaan kuittiin voida väärentää summia.

Joihinkin kuitteihin on painettu valmiiksi 15, 18 tai 20 prosentin tippiehdotukset, jotta säästyt laskemisen vaivalta.

Ravintolakuitin tippiviivat. Kuva: Reetta Kemppi
Ravintolakuitin tippiviivat. Kuva: Reetta Kemppi

Näin laskunmaksu tapahtuu ravintolassa:

  1. Tarjoilija tuo laskun.
  2. Asiakas laittaa maksukortin tai rahat tarjoilijan jättämällä alustalle, jonka tarjoilija noutaa.
  3. Tarjoilija tuo kortin tai vaihtorahan takaisin kuittien kera.
  4. Asiakas laskee ja kirjoittaa tippisumman ja laskun loppusumman (tai vaihtoehtoisesti cash yms) merchant copy -kuitin viivoille. Customer copy eli asiakkaan kopiokuitin voit pitää itselläsi, ja halutessasi voit merkitä siihen muistiin maksamasi tipit, jos olet tarkka kirjanpitäjä. Jos maksat tipin käteisenä jätä rahat tarjoilijan tuomalle alustalle.
  5. Asiakas on maksanut ja voi halutessaan poistua ravintolasta.

Miksi tipit?

Kaliforniassa ja etenkin San Franciscossa palvelualojen työntekijöitä kohdellaan reilummin kuin monessa muussa USAn kolkassa. Sen sijaan monissa eteläisissä osavaltioissa tarjoilijat saavat palkaksi liittovaltion säätelemän parin dollarin minimituntipalkan, joten on ymmärrettävää, että työntekijät ovat riippuvaisia tipeistä.

Toisaalta esimerkiksi San Franciscon tai New Yorkin alueella asuminen ja muut elinkustannukset ovat niin suuret, että kohtuullisellakin osavaltiokohtaisella minimipalkalla eläminen ilman tippejä on vaikeaa.

Valveutuneessa San Franciscossa tarjoilijan työn koetaan myös olevan vaativampaa kuin maaseutujen pikkukylissä. Asiakkaat noudattavat kaupungissa monia ruokavalioita ja ovat hyvin tiedostavia kuluttajia, joten tarjoilijoiden tulee olla perillä aineksista ja niiden alkuperästä.

Kun tippaat rehdisti olet kohtelias ja toimit kuten paikalliset asukkaatkin.

© Reetta Kemppi

Uusimmat matkavinkit


[pt_view id=”0c232e49f9″]

Reetta Kemppi

Toimittaja ja valtiotieteilijä, joka etsii ihannekaupungin aineksia tällä hetkellä San Franciscossa.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *