San Franciscon herkullisimmat jäätelöt

Paikan päällä tehty jäätelö, itse paahdetut vohvelit, jääjogurtti ja fuusiomaut – niistä on San Franciscon jäätelöt tehty. Aineksissa suositaan luomua ja kausimakuja. “Farmilta vohveliin” -sanonta kuvaa lähiruoan käyttöä myös jäätelönvalmistuksessa. Esimerkiksi parin tunnin ajomatkan päästä kotoisin olevia Strausin luomumaitotuotteita käytetään paikallisissa jäätelöissä usein. Jäätelöannokset ovat isoja ja makeita, joten usein yksi pallo eli lusikallinen (scoop) riittää. Toisinaan annokset ovat niin kokkareisia suklaa-, pähkinä-, krokantti- ja brownietäytteistään, että muistuttavat enemmän kakkuja tai muita jälkiruokia.

Jäätelöbaarit tarjoavat ryppään vakiomakuja ja vaihtuvia makuja. Vegaanivaihtoehtoja myydään lähes joka paikassa. San Franciscon jäätelöbaareissa kannattaa myös muistaa, että makujen maistaminen on tuiki tavallista eli sikaa ei tarvitse ostaa säkissä.

San Franciscon parhaat jäätelöt

MISSION

Smittenin valmistustekniikka tekee jäätelön koostumuksesta sametinpehmeän. Kuva: Akihito Fujii, Flickr.com, CC BY-SA 2.0
Smittenin valmistustekniikka tekee jäätelön koostumuksesta sametinpehmeän. Kuva: Akihito Fujii, Flickr.com, CC BY-SA 2.0

Smitten Ice Cream

Ketjuksi laajentuneen Smittenin jäätelönvalmistusta voi seurata ostostiskillä. Nestemäisen typen avulla koneet tekevät jäätelöstä samettisen pehmeän. Tuoreiden vohvelien tuoksu huumaa. Jäätelöt ovat erinomaisia, mutta toki hintakin on korkea.

Sijainnit:

Mission, 904 Valencia Street
Hayes Valley, 432 Octavia Street
Pacific Heights, 2404 California Street
Marina, 2268 Chestnut Street

Bi-Rite Creamery

Sanfranciscolainen jonotuskulttuuri kulminoituu tässä jätskibaarissa. Dolores Parkin nurkassa sijaitsevan Bi-Riten jono kiemurtelee usein rakennuksen kulmaan saakka. Jäätelö on maukasta ja kuuluisin maku, Salted Caramel, täyteläinen. Tarjolla on lukuisia vegaanivaihtoehtoja.

Mission, 3692 18th Street
NoPa, 550 Divisadero Street

Humphry Slocombe

Tämäkin ketju tarjoaa huikeita makuyhdistelmiä, joista suosituin sisältää bourbonia ja maissilastuja.

Mission, 2790 Harrison Street
Ferry Building

Garden Creamery

Liikkuva jäätelöbaari perusti sittemmin vakituisen sijainnin Missioniin. Garden Creameryn maut sisältävät mielenkiintoisia, aasialaispainotteisia aineksia, kuten matcha-teetä, seesaminsiemeniä, Manila-mangoa ja kookosta. Garden Creameryn pitkä vegaanilista rakentuu kookosmaitopohjaisista, agavenektarilla makeutetuista jäätelöelämyksistä.

Sijainti: 3566 20th Street

DIVISADERO

Powder

Suurin osa suomalaisista tietää, miltä lumi maistuu. Siksi nämä jäisestä jäätelöstä lohkotut (shaved snow) taiwanilaisherkut tuntuvat tutuilta. Garden Creameryn tapaan Powderin makuvalikoma koostuu aasialaisista vaikutteista, kuten seesamista ja vietnamilaisesta kahvista sekä päälle rouhituista manteleista ja kookoshiutaleista.

Sijainti: 260 Divisadero

Salt&Straw:n kausimaut sisältävät muun muassa banaanileipävanukasta. Kuva: Reetta Kemppi
Salt&Straw’n kausimaut saattavat sisältää vaikkapa banaanileipävanukasta. Kuva: Reetta Kemppi

PACIFIC HEIGHTS

Salt&Straw

Herkullisissa jäätelöissä käytetään ruoholla kasvatettujen, antibiooteista ja hormoneista vapaiden lehmien maitoa ja paikallisia aineksia. Salt&Straw tarjoaa nykyisin myös kookoskerma- ja cashew-voipohjaista vegaanijäätelöä.

Sijainti: 2201 Fillmore Street
Hayes Valley, 586 Hayes Street

HAIGHT-ASHBURY

Ben&Jerry’s

Legendaarinen amerikkalainen jäätelömerkki myy muun muassa taivaallisia vegaanijäätelöitä, kuten Caramel Almond Brittleä. Haight-Ashburyn sydämessä, Grateful Deadin Jerry Garcian muinaisilla kotinurkilla, kelpaa maistella myös Cherry Garcia -makua. Baarin rikkoutuneet vohvelit tarjotaan tiettävästi kodittomille.

Haight-Ashbury, 1480 Haight Street
Fisherman’s Wharf, 475 Jefferson Street

San Francisco's Hometown Creamery:n maapähkinävoi-suklaajäätelö vie kielen mennessään. Kuva: Reetta Kemppi
San Francisco’s Hometown Creamery:n maapähkinävoi-suklaajäätelö vie kielen mennessään. Kuva: Reetta Kemppi

INNER SUNSET

San Francisco’s Hometown Creamery

Yksi kaupungin suosikeista on tämän baarin maahpähkinävoi-suklaajäätelö. Tuoreet vohvelit tuoksuvat herkullisesti tässäkin myymälässä. Vaihtuvat maut saattavat maistua vaikkapa basilikalle. Hometown Creamery on sopiva pysähdyspaikka matkalla Golden Gate Parkiin.

1290 9th Avenue

NOE VALLEY JA INNER SUNSET

Easy Breezy

Kokoa itse jääjogurttiannoksesi! Toimii etenkin, jos jäätelöhammasta kolottaa, mutta haluat hiukan terveellisemmän tai pienemmän annoksen muiden jäätelöbaarien tarjontaan verrattuna. Pehmiskoneesta kierrät kuppiisi jääjogurtin ja sitten koristelet annoksesi haluamillasi pähkinöillä, karkeilla tai hedelmillä sekä kastikkeilla. Kupista maksetaan painon mukaan. Jogurtti on luomua ja vegaanijogurttejakin on tarjolla.

Noe Valley, 4028 24th Street
Inner Sunset, 718 Irving Street

©Reetta Kemppi

Reetta Kemppi

Toimittaja ja valtiotieteilijä, joka etsii ihannekaupungin aineksia tällä hetkellä San Franciscossa.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *