Ruokakauppaturismia San Franciscossa

Kun matkustan, tykkään tutkia kohteen ruokakauppoja tutustuakseni paikallisiin erikoisuuksiin ja etsiäkseni herkkuja lomalla hemmotteluun. Myös San Franciscon ruokakaupat tarjoavat maistiaisen paikallista hippihenkistä elämänmenoa tuotteita ja henkilökuntaa myöten. San Franciscon “kuplassa” ihmiset ovat terveystietoisempia kuin monessa muussa maan kolkassa, mikä näkyy myös ruokakauppojen valikoimissa. Ruoan lisäksi myymälät kauppaavat luonnonkosmetiikkaa ja erilaisia vitamiineja, joiden hyllyt vievät metrikaupalla kauppojen pinta-alaa. Kauppojen nettisivuilla pyritään läpinäkyvyyteen ja kerrotaan maatiloista, joilta lähiruoka hyllyille kulkeutuu.

Whole Foods Market on kansainvälinen ketju, toki paikallisesti väritettynä. Ketjun ruoat ovat GMO-vapaita, valikoimat sisältävät runsaasti luomu- ja lähiruokaa sekä viinejä. Whole Foods on innoittanut hillittömiä satiirisia kirjoituksia hippihenkisyydestään Huffington Postissa ja McSweeney’s -julkaisussa. Erityisesti jälkimmäinen, aviomiehen katoamisesta Whole Foodsiin kertova tarina, ei ole kovin kaukana sanfranciscolaisesta arkitodellisuudesta. Ketjun kauppoja on San Franciscossa useita, mutta South of Marketilla sijaitseva on yksi suosikkini, koska siellä on hyvä valikoima luonnonkosmetiikkaa ja käytävillä ostoskokemusta tahdittaa menevä musiikki.

Whole Foods Marketit myyvät rutkasti lähiruokaa. Kuva: Whole Foods Market®
Whole Foods Marketit myyvät rutkasti lähiruokaa. Kuva: Whole Foods Market®

Whole Foodsista askel vastuullisempaan ja ekologisempaan suuntaan on Rainbow Grocery. Osuuskunnan pyörittämässä marketissa ei myydä lainkaan lihaa tai kalaa, ja myytävä ruoka on niin lähiruokaa kuin mahdollista. Kaupan luonteesta kertoo jotakin, että osuuskunta aloitti toimintansa ashramissa vuonna 1975. Rainbow Grocery pitää ovensa kiinni amerikkalaisittain harvinaiseen tapaan vappupäivänä eli kansainvälisenä työväen juhlapäivänä. Amerikan Labor Day:tä juhlitaan syyskuussa, jolloin ovet pysyvät myös kiinni. Rainbow:sta saa kattavasti luonnonkosmetiikkaa, aineksia oman luonnonkosmetiikan valmistamiseen, kestäviä ja vähän haitallisia kemikaaleja sisältäviä astioita ja leluja. Kaupassa on valtavat hyllyt ja säiliöt irtoruokaa maapähkinävoista oliiviöljyihin ja kymmeniin eri papuihin, mikä sinänsä on jo nähtävyys. Siellä ei nolota käydä täyttämässä ruokavarastoja anopin ompelemiin pussukoihin, koska hyllyillä tapaa rutkasti muitakin hengenheimolaisia samoissa puuhissa. Vegaanivaihtoehtoja on totta kai monipuolisesti. Isot muoviset ostoskassit on San Franciscossa kielletty, mutta Rainbow:ssa myös hedelmäpussit ovat kompostoitavia. Kaupan ostoskuitit vaihdettiin jokin aika sitten entistä myrkyttömämpään materiaaliin, hormonihäiriköistä vapaiksi. Aiemmin jo BPA-vapaista kuiteista poistettiin bisfenoli-S -kemikaalit korvaamalla ne C-vitamiinilla.

Toki pienissäkin kaupunginosamyymälöissä, jotka ovat usein perheyrityksiä, on kelpoja vaihtoehtoja. Bi-Rite Marketista saa lähiruoasta koostuvat piknik-eväät Missionin Dolores-puistoon. Haight Street Market Haight-Ashburyssa myy kestävästi tuotettua ruokaa sekä luonnonkosmetiikkaa. Kaupunginosaputiikkien ongelma lienee se, että ne ovat pieniä ja ahtaita, joten rauhallinen tutkailu on parempi tehdä isommissa marketeissa.

Ruokakaupat ovat yleensä auki seitsemänä päivänä viikossa. Ne avaavat ovensa klo 8-9 aikaan aamulla ja sulkevat ne klo 21-22 mennessä.

Ruokakauppojen sijainteja:

Whole Foods Market (South of Marketin sijainti), 399 4th Street

Rainbow Grocery, 1745 Folsom Street

Bi-Rite, 3639 18th Street tai 550 Divisadero Street

Haight Street Market, 1530 Haight Street

 

© Reetta Kemppi

Reetta Kemppi

Toimittaja ja valtiotieteilijä, joka etsii ihannekaupungin aineksia tällä hetkellä San Franciscossa.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *